Drankspel bussen

Hoe gaat het drankspel bussen in zijn werking?

Het drankspel bussen is onder de studenten meer dan bekend. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een pak kaarten en drank. Ideaal in deze tijd waar je toch niet uit kan en binnen moet blijven met vrienden of vriendinnen. Andere drankspellen zoals kingsen en beerpong kunnen ook leuk zijn om te spelen, maar het drankspel bussen is toch één van de leukste drankspellen die er is.

Hoe start je het drankspel bussen op?

De meeste studenten weten wel hoe ze moeten bussen, maar voor degene die het nog niet helemaal weten wordt het hier nog even toegelicht. Er zijn meerdere varianten te bedenken hoe je dit spel kunt spelen. Dit hangt af van hoeveel je wilt drinken. Het begin is in ieder geval altijd hetzelfde. Je hebt een kaartspel nodig en dan worden de volgende vier vragen gesteld. Als je het goed hebt drink je niks en bij een fout antwoord neem je een slokje van je flesje, blikje of glas.

  • Is het een rode of zwarte kaart?
  • Is de kaart hoger of lager dan je vorige kaart?
  • Zit de kaart tussen je eerdere twee kaarten of zit het erbuiten?
  • Heb je de soort kaart al of niet?

Nu heb je vier kaarten en kan het spel echt beginnen. Nu moet je de kaarten in een soort kerstboom neerzetten alleen dan zonder steel. Je legt vijf kaarten aan de onderkant en per rij gaat er eentje af. Nu kan het spel echt beginnen.

Hoe gaat het drankspel bussen verder in zijn werking?

Nu het spel op tafel ligt is het tijd om te beginnen. Er wordt één voor één een kaart omgedraaid. In de eerste rij is dit nog vijf en als de kaart overeenkomt met één van de kaarten die jij hebt leg je hem op en kun je iemand uitzoeken om hem/haar een slok van zijn drinken te laten nemen. Als deze rij omgedraaid is kun je door naar de volgende rij met vier kaarten. Hier kun je twee slokken uitdelen en dit gaat zo door dus bij de derde rij drie slokken, de vierde rij 4 slokken en bij de laatste kaart vijf slokken. Degene die de meeste kaarten overhoudt moet de bus in en die kan de kamerplant op gaan zoeken.

De omgekeerde kerstboom

De opzet van bussen die in de vorige alinea beschreven is zal voor veel studenten een beetje zwak aanvoelen. Daarom is er ook nog een leukere variant waar er wat meer slokken bijkomen en je de flessen jagermeister er ook bij mag pakken. Hierbij maak je gebruik van de omgekeerde kerstboom. Hier ga je van een rij met één kaart door tot een rij van kaarten met nog een kaart bovenop. De omgekeerde kerstboom dus. De slokken volgorde blijft hetzelfde, alleen nu heb je met de rij van één kaart één slok om uit te delen en bij de rij van vijf mag je vijf slokken uitdelen. De leuke extra hierin is dat elke kaart die in het midden ligt een kwart wordt gedraaid. Als je deze kaart hebt kun je een lekker shotje uit gaan delen. In totaal zijn er vier plekken waar je een shotje uit mag gaan delen.

Bluf bussen

Bluf bussen is een wat ingewikkelder spel. Voor de opzet kun je kiezen voor het klassieke bussen of voor de omgekeerde kerstboom. Als er bijvoorbeeld een zes wordt omgedraaid leg je normaal als je een zes hebt die op. Met bluf bussen is dit net even iets anders. Je kunt namelijk bluffen dat je een zes hebt, terwijl je een zeven hebt. Je legt de kaart omgedraaid neer zodat niemand weet wat jij neerlegt. Heb je geluk en niemand heeft het door kun je andere de slokken geven en kun je door, maar ben je gesnapt krijg je je kaart terug en mag je de slokken zelf nemen. Dit is een mentaal spelletje dus wie houdt zijn hoofd het meest koel en wint het befaamde bluf bussen?

Wat gebeurt er nadat er iemand verloren heeft met het drankspel bussen?

Degene die de meeste kaarten heeft overgehouden mag gezellig de bus in. Bij een gelijk aantal kaarten kun je zelf oplossen wie erin gaat. In de meeste gevallen houdt één iemand de kaarten vast en mogen de ongelukkigen allemaal één kaart trekken en degene die de hoogste heeft mag de bus in. Voor de bus zelf heb je weer verschillende opties. Het hangt ervan af hoe snel je dronken wilt worden voor welke variant je gaat. Tijd is hierbij ook een optie. Wil je met meerdere kaartspellen de bus ingaan of wil je het bij één kaartspel houden. In de volgende alinea’s zal er ingegaan worden op de verschillende vormen hoe je de bus kunt spelen.

Hoe gaat het bussen in zijn werking?

Het begin is in ieder geval altijd hetzelfde. Er pakt iemand de kaarten vast en je pakt hier een kaart vanaf. Pak je bijvoorbeeld zes dan ligt de ‘leider’ van het drankspel bussen zes kaarten neer. Hoe deze neergelegd worden verschilt per spel en zal in de volgende alinea’s dieper op ingegaan worden.

De makkelijke bus

Voor de mensen die lekker door willen bussen op de avond heb je de makkelijke variant. Hierbij leg je de kaarten allemaal dicht neer. Je begint met het kiezen van rood of zwart en dit zal bij de laatste ook het geval zijn. Daartussenin kies je elke keer voor hoger of lager. Heb je hem fout neem je een slok. Heb je dezelfde kaart als degene die er ligt heb je een keuze. Je kunt steen papier schaar spelen en als je verlies begin je opnieuw of iedereen drinkt en je begint ook opnieuw. Een voorbeeld hierbij is als volgt. Je kiest rood en de leider van de bus draait de kaart om en het is een harten zes. Dan kun je kiezen is de volgende kaart hoger of lager dan zes. Heb je gelijk schuif je door en heb je het fout mag je drinken en gaat het spel nog even verder.

Het drankspel bussen voor de grotere spelers

Wil je dat de bus wat langer duurt en wil je goed dronken worden is deze vorm van de bus iets voor jou. Hierbij leg je om en om de kaarten omgedraaid neer. Stel er ligt een harten zes open dan zeg je hoger of lager en als je het fout hebt wordt de kaart omgedraaid neergelegd. Op deze manier weet je niet welke kaart het was en moet je goed onthouden wat je eerder zei en wat voor kaart er dus ligt. Een echt mindgame dus die voor de minderbegaafde spelers zo drie volle kaartspellen kan duren. Lekker drinken dus!

Het drankspel bussen is dus één van de meest populaire drankspellen onder studenten. Deel vooral jouw ervaringen met bussen hieronder om andere te inspireren.