aas van kaartspel liggend op tafel

Wat zijn de beste kaartspellen voor studenten?

Het doen van kaartspellen is een goede tijddoding. Zeker onder het genot van een lekker drankje natuurlijk. Alleen wat zijn nu eigenlijk de beste kaartspellen die jij met je vrienden of vriendinnen kunt doen? Studententip zet ze voor je op een rijtje.

Liegen

Liegen is normaal niet leuk, maar als echte klassieker is het toch wel één van de beste kaartspellen die er is. Het spel kun je al met zijn tweeën doen, maar is leuker om in groepen van 4-8 mensen te doen. Alles wat je nodig hebt zijn de kaarten.

Het gaat als volgt; alle kaarten (inclusief jokers) worden gelijkmatig verdeeld onder de spelers. Eén kaart wordt in het midden gelegd en vanuit daar moet iedere speler kaarten opleggen die één hoger of lager zijn dan de kaart die er al ligt. Het doel is om zo snel mogelijk van je kaarten af te zijn. Je legt je kaarten ondersteboven op, zodat de andere spelers niet zien welke kaarten je hebt opgelegd. Om zo snel mogelijk van je kaarten af te zijn, kun je liegen over de kaarten die je oplegt. Als er bijvoorbeeld een aas ligt kun je één heer en één 2 opleggen om van die 2 af te zijn. Wanneer iemand echter doorheeft dat je liegt en hij je kaarten omdraait moet je de hele stapel pakken en dus opnieuw beginnen. Wanneer diegene je kaart omdraait en je loog niet, moet hij de hele stapel pakken.

Als je, je laatste kaart oplegt moet je ‘laatste’ roepen. Doe je dit niet moet je stafkaarten pakken. Je kunt zelf bepalen hoeveel kaarten je dan moet pakken.

Beverbende

Ook een gemakkelijk kaartspel om met veel personen te spelen is beverbende. Iedere speler krijgt aan het begin van het spel 4 kaarten. Voordat het spel start kun je 2 van deze 4 kaarten inzien. Het uiteindelijke doel is om een zo laag mogelijk totaal aan kaarten te hebben. Je tienen wil je dus zo snel mogelijk kwijt. Iedere ronde mag je een kaart inzien en kun je kiezen deze te ruilen met je eigen kaarten. Mocht je het spel willen stoppen, omdat je denkt het laagste totaal te hebben moet je kloppen. Iedereen mag dan nog één kaart pakken, waarna de kaarten omgedraaid moeten worden.  

Er zitten een aantal ‘specials’ tussen. Zo is er bijvoorbeeld een kaart die je de mogelijkheid geeft om de kaarten te ruilen met je medespelers. Je moet dus goed opletten waar je medespelers hun lage kaarten bewaren, zodat je deze kunt stelen.

Je eigen kwartet

Kwartetten is natuurlijk erg bekend en leuk, maar je kunt het nog net iets leuker maken door er een persoonlijk tintje aan te geven. Zo kun je een eigen kwartet (laten) maken. Dit is erg leuk om bijvoorbeeld met je vriendengroep of huisgenoten te doen. De spelregels spreken voor zich. Kwartetten kan bijvoorbeeld over momenten die jullie gezamenlijk mee hebben gemaakt. Een onderwerp kan bijvoorbeeld een vakantie zijn en de kaarten die daarbij horen kunnen bijvoorbeeld de avondjes uit of activiteiten zijn. Een leuke manier om oude herinneringen op te halen!

Bonus spelletje voor als je de kaartspellen zat bent

Nog een leuk spelletje dat je kunt doen als je (het kaarten) zat bent en bijvoorbeeld tv aan het kijken bent, is het inzetten van slokken drank op momenten of personen die op tv komen. Klinkt logisch toch 😉? Laat ik het even verder toelichten. Je gaat bijvoorbeeld een film of sportwedstrijd kijken. Voordat de film of sportwedstrijd begint spreek je af wat iemand moet doen als een bepaalde situatie in de film of wedstrijd zich voordoet. Als een bepaalde speler bijvoorbeeld scoort, of als je een acteur 10x in één minuut ziet, moeten je tegenspelers een atje trekken of slokken nemen. Je kunt op zoveel spelers/dingen inzetten als je wil. Zo kun je het kijken van een film of sportwedstrijd nóg leuker maken.

Na het lezen van deze blog heb je vast genoeg inspiratie om jezelf te vermaken. Heb je zelf nog leuke (kaart)spelletjes die echt niet kunnen missen in het lijstje van de beste kaartspellen en die niet benoemd zijn in deze blog? Laat ze dan vooral achter in de reacties. Meer tips over het studentenleven lees je op de website.