Hoe vind ik een stage

Hoe vind ik een stage?

Last updated:

Hoe vind ik een stage? Misschien wel één van de meest terugkomende vragen tijdens je studententijd. Je moet minimaal twee keer stagelopen bij de meeste studies en bij sommige moet je zelfs drie keer opzoek gaan naar een stagebedrijf. Voor de één zal deze zoektocht lastiger zijn dan de ander. De één heeft na het versturen van twee mailtjes al het perfecte bedrijf gevonden, terwijl de andere al een paar weken flink aan het zoeken is. Voor die tweede mensen is deze blog bedoelt. Studententip zoekt namelijk de volgende vraag uit, hoe vind ik een stage?

Hoe vind ik een stage die goed bij mij past?

Het belangrijkste bij een stage is dat het goed bij je interesses past. Meestal moet je 20 weken lang stagelopen en dan kun je het maar beter naar je zin hebben. Kijk dus voor jezelf wat je interessant vindt en kijk naar wat je leuk vond tijdens je opleiding tot nu toe. Dit kan een bepaald vak zijn wat je leuk vindt of een project wat je interessant vond. Als je dit op papier hebt kun je uitzoeken welke bedrijven hierbij passen.

Kijk in de regio

Stagelopen is op zichzelf al zwaar genoeg. Elke dag van 9 uur ’s ochtends tot en met 5 uur in de middag. Het is dan ideaal als je met de fiets naar je stagebedrijf toe kan en niet nog een halfuur tot een uur heen en weer moet met het openbaar vervoer. Kijk dus eerst in je eigen regio of er bedrijven zijn die voldoen aan je interesses en aan de eisen die vanuit school worden gesteld. Als dit niet lukt is dit natuurlijk niet erg en kun je altijd nog uitwijken naar een bedrijf wat iets verder uit de buurt ligt. Hoe vind ik een stage begint dus met het kijken in de eigen regio naar beschikbare bedrijven.

Hoe vind ik een stagebedrijf als ik telkens word afgewezen?

Het kan natuurlijk voorkomen dat je al meerdere leuke stagebedrijven hebt gevonden, maar niet op gesprek mag komen of op een gesprek wordt afgewezen. Als je wordt afgewezen kun je deze blog bekijken met tips om een betere indruk te maken op een stagegesprek. Wat kan helpen om een stagebedrijf te zoeken met een grotere kans om aangenomen te worden is te zoeken in je eigen netwerk. Ken je bijvoorbeeld iemand die al bij een bedrijf heeft stagegelopen die je misschien kan aanbevelen of werken er familie of vrienden. Gebruik hierin vooral je eigen netwerk. Het is makkelijker om binnen te komen als je gebruik maakt van mensen die je kent.

Maak gebruik van vacatures

Er zijn genoeg bedrijven die online vacatures hebben klaar staan waar je gebruik van kunt maken. Je staat altijd sterker in je schoenen als iemand jou wil in plaats van dat jij bij een stagebedrijf wil gaan stagelopen. Je hebt hierbij wel veel concurrentie, omdat meerdere mensen deze vacature zullen zien. Bereid je hier dus goed voor en zorgt dat je jezelf uniek maakt.

Gebruik social media om een stage te vinden

Via social media kun je de meeste mensen bereiken. Het beste platform om te gebruiken hiervoor is LinkedIn. Hierop zitten veel bedrijven die opzoek zijn naar stagairs. Belangrijk hierbij is dat je een goed profiel opstelt en duidelijk aangeeft waarnaar je opzoek bent. Hierop kun je ook bedrijven benaderen of ze het zien zitten om een stagiair aan te nemen. Er zijn genoeg recruiters op dit platform die maar al te graag een jonge stagiair aan willen nemen. Hoe vind ik een stage kan dus heel goed via LinkedIn.

Bellen is effectiever dan mailen

Het zal niet iedereens lievelingshobby zijn, maar bellen naar een bedrijf waar je stage wil gaan lopen werkt beter dan het sturen van een standaard mailtje. Een mailtje kan in de spam belanden bij het bedrijf of er wordt snel overheen gelezen. Met bellen nemen ze altijd op en weten ze wie je bent. Je maakt hiermee ook een indruk dat je er echt stage wil gaan lopen wat het bedrijf ook erg bevalt. Vervolgens kun je je mailtje sturen met je CV en je motivatiebrief die vervolgens eerder opgepakt wordt en sneller langs kunt komen voor een sollicitatiegesprek. Hoe vind ik een stage wordt dus effectiever als je vooraf gaat bellen.

Er zijn dus genoeg mogelijkheden om opzoek te gaan naar een stage. De vraag hoe vind ik een stage zal nog wel een aantal keer terugkomen tijdens je studie, maar dan kun je altijd terecht bij deze blog. Kijk vooral voor meer studenten tips verder op de website en wellicht zien we je bij een andere blog.