De basisbeurs is terug van weg geweest

Basisbeurs 2023, heb ik er recht op?

Wat een feest, de basisbeurs voor studenten op het HBO en WO is vanaf het schooljaar 2023 / 2024 weer terug! Welverdiende compensatie voor iedereen, toch? Maar de overheid zou de overheid niet zijn als er niet nog een addertje onder het gras zit. Of zeg maar gerust, meerdere addertjes. Wij van studententip weten hoe vaag de websites van de rijksoverheid en DUO zijn. Daarom hebben wij concreet voor jou onderzocht of je nog recht hebt op de basisbeurs in 2023 / 2024.

Wat is de basisbeurs precies?

De basisbeurs is gratis geld van de overheid, omdat jij het als student druk hebt met feestjes en vakanties (en een beetje met studeren). Dit gratis geld is overigens alleen maar gratis als jij je diploma haalt, anders wordt het omgezet in een studieschuld. Maar we gaan er vanuit dat jij gewoon binnen 10 jaar je diploma haalt ;). Net als de aanvullende beurs en het studentenreisproduct is de basisbeurs dus een prestatiebeurs.

Bedrag basisbeurs in 2023 en 2024

Hoeveel basisbeurs krijg ik in 2023 en 2024?

Natuurlijk ben jij benieuwd hoeveel geld je elke maand krijgt van DUO. Hoeveel basisbeurs jij ontvangt, is afhankelijk van jouw situatie:

  • Woon jij nog bij je ouders, dan krijg je elke maand €110,30 op je rekening gestort.
  • Ben jij uitwonend, dan krijg je normaal gesproken €274,90. Echter, voor het studiejaar 2023/24 is er een uitzondering in de vorm van een koopkrachtmaatregel. Hierdoor ontvang je dit jaar maar liefst €439,20!

Dit zijn mooie bedragen, maar reken je alsjeblieft nog niet rijk. Een stuk minder studenten zullen recht hebben op deze beurs dan dat je denkt.

Hoe check ik of ik recht heb op basisbeurs in 2023?

Elke nieuwssite zegt wat anders, en zelfs de websites van de rijksoverheid en DUO spreken elkaar tegen. Daarom zijn wij diep in de materie gedoken en is er contact geweest met oppositiepartij GroenLinks. Daarom weten we nu eindelijk concreet wanneer jij recht hebt op basisbeurs. Heel kortgezegd kun je dit in Mijn DUO gemakkelijk checken met het volgende stappenplan:

Hoe check ik mijn recht op basisbeurs in 2023?
  1. Log in op Mijn DUO met je DigiD.
  2. Ga naar het kopje ‘Mijn producten’ en klik op het kopje Studiefinanciering.
  3. Scrol op deze pagina naar beneden totdat je het kopje ‘Resterende studiefinanciering’ ziet.
  4. Kijk nu in de rij ‘Resterende maanden prestatiebeurs’. Het aantal maanden dat hier staat wanneer jij in september verder gaat met studeren, is het aantal maanden dat jij nog recht hebt op de basisbeurs. LET OP, het studentenreisproduct telt niet mee, ook al is dit eigenlijk wel een prestatiebeurs.
  5. Thats’s it. Zo check je of je recht hebt op basisbeurs. (En owja, haal je diploma binnen 10 jaar, anders staat de basisbeurs ineens bij ‘Mijn schulden’.

So far so good, maar hoe zit dit als je resterende maanden prestatiebeurs op zijn? Dat gaan we je nu vertellen!

Ik heb studievertraging, krijg ik nog basisbeurs in 2023?

Als jij studievertraging hebt opgelopen, bestaat de kans dat je in 2023 geen basisbeurs meer krijgt. Je hebt namelijk maar 4 jaar recht op prestatiebeurs. Als jij een HBO opleiding volgt en in je eerste jaar bent geswitcht van opleiding óf gewoon vertraging hebt opgelopen, ben je dus eerder door je 4 jaar recht op aanvullende beurs heen. Dit betekent concreet voor vierdejaars HBO studenten met een jaar vertraging dat zijn geen basisbeurs meer ontvangen. WO studneten met een jaar vertraging hebben dus nog wel één jaar recht op basisbeurs, tenzij zij met een HBO propedeuse naar de universiteit zijn gegaan.  

Het zijn dus vooral de laatstejaars studenten die de basisbeurs gaan mislopen. Slechts 1/3 van alle studenten studeert namelijk af zonder enkele studievertraging. Alle overige laatstejaars krijgen dus geen basisbeurs. Als je een jaar vertraging hebt opgelopen, maar nog niet in je laatste jaar zit, heb je nog wel recht op basisbeurs in 2023/24, maar zul je later in je opleiding de beurs mislopen.

Ik ga een master halen, krijg ik dan wel weer basisbeurs?

Heb ik 2023 recht op basisbeurs als ik een master doe?

Als jij je HBO of WO diploma in de pocket hebt, zijn waarschijnlijk je maanden ‘Resterende maanden prestatiebeurs’ op (zie stap 4). Als je een master gaat halen, heb je volgens deze regeling dus geen recht meer op basisbeurs. Enkel WO studenten afkomstig van het VWO én zonder studievertraging hebben direct recht op basisbeurs. Val je niet binnen deze groep (grote kans), check dan onderstaande tabel om te zien of je nog basisbeurs krijgt.

Ik ga een…Extra jaren recht op aanvullende beursHeb ik recht op basisbeurs?
1-jarige HBO-master doen1Ja, één jaar, mits er geen enkele vorm van studievertraging is opgelopen in het proces
1,5-jarige HBO-master doen1,5– Zonder studievertraging: Ja, recht op de basisbeurs.
– Met één jaar studievertraging: 0,5 jaar recht op de beurs, daarna niet meer.
2-jarige HBO-master doen2– Zonder studievertraging: Ja recht op de basisbeurs.
– Met één jaar studievertraging: Enkel in je eerste jaar basisbeurs.
1-jarige WO-master doen0Nee
2-jarige WO master doen1Enkel in je eerste jaar, mits er geen enkele vorm van studievertraging is opgelopen in het proces
Moet jij een pre-master volgen voor je WO-master? Deze pre-master mag NIET meegerekend worden bij de tijdsduur van je master.

Tegemoetkoming voor de pechgeneratie

Zoals te zien, is er dus nog steeds een hele grote groep studenten die naast de pot pist voor de basisbeurs. Gelukkig zijn er nog drie regelingen om je daarvoor eventueel de compenseren, hoewel die niet in de buurt komen van een basisbeurs van €439,20 per maand.

  • Coronacompensatie

Heb jij studievertraging opgelopen gedurende corona, én heb je ergens gedurende je studietijd aanvullende beurs ontvangen? Dan krijg jij een eenmalige compensatie van €1.500. Dit hoef je niet aan te vragen, DUO stuurt je zelf een bericht wanneer je hier recht op hebt.

  • Tegemoetkoming pechgeneratie

Alle studenten die hebben gestudeerd zonder een basisbeurs te krijgen, ontvangen een eenmalige compensatie van ongeveer €1.400. Deze compensatie zal niet eerder uitbetaald worden dan 2025.

  • Studievoucher

In de Tweede Kamer ligt er een voorstel om vanaf het studiejaar 2023/24 studievouchers uit te geven aan afgestudeerde studenten. Deze vouchers kunnen gebruikt worden om door te studeren. Ga je niet doorstuderen? Dan wordt dit bedrag in mindering gebracht op je studieschuld of direct uitgekeerd. Het gaat hier om een bedrag van ongeveer €1.800. LET OP: Dit voorstel is relatief nieuw en nog niet goedgekeurd, de regeling kan dus nog aangepast worden.

Alle plannen in dit artikel moeten nog wel goedgekeurd worden door de Eerste Kamer. Mocht je geen recht meer hebben op de basisbeurs, zorg dan dat er een partij in de eerste kamer komt die de plannen afkeurt. Bekijk hier welke partijen jouw basisbeurs beschermen en ga 15 maart stemmen! We hopen dat dit artikel geholpen heeft bij jouw oneindige zoektocht naar je recht op basisbeurs in 2023!