Het valt niet mee om een studentenkamer te vinden. Er is sowieso al sprake van woningnood, dus als je gaat studeren is het extra moeilijk om die fijne kamer op een prettige locatie te vinden. Dus moet je mogelijk wat water bij de wijn doen om toch maar woonruimte te hebben in de stad waar je studeert. Dan kan een concessie zijn op het gebied van de locatie, maar het kan bijvoorbeeld ook een kamer zijn waarbij internet niet inbegrepen is en je het zelf nog moet regelen. Voor het zelf regelen van internet thuis op je studentekamer delen we drie tips.
DSL-internet
Als je alleen voor jezelf een internetabonnement moet regelen om op z’n minst je huiswerk te kunnen doen, en dus niet een abonnement voor huisgenoten samen, dan is het natuurlijk zaak om zo goedkoop mogelijk uit te zijn. Het studentenleven is immers bepaald geen vetpot en je wilt ook geld overhouden voor leuke dingen. Je moet je dus richten op goedkope internetabonnementen, en dan hebben we het in de regel over internet via de telefoonlijn, oftewel: DSL-internet. Besef dat dit een verouderde en beperkte techniek is met een beperkte bandbreedte en een relatief lage maximale snelheid. Dat is prima als je alleen een beetje aan streamen en internetten doet, maar niet als je van zware online games houdt. Daar heb je kabelinternet of glasvezelinternet voor nodig, en dan ben je meteen stukken duurder uit.
Internet voor meerdere gebruikers
Idealiter kun je de kosten en dus ook de internetverbinding delen met je huisgenoten. Dat scheelt een stuk qua vaste lasten. Maar dan geven we wel graag een waarschuwing waar het DSL-internet betreft. Gezien de beperkte bandbreedte kun je met meerdere gebruikers niet af met het goedkoopste abonnement. Een downloadsnelheid van 20 Mbps kan voldoende zijn voor jou alleen, maar voor elke persoon die extra gebruik gaat maken van de internetverbinding, moet je daar zeker 10 Mbps bij optellen. Besef ook dat als iedereen tegelijkertijd gaat streamen, het een haperende verbinding kan opleveren. Als je dat wilt voorkomen, kun je beter voor kabelinternet of glasvezelinternet (als mogelijk) gaan.
Tweede abonnement in huis
Er bestaat natuurlijk ook nog de mogelijkheid dat jij zelf voor je internet moet zorgen in een woning waar al een internetabonnement van kracht is die door een of meerdere andere bewoners gebruikt wordt. Dat vormt een uitdaging, want kun je wel twee internetaansluitingen in één woning hebben? Het antwoord daarop is: ja, maar dan gaat het wel om verschillende aansluitingen. Iedere woning heeft in principe sowieso een aansluiting voor vaste telefonie en televisie. Dat maakt respectievelijk DSL-internet en kabelinternet mogelijk. Is er al een abonnement in gebruik voor een van die typen internetverbinding, dan blijft enkel de andere optie over om nog een abonnement voor te nemen. Glasvezelinternet kan een derde optie bieden, maar die aansluiting is nog niet overal aanwezig.
Wanneer je een internetabonnement afsluit, ga je wel een contract aan. Omdat je nooit weet wanneer je weer vertrekt uit je kamer, is het beter om de looptijd hiervan zo kort mogelijk te houden. Je wilt immers niet in de onhandige situatie komen waarbij je gedwongen wordt om je abonnement bij je verhuizing te moeten proberen te slijten aan de volgende bewoner van je kamer.
Geef een reactie