Stages zijn een cruciaal onderdeel van je studietraject. Ze bieden praktische ervaring en de kans om te leren in een echte werkomgeving. Maar soms loopt het niet zoals gepland. Misschien voldoet de stage niet aan je leerdoelen voor jouw stage, loop je vast tijdens het schrijven van je stageverslag of zijn er andere geldige redenen om een stap terug te doen. In deze blog bespreken 10 redenen om te stoppen met je stage.
Reden 1: Geen overeenstemming met leerdoelen
Een stage zou in lijn moeten zijn met je leerdoelen voor jouw stage. Als je merkt dat je niet de vaardigheden of kennis opdoet die je verwachtte, kan dit een teken zijn om te heroverwegen. Je moet tenslotte toch leren wat je leerdoelen zijn.
Reden 2: Oneerlijke stagevergoeding
Hoewel niet alle stages betaald zijn, is een eerlijke stagevergoeding belangrijk. Als je vindt dat de vergoeding niet evenredig is aan het werk dat je verricht, kan dit een reden zijn om te stoppen. Het is dus handig om tijdens je stage sollicitatiegesprek aan te geven hoe je denkt over het desbetreffende bedrag.
Reden 3: Te veel werkdruk
Een stage moet een leerervaring zijn, geen periode van overmatige stress en werkdruk. Als de balans tussen leren en werken zoek is, is het tijd om na te denken over je opties. Als stagiaire ben je meestal een beginner in het vak en daar door zijn sommige dingen nog een beetje spannend, maar durf je grenzen aan te geven.
Reden 4: Gebrek aan professionele begeleiding
Een goede stage biedt begeleiding en ondersteuning. Zonder deze essentiële elementen kun je belangrijke leerervaringen missen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling dus het beste is om dan naar een betere optie te zoeken.
Reden 5: Een giftige werkomgeving
Als de werkomgeving negatief of ongezond is, kan dit je leerervaring en welzijn beïnvloeden. In dergelijke situaties is stoppen vaak de beste keuze. Al helemaal als het begint te lijken op pesten dat is natuurlijk niet de juiste werk sfeer.
Reden 6: De stage sluit niet aan bij je carrièredoelen
Het is belangrijk dat je stage aansluit bij je langetermijndoelen. Als er geen duidelijke lijn is, kan het tijd zijn om te heroverwegen. Dus doe goed onderzoek wat het bedrijf doet voor arbeid voor dat je een sollicitatie mail stuurt.
Reden 7: Geen flexibiliteit voor het studentenleven
Balans tussen werk en privé is cruciaal. Een stage die geen rekening houdt met je studentenleven kan onhoudbaar zijn. Een stage is meestal over een langere periode je moet het dus niet te zwaar maken voor jezelf en kies iets flexibels.
Reden 8: Gebrek aan feedback
Feedback is essentieel voor je ontwikkeling. Een stage zonder regelmatige en constructieve feedback kan je groei belemmeren. Dit kan dus een goede reden zijn om te stoppen met je stage.
Reden 9: Problemen met stage sollicitatiegesprek
Als je tijdens je stage sollicitatiegesprek verkeerde informatie of verwachtingen hebt gekregen, kan dit leiden tot teleurstelling en een mismatch. Als je er niet goed uit kan komen is het misschien wel het beste om te stoppen met je stage.
Reden 10: Persoonlijke omstandigheden
Soms veranderen persoonlijke omstandigheden en moet je prioriteiten herzien. Het is belangrijk om je eigen welzijn voorop te stellen.
Conclusie
Het besluit om te stoppen met je stage is nooit gemakkelijk. Echter, je eigen leerdoelen, welzijn en toekomstige carrière moeten altijd voorop staan. Weeg de voor- en nadelen zorgvuldig af en zoek advies als je twijfelt.
Geef een reactie