Hoe kun je het beste leren

Hoe kun je het beste leren als student?

Veel studenten vragen zich af hoe kun je het beste leren voor je tentamens. Aan het eind van elk blok is het weer tijd voor tentamens en er komen dan in een keer heel veel zaken op je af. In sommige gevallen staat je gehele week vol met tentamens. Om voor al deze toetsen goed te leren is een hele opgave. Om toch goed door dit proces te komen stelt Studententip een stappenplan op om foutloos door je tentamenweek heen te komen.

Stap 1: maak een planning

Het is belangrijk om een of twee weken voor de tentamenweek een overzichtelijke planning te maken. Dit doe je door alle vakken waar je een tentamen voor krijgt op een rijtje te zetten en de stof er achter te zetten. Als je bijvoorbeeld voor marketing 3 hoofdstukken moet leren maak je een planning van zeven dagen van te voren. Je kunt dan elke dag een half hoofdstuk leren en op de zevende dag herhalen. Het hangt natuurlijk per persoon af wat je van fijn vind. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld fijn om in een keer veel te lezen en dan te herhalen. Hier moet je zelf achter komen. Dit neem je natuurlijk ook mee vanuit de middelbare school of een eerdere opleiding. Dit doe je voor alle vakken. Zorg dat je rekening houdt met andere zaken zoals school zelf en eventuele hobby’s die ook veel tijd in beslag nemen. Zorg ook dat je je planning niet te vol maakt, want je moet wel ruimte overlaten om leuke dingen te doen. Met de vraag hoe kun je het beste leren is in ieder geval een goed begin gemaakt nu.

Stap 2: maak/koop samenvattingen

Een samenvatting kan enorm helpen bij het leren voor je tentamen. Voor bepaalde vakken moet je namelijk honderden bladzijden lezen waar veel onnodige informatie staat. Een samenvatting maken kost in sommige gevallen veel tijd. Als je in tijdnood zit kan dit dan ook niet en er eentje kopen is dan een goede oplossing. Dit kan via verschillende websites en kost niet zo veel geld. Voor vijf euro heb je meestal wel een prima samenvatting te pakken. Maak je dus zelf samenvattingen kun je er zelfs online wat geld aan verdienen. Een goede samenvatting moet wel aan de volgende punten voldoen:
  • Alle hoofdlijnen moeten aanwezig zijn
  • Vermijd bijzaken, voorbeelden mogen wel
  • Houd structuur
  • Markeer belangrijke onderwerpen
  • Lees eerst de leerstof goed door
Met deze punten moet je samenvatting in orde zijn en is er een mogelijkheid hoe je het beste kunt leren.

Stap 3: hoe kun je het beste leren in een studentenkamer?

Een goede leeromgeving is noodzakelijk om de stof goed binnen te krijgen. Je kunt een perfecte planning hebben gemaakt met een perfecte samenvatting, maar met een slechte leeromgeving is dit niks waard. Zorg ervoor dat je in alle rust te werk kunt gaan. Als je op kamers zit kun je met muziek op studeren en als je dit niks vind kun je op school leren of bij een bibliotheek in de buurt. Je kunt ook met een mede student studeren om zo productief mogelijk te studeren. Zo houd je elkaar scherp en kun je de geleerde kennis bij elkaar testen. Hoe je het beste kunt leren verschilt natuurlijk per persoon. Het belangrijkste is dat je voor jezelf bepaalt wat het beste werkt.

Stap 4: heb vertrouwen in jezelf

Dit is natuurlijk het aller belangrijkste tijdens het leren, maar vooral tijdens het tentamen zelf. Zonder vertrouwen zal het helemaal niet goed komen. Je kunt je vertrouwen boosten door je bijvoorbeeld te laten overhoren. Als je veel van deze antwoorden goed hebt weet je zeker dat je een goed resultaat zal halen. Heb ook niet te veel stress. Het komt altijd wel goed ook al haal je het niet in een keer. Heb dus vertrouwen en dan komt het altijd goed. Op de vraag hoe kun je het beste leren als student is nu wel antwoord gegeven. Met de vier stappen die gegeven zijn moet dit helemaal goed komen. Vond je deze blog nou leerzaam neem dan een kijkje bij een van onze andere blogs.