Hoe kan jij je netwerk uitbreiden?

Een professionele kring uitbreiden is één van de beste manieren om te slagen in het leven. Het klinkt in eerste instantie misschien heel overdreven en je zult vast wel denken: ‘ach, ik red me ook wel zonder een goed netwerk’, maar toch kunnen we niet vaak genoeg benadrukken hoe ontzettend belangrijk het eigenlijk is, maar waarom? Inmiddels durven wij als Studententip wel te zeggen dat we het netwerken redelijk onder de knie hebben en daarom zullen we onze kennis met jullie delen! 

De kracht van netwerken  

Veel mensen krijgen al de rillingen als ze het woord horen; netwerken. Een activiteit die in het begin heel onnatuurlijk en geforceerd aanvoelt, maar waar men na enige tijd toch wel de meerwaarde ervan gaat inzien. Het is natuurlijk niet voor niks dat ondanks het nare gevoel dat we erbij krijgen, toch bijna iedereen het zichzelf aandoet. Netwerken is namelijk ontzettend belangrijk voor onder andere de volgende punten: 

  • Het ontdekken van nieuwe kansen. Ja, echt waar! Het kan namelijk zomaar voorkomen dat door te netwerken een nieuwe carrièremogelijkheid op je pad komt waarvan je nooit eerder zou hebben gedacht het leuk te vinden. 
  • Het verzamelen van waardevolle informatie. Door te netwerken binnen jouw branche kun je hele waardevolle informatie opsteken over bepaalde trends en ontwikkelingen en kun je achterhalen hoe andere professionals met bepaalde uitdaging omgaan. Zo leer je nog eens wat van anderen!
  • Het opbouwen van een professionele reputatie. Na al dat netwerken ga je je op een begeven moment op gebied van kennis en ervaring een stuk verder ontwikkelen. Het resultaat hiervan? Iemand die zich als een expert kan presenteren. 
  •  Het vinden van ondersteuning, want je staat er namelijk niet alleen voor. In iedere branche is er een tal aan andere professionals (ook wel mentors en coaches) die ondersteuning willen bieden om jou te helpen bij het bereiken van je professionele doelen 

Waar te beginnen en hoe te groeien?

Oké, je bent nu ondertussen wel een beetje op de hoogte van waarom netwerken nu eigenlijk zo belangrijk is. Maar waar begin je en wat zijn verschillende manieren om deze professionele kring uit te breiden? Misschien wel zo handig om te weten, dus geven wij jou even een duwtje in de juiste richting zodat er geen excuses zijn om niet te beginnen 😉 

  • Stap gewoon op mensen af; zo simpel kan het zijn. Het komt vast niet iedere dag voor dat je in contact komt met een vastgoedstylist of een artisitiek directeur. Wanneer je gaat netwerken zul je echter wel veel mensen tegenkomen met een andere achtergrond uit verschillende branches en bedrijven
  • Bijeenkomsten, conferenties en andere evenementen. Dit klinkt in eerste instantie misschien heel erg saai, maar het geef je wel de kans om gelijkgestemde professionals te ontmoeten en je netwerk uit te breiden
  • Geef vrijwilligerswerk eens een kans! Dit kan namelijk een geweldige manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten met dezelfde interesses en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Daarnaast kun je ook niet uitsluiten dat er misschien wel iemand tussen loopt die jou verder kan helpen bij je professionele doelen, win-win toch? 
  • De digitale wereld – tegenwoordig onmisbaar. Maak een profiel aan op LinkedIn, dit platform is een geweldige manier om jouw netwerk uit te breiden. Deel interessante inhoud en maak verbinding met andere professionals zonder hier de deur voor uit te hoeven (een perfecte oplossing voor de mensen onder ons die toch nog een beetje de rillingen krijgen van de fysieke vorm van netwerken) 

Verwacht echter niet dat de klus na één nachtje slapen geklaard is… Netwerken kost namelijk de nodige tijd en inspanning, maar is wel waardevol voor jouw toekomstige carrière en persoonlijke groei! Met deze tips ben je volledig klaargestoomd voor jouw netwerk avontuur! 

Nog geen baan gevonden en benieuwd naar hoe je online geld kunt verdienen als student? Lees dan dit artikel