Een introductie tot ChatGPT is niet nodig. Inmiddels weet je allang wat het is, en hoe je het in je voordeel gebruikt. Jammer genoeg weet ook je onderwijsinstelling dat je het in je voordeel gebruikt. ChatGPT in je scriptie gebruiken is gevaarlijker dan je denkt. Inmiddels zijn er tools die AI gegenereerde content herkennen. Ook de plagiaatscanner van je school herkent het. CTRL C + CTRL V vanuit ChatGPT is dus verleden tijd. Dat betekent natuurlijk niet dat ChatGPT in je scriptie voor jouw afstudeerstage ook verleden tijd is. Met deze tips gebruik je ChatGPT tóch achter de rug van school om.
ChatGPT: de redder van je theoretisch kader
“Hey Chat, werk het business model canvas uit in 400 woorden.” En klaar. Maar zo werkt het niet (meer). De plagiaatscanner herkent de tekst van ChatGPT in je scriptie. En ga jij maar eens een AI gegenereerde tekst verdedigen bij je afstudeerzitting.
Toch gaat ChatGPT je theoretisch kader redden, zodat het jou nog steeds veel minder tijd kost. Want de plagiaatscanners zijn slim, maar niet zó slim. Daarom laten we je hieronder een lijst zien hoe je ChatGPT in je scriptie inzet voor je theoretisch kader.
Input | Hey chat… (voorbeeld) |
Vertel chat wat je graag wilt onderzoeken. Vraag vervolgens of hij (of zij ;)) een top 5 kan geven met de beste modellen passend bij dit vraagstuk. Lees het antwoord door en bepaal welk model het best in je scriptie past. | “Hey chat, kun je me 5 theoretische modellen geven om een nieuw product mee in de markt te zetten?” |
Het juiste model gekozen? Vraag of Chat dit verder wilt toelichten. Deze toelichting kun je in je scriptie plakken. LET OP: herschrijf dit stuk tekst naar je eigen woorden en passend bij je onderzoek om de plagiaatscan de ontlopen. | “Hey chat, kun je model x verder toelichten?” |
Wat begrippen betreft, laat deze vooral uitschrijven door chat met een max aantal woorden. Herschrijf vervolgens kleine stukjes tekst en plak er een goede bron achter. | “Hey chat, kun je verandermanagement uitleggen in 200 woorden?” |
Het belangrijkste om te onthouden, is dat je altijd de teksten een stukje herschrijft naar je eigen woorden, passend bij je onderzoek. Minimalistische aanpassingen zorgen er al voor dat jouw theoretisch kader een menselijke schrijfstijl bevat, in plaats van ‘AI generated content.’
Gebruik ChatGPT als inspiratiebron
ChatGPT kan ook een handige inspiratietool zijn in je scriptie. Zodra jij je probleemanalyse hebt afgebakend en een mooie, passende hoofdvraag hebt verzonnen, is het tijd om deelvragen te verzinnen. Tijd om wat inspiratie op te doen van een goede vriend, ChatGPT. Want deelvragen verzinnen doe je toch zeker niet zelf? Jawel, maar een beetje afkijken kan geen kwaad.
Inspiratie opdoen om je scriptie vorm te geven doe je zo met ChatGPT:
Input | Hey chat… (voorbeeld) |
Vertel chat je hoofdvraag. Vraag vervolgens of hij een x aantal deelvragen wilt formuleren bij deze hoofdvraag. | “Hey chat, kun je 10 deelvragen verzinnen bij de hoofdvraag: ‘Hoe dient bedrijf x te re-branden om de nieuwe doelgroep aan te spreken’. “ |
Nog meer inspiratie? Vraag chat om één van de deelvragen onder te verdelen in een aantal subdeelvragen | “Hey chat, kun je de deelvraag: ‘hoe ziet de nieuwe doelgroep eruit’ onderverdelen in 3 subdeelvragen?” |
Terugkomend bij je theoretisch kader, kun je ook de input gebruiken om de juiste modellen te vinden. Licht een deelvraag uit en vraag om theoretische modellen. | “Hey chat, kun je bij de deelvraag: ‘hoe ziet de nieuwe doelgroep eruit’ 3 theoretische modellen uitlichten?” |
Gebruik ChatGPT in je scriptie dus vooral als inspiratiebron. Misschien komt chat wel met deelvragen waar je zelf nog helemaal niet aan had gedacht, of kun je misschien zelfs een aantal deelvragen rechtsreeks overnemen.
ChatGPT inzetten voor je scriptie: nog meer tips!
Om ChatGPT optimaal te laten werken voor jouw scriptie, zijn hier nog wat extra tips:
- Alle gekopieerde / geplakte teksten moet je voor een klein deel herschrijven. Anders volgen er problemen met de plagiaatscan.
- Vraag ook niet aan chat of hij ‘de tekst wil herschrijven.’ Ook dit zal waarschijnlijk herkend worden door de plagiaatscan.
- Geef chat altijd zoveel mogelijk informatie over de kern van je scriptie. Op deze manier kun je optimaal gebruik maken van chat in je theoretisch kader of als inspiratiebron.
- Pas specifieke toepassingen voor jouw onderwerp zeker toe. ChatGPT is slim, heel slim. Voor zeer specifieke vragen kun je heel goed gebruik maken van de AI tool:
- Heb jij stukjes code nodig? Met zeer specifieke input kan chat dit volledig voor je schrijven.Advertentieteksten nodig? Chat kan volledige advertenties voor je maken.Een praktijkcase nodig? Laat chat deze voor je schrijven.
- Etc.
- Persoonlijke ontwikkeling tijdens het afstuderen? Ook persoonlijke leerdoelen kunnen opgesteld worden met ChatGPT, staan ze ook meteen SMART geformuleerd ;).
Is ChatGPT plagiaat?
Zoals eerder benoemd is het direct kopiëren en plakken van stukken uit ChatGPT geen goed idee. Je kunt misschien nog geluk hebben en door de plagiaat scan heen komen, maar tijdens je verdediging zal je waarschijnlijk door de mand vallen. De plagiaat systemen van hoge scholen zullen op dit moment nog niet zo ver zijn om alles eruit te pikken, maar reken maar dat dit snel zal gebeuren. Wil je toch het risico wagen? Zorg er in ieder geval dat je bronvermelding op orde is die bevestigen wat de chatbot heeft gezegd.
Chat is dus ongelofelijk slim en gaat jouw veel uren schelen bij het schrijven van je scriptie. Maar vergeet niet dat school ook snel door heeft dat je het gebruikt! Gelukkig ga jij de tips uit dit blog gebruiken, zodat je ChatGPT op de juiste manier inzet in je scriptie. En onthoud, chat is een hulpmiddel, het kan niet je hele scriptie schrijven! Ben je klaar met het schrijven van je scriptie en wil je tips hoe je deze in het Engels kunt vertalen? Lees dan snel hier verder!
Geef een reactie