BBB standpunten: dit betekent het voor studenten

De Boer Burger Beweging (BBB) van Caroline van der Plas is deze week de grootste geworden in ALLE 12 de provincies. En daarmee ook meteen de grootste partij in de Eerste Kamer. Maar waar staat de BBB voor behalve de boeren? Wat zijn de standpunten van de BBB? En dan met name voor ons, de studenten? In dit blog nemen we je mee in de standpunten van BBB voor studenten.

BBB standpunt basisbeurs: feest voor studenten?

Dit zijn de standpunten van de BBB voor studenten

De basisbeurs is vanaf aankomend schooljaar weer terug. En daar is de BBB heel erg blij mee, aldus de BBB. Het standpunt van de BBB gaat echter nog verder. Een basisbeurs van €274 is voor de BBB echter niet genoeg. De partij van Caroline gaat voor een structurele basisbeurs van €421. Lekker hoor! Ook de compensatie voor de generatie die zonder beurs gestudeerd heeft moet hoger. Van €1400 naar minimaal €5294,40. Lekker hoor! En dan willen ze ook nog eens eenmalig het collegegeld bevriezen. De BBB heeft dus een duidelijk standpunt: studenten zijn genoeg genaaid, tijd om hen te compenseren! Er bestaat dus een kans dat het voorstel van de basisbeurs in de eerste kamer wordt weggestemd, want ook de PvdA en GroenLinks zijn niet blij met de huidige plannen. Maar waar komt dit geld volgens de BBB vandaan om studenten te compenseren? Het mag geen verrassing zijn: er moet bezuinigd worden op de stikstofplannen.

BBB onderwijs standpunten: iedereen een beetje boer?

Iedereen weet inmiddels wel dat de BBB geen one-issue partij is, ook al spreekt de naam dat een beetje tegen. Maar dat boeren en het platteland de essentie van de BBB is, blijkt wel uit de onderwijsplannen. Hieronder hebben wij een aantal standpunten van de BBB omtrent het onderwijs op een rijtje gezet.

  • Alle lesstof in het onderwijs dient door een deskundige commissie gecontroleerd te worden op propaganda. Maar als een BBB coalitie dit doet, wat is dan de definitie van propaganda?
  • Docenten mogen geen eigen ideologieën meer verspreiden. Hier wilt de BBB zelfs een meldpunt voor.
    • De ideologie van de BBB mag daarentegen wel het onderwijs vorm gaan geven. Voedselonderwijs wordt verplicht en boerderijeducatie en kooklessen zijn hierin een belangrijk onderdeel, aldus de BBB
  • Ben jij student aan een lerarenopleiding voor het voortgezet onderwijs? Dan heeft de BBB als standpunt dat jij een verplichte agrarische stage gaat lopen gedurende je opleiding.

Het moge duidelijk zijn, van basisonderwijs tot het hoger onderwijs: het onderwijs krijgt een vleugje BBB in zich.

Woningbouw en de BBB: wat zijn de standpunten?

De BBB standpunten voor studenten omtrent de woningcrisis.

Wij als studenten zullen de grootste verliezers zijn in de huidige woningcrisis. Veel te weinig woningen voor starters, laat staan betaalbare woningen. En dan heeft onze studieschuld ook nog eens invloed op het afsluiten van een hypotheek. Wat zijn de plannen van de BBB om ons in deze woningnood te helpen? Heel simpel: heel erg veel bouwen. En vooral betaalbaar bouwen voor starters. Fijne ideologie natuurlijk, maar volgens deskundige niet realistisch. In een coalitie met de BBB zal stikstof altijd een issue zijn. En als de boeren blijven doen wat ze doen, is er geen stikstof uitstoot meer mogelijk voor andere belangrijke issues, zoals woningbouw. Het is fijn dat de BBB graag met ons meedenkt in de woningcrisis, maar de plannen lijken onrealistisch. Hoe dit er in de praktijk uit komt te zien, zijn de meningen over verdeeld. Maar dat er niet zomaar een half miljoen woningen gebouwd kunnen worden voor onze generatie is wel duidelijk, al is het standpunt van de BBB nog zo anders.

De BBB heeft dus veel goede standpunten voor studenten. Structureel hogere basisbeurs, veel hogere compensatie voor studneten en collegegeld bevriezen. Ook ontzettend veel woningen bouwen is een belangrijk standpunt. Of al deze plannen ook daadwerkelijk uitvoerbaar zijn, gaat de toekomst ons leren. Want of de BBB nu wilt of niet, stikstof blijft in een coalitie een issue.