Als student ken je het vast wel: het is elf uur ’s avonds, je hebt nog tien tabbladen openstaan met ellenlange achtergrondartikelen en dat essay móet morgenochtend om 9 uur bij je docent in de mailbox zitten. Maar ja, halverwege het lezen kom je er opeens achter dat al die artikelen die je had gevonden helemaal niet zo relevant waren, en daar zit je dan… Wat nu?
Gelukkig heeft Google recent een nieuw handig foefje uitgebracht om jouw studieleven een stuk makkelijker te maken: de Google Search Generative Experience (SGE). Geen idee wat dat inhoudt? Geen zorgen, we leggen het allemaal graag voor je uit!
Oke… dus wat is Google SGE dan?
Laten we het simpel houden. Google SGE is in principe een samenvattingstool voor websites met lange blokken tekst. Stel je voor dat je een enorm artikel voor je neus hebt dat je moet doornemen voor je onderzoek of studie. Normaal gesproken zou je eindeloos scrollen om er maar een touw aan vast te knopen (of heel misschien een poging doen om daadwerkelijk het hele ding te lezen), maar met Google SGE is dat verleden tijd.
Deze feature, die je echt niet wilt missen, vist de belangrijkste punten voor je uit de tekst en serveert ze aan je mét links naar de relevante delen van de pagina. Altijd al gedroomd van een studiemaatje dat al je werk voor je oppakt? Google SGE is een stapje in de juiste richting!
Hoe gebruik je het om effectiever te studeren?
Google SGE is dus een samenvattingstool voor websites. Superhandig, maar hóe gebruik je het dan? Nou, dat zit zo. Stel dat je op je laptop in Google Chrome door een artikel bladert, of misschien zelfs op je smartphone in de Google-app (maar laat je niet afleiden door binnenkomende berichtjes hoor!). Je vraagt je af of dit artikel wel echt nuttig gaat zijn.
Bovenin je taalbalk, aan de rechterkant van je scherm, zou je nu een Google-knop moeten zien met de tekst ‘Genereren’ (of ‘Generate’). Een tikje daarop en voilà! Er verschijnt een lijst met de belangrijkste punten uit het artikel, met handige links die jou direct naar de juicy details brengen die jij nodig hebt. Oftewel: niet meer doelloos duizenden woorden aan irrelevante tekst lezen, maar direct vinden wat jij zoekt. Tijd bespaard, stress verlaagd, en je wordt de held van je studiegroep.
Zijn er ook sites waarop Google SGE níet werkt?
Laten we wel eerlijk zijn: helaas werkt deze tovertruc niet op elke webpagina die je bezoekt. Veel wetenschappelijke artikelen staan achter een paywall, en laat Google SGE daar nu nét niet bij kunnen. En laten we wel even benadrukken: dat geldt ook voor websites waar je wel eerlijk voor hebt betaald, want Google kan zelf ook niet onbeperkt achter die paywalls kijken. Deze tool is dus vooral geschikt voor openbare websites en artikelen, zoals de artikelen die je in Google Research vindt.
Ik zie de optie voor Google SGE nergens staan, wat nu?
Zie je Google SGE niet? Geen paniek, wij staan voor je klaar! Om te beginnen is het belangrijk om te weten dat deze tool nog niet voor iedereen is uitgerold (helaas, helaas). Dat komt dan vanzelf nog. Maar: via de Google Search Labs kun je deze functie al wél gewoon uitproberen! Handig, toch? Vergeet in ieder geval niet dat SGE nooit zomaar een website voor je begint samen te vatten, maar dat je altijd eerst even op de ‘Genereren’-knop moet tikken. Dan doet Google de rest van het werk voor je.
Hoe kom ik meer te weten over dit soort handige Google-updates?
Baal jij er nu ook van dat je dit soort trucjes niet eerder kende? Daar kun je altijd iets aan veranderen! Om op de hoogte te blijven van de nieuwste en coolste Google-updates, kun je technieuwswebsites, blogs én natuurlijk de officiële Google-kanalen in de gaten houden. Als je hier echt serieus mee bezig wilt zijn, kun je ook de officiële Google-blog en aankondigingen-pagina bookmarken. Zo ben jij altijd als eerste op de hoogte van de nieuwste tools en functies om jouw studieleven een boost te geven.
Tip: blijf jij altijd al op de hoogte van alle ins en outs van Google en zoek jij nog leuke online marketing vacatures voor na je studie? ON. Digital Marketing is een Gronings online marketing bureau dat altijd wel een plekje vrij heeft voor nieuwe trainees, ook als jij géén achtergrond in marketing hebt! Binnen enkele maanden ga jij aan de slag om alles te weten te komen over zoekmachineoptimalisatie (SEO) of zoekmachineadverteren (SEA) en zit je altijd met je neus bovenop de nieuwste updates. Dan weet je zeker dat Google straks geen geheimen meer voor jou heeft.
Meer studenten leren tips? Die check je natuurlijk bij studententip.nl!
Geef een reactie