Hoe maak je een presentatie

Hoe maak je een presentatie?

Hoe maak je een presentatie is een vraag die je misschien wel vaak aan jezelf stelt tijdens je studietijd. Ieder semester moet je wel weer een keer een presentatie geven dus het is belangrijk dat je hier goed in wordt. Er zijn een aantal manieren om een goede presentatie te geven en in deze blog zullen er tips gegeven worden hoe je een presentatie maakt.

Hoe maak je een powerpoint presentatie?

Een presentatie maken begint bij het maken van een powerpoint. Dit is een belangrijk onderdeel van de presentatie aangezien iedereen dit ziet en je verhaal er mee onderbouwd kan worden. Een goede powerpoint presentatie moet ten eerste overzichtelijk zijn en je verhaal onderbouwen. Hieronder zijn een aantal tips op een rijtje gezet waar je rekening mee kunt houden:

  • Gebruik niet te veel dia’s
  • Gebruik steekwoorden
  • Maak gebruik van afbeelding
  • Houd de powerpoint overzichtelijk voor iedereen

Dit zijn eigenlijk de vier belangrijkste onderdelen bij het maken van een powerpoint presentatie. Het belangrijkste is dus om de powerpoint te gebruiken als ondersteuning van je presentatie.

Hoe maak je een presentatie leuk?

Na het maken van een powerpoint is het tijd om te presenteren. Hierbij is het belangrijk dat je mensen erbij houdt door het interactief te maken en een goede indruk te maken tijdens het presenteren. Dit kan je doen door een energieke houding aan te nemen en met passie je verhaal te vertellen. Niets is zo saai om te luisteren naar iemand die op één toon praat en zich niet actief opstelt. Probeer ook wat leuke zaken in je presentatie te vermelden. Ga vooral niet alles goed voorbereiden. Dit komt erg onnatuurlijk over waardoor het saai gaat worden. Je hebt de kennis al en met wat steekwoorden moet je het echt wel gaan redden. Als je dit tijdens je tussenuur nog even goed doorleest is dit wel genoeg.

Hoe zorg ik dat mensen mijn presentatie goed vinden?

Uiteindelijk is het belangrijkste dat je presentatie goed wordt beoordeeld door je beoordelaars. Om dit te bereiken is het belangrijk om iets extra’s te brengen dan wat in je verslag staat. Anders hadden ze net zo goed je verslag kunnen lezen en niet naar je presentatie hoeven te luisteren. Probeer daarom vooral de onderbouwing erin te zetten waarom je bepaalde keuzes gemaakt hebt. Wees ook kritisch op jezelf. Docenten vinden het over het algemeen erg fijn dat je kritisch kunt reflecteren op je eigen werk.

De laatste tip over hoe maak je een presentatie is om voorbereid te zijn op vragen. Als de vragen van je docent goed kunt pareren weten ze zeker dat je goed in de stof zit. Dit waren de tips over hoe maak je een presentatie. Hopelijk ben je hier mee geholpen en we zien je graag terug op Studententip.