Als je op zoek bent naar een stage is het schrijven van een goede motivatiebrief erg belangrijk. Door een goede motivatiebrief kun jij je onderscheiden van andere studenten en met een stapje voor het sollicitatiegesprek ingaan. Daarom helpen wij jou in deze blog met het schrijven van een motivatiebrief in 5 stappen.
Motivatiebrief stage voorbeeld
Voordat je de eerste alinea gaat schrijven kun je gebruik maken van ons voorbeeld van een motivatiebrief voor een stage. Hou de brief erbij tijdens het lezen van deze blog, verander het een en ander en je bent klaar :). Klik hieronder voor ons voorbeeld.
Stap 1: Introductie
De aanhef spreekt voor zich, dus daar gaan we hier niet verder op in 😉.
De eerste alinea van je motivatiebrief begin je met een korte introductie. Denk hierbij aan wie je bent, op welke school je zit en voor welke periode je een stage zoekt. Wees hierin zo specifiek mogelijk. Geef bijvoorbeeld ook aan hoelang je stage zal gaan duren. Nadat je dit gedaan hebt kun je aangeven hoe je bij het bedrijf bent gekomen. Bijvoorbeeld via een kennis of via internet.
Stap 2: Interesses
Beschrijf in de tweede alinea iets over je interesses. Welk vakgebied vind je bijvoorbeeld interessant? Beschrijf hoe deze interesse wel of niet aansluit op je studie en eerder opgedane werkervaring. Ga in deze alinea ook dieper in op welke werkervaring je hebt opgedaan bij je studie of bijbaan. Bedenk hoe deze werkervaring aansluit op de werkzaamheden van het bedrijf. Aan welke vaardigheden die nodig zijn om bij het bedrijf te werken heb jij al gewerkt? Beschrijf dit specifiek en dan is je tweede alinea klaar.
Stap 3: Fit met diensten bedrijf
In de derde alinea kun je meer ingaan op jouw fit met het bedrijf waar je de brief naar gaat versturen. Zoek eens uit welke diensten het bedrijf exact aanbiedt en voor welke doelgroep ze dit doen. Stel je vindt consultancy en het MKB interessant. Dan kun je deze interesse mooi combineren met de diensten van het bedrijf bijvoorbeeld. Zo maak je het bedrijf ook duidelijk echt onderzoek te hebben gedaan naar wat het bedrijf exact doet. Dit zullen ze uiteraard als positief ervaren.
Stap 4: Fit met cultuur bedrijf
In de vierde alinea ga je in op waarom je denkt bij de cultuur van het bedrijf te passen. Zowel voor jezelf als voor het bedrijf is het passen binnen de cultuur van het bedrijf één van de belangrijkste dingen. Het kan echter wel lastig zijn om de cultuur van het bedrijf te achterhalen, zonder dat je het bedrijf of iemand die er werkt kent. Grotendeels zul je tijdens het sollicitatiegesprek achter de cultuur van het bedrijf komen. Echter kun je voor het gesprek al onderzoek doen naar de cultuur van het bedrijf. Kijk bijvoorbeeld eens naar de huisstijl van de website.
Neem ook vooral een kijkje op de over ons en ons team pagina van het bedrijf. Hier beschreven steeds meer bedrijven waar ze voor staan. Ook kun je zien of het bedrijf bijvoorbeeld een jong team heeft, of dat er juist veelal senioren werken.
Beschrijf, na het analyseren van de cultuur, hoe jij denkt binnen de cultuur van het bedrijf te passen. Functioneer jij bijvoorbeeld het best in een informele of formele organisatie? Door ook op de cultuur in te gaan in je motivatiebrief laat je zien écht onderzoek te hebben gedaan naar het bedrijf, wat jou weer een stapje voor geeft.
Stap 5: Bijlage CV, referenties en CTA
Als je de eerdere stappen hebt doorlopen is je motivatie nu goed. In de laatste alinea verwijs je naar je CV, LinkedIn en eventueel referenties. Zorg er natuurlijk wel voor dat je CV up-to-date is 😉. Voeg hier ook eventueel een flyer of document met emer informatie over wat je stage precies inhoudt toe. Wat moet je bijvoorbeeld doen? Hoeveel dagen moet je meewerken etc etc. Wees hier zo duidelijk mogelijk.
Na te hebben verwezen naar je CV en referenties is het schrijven van een Call To Action (CTA) ook erg belangrijk. Schrijf hier wat jij – na het versturen van je brief – graag ziet gebeuren. Zeg dat je in persoon graag nadere toelichting geeft op je motivatiebrief.
Mocht je de bovenstaande stappen hebben doorlopen is je brief klaar. Lees je brief nog een (aantal) keer goed door om er zeker van te zijn dat er geen foutjes in staan.
Hopelijk heb je iets aan de blog en het voorbeeld gehad om een goede brief te kunnen schrijven. Heb je na het lezen van deze blog een stage kunnen vinden? Laat dan vooral een reactie achter met jouw tips voor het schrijven van een goede motivatiebrief. Wil je meer tips over het vinden van een stage of tips voor een sollicitatiegesprek kijk dan verder op de website.
Geef een reactie