hospiteeravond voorbereiden

Ga jij naar een hospiteeravond? Dan moet je dit weten

Als je op kamers gaat is de kans groot dat je naar een hospiteeravond moet gaan. Dit is natuurlijk enorm spannend en je gaat de ‘concurrentie’ aan met andere die ook de kamer willen bemachtigen. Daarom is het belangrijk dat je goed voorbereid bent op dit gesprek. Je wilt namelijk opvallen tussen de andere kandidaten. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een cadeautje mee te nemen of veel interesse te tonen. Het allerbelangrijkste hierbij is een goede voorbereiding. Je wilt natuurlijk niet door de mand vallen om vervolgens weer te gaan hospiteren. Daarom zal in deze blog de perfecte voorbereiding om te hospiteren voorgeschoteld worden zodat je die studentenkamer kan bemachtigen.

Wat is een hospiteeravond?

Voordat je jezelf goed voorbereid is het van belang om goed onder ogen te krijgen wat hospiteren nou inhoud en hoe dit proces in zijn werking gaat. Als de bewoners van een studentenhuis ruimte vrij krijgen organiseren ze vaak een hospiteeravond. Hier komen dan studenten op af die opzoek zijn naar een studentenkamer. Hierbij kun je je als student van de goede kant laten zien en zo proberen een kamer te bemachtigen. Aan het eind van de avond of de volgende dag maken deze studenten een keuze wie de kamer tot zijn/haar beschikking krijgt.

Hoe bereid je je voor op een hospiteeravond?

Een goed begin is het halve werk en dat geldt ook voor hospiteren. Aangezien je soms wel met tien of vijftien andere studenten een plekje probeert te bemachtigen is het van belang om op te vallen. Belangrijk hierbij is om bij jezelf te kijken wat jij kan bijdragen aan het studentenhuis. Vind je het bijvoorbeeld leuk om te koken of kom je vaak met leuke ideetjes voor een uitje dan is het belangrijk om dit ook te benoemen. 

Wat vragen ze op een hospiteeravond?

Denk eens na over de vragen die de studenten kunnen stellen aan jou. Ken je de studenten waar je gaat hospiteren al? Of vraag eens rond naar iemand die de studenten waar je bij gaat hospiteren al kent. Vraag deze mensen wat voor vragen je kunt verwachten. Zo kun je, je beter voorbereiden op de hospiteeravond. Zie hieronder een paar voorbeeldvragen die vaak gesteld worden tijdens een hospiteeravond:

  • Wat vind je leuk om te doen?
  • Doe je aan sport?
  • Waarom wil je bij ons wonen?
  • Ga je goed met je spullen om?
  • Wat voeg je bij ons toe?

Het is dus belangrijk om rekening te houden met dit soort vragen. Dit bekent niet dat je op alles al een vooraf geschreven antwoord op moet hebben. Het moet wel een beetje spontaan blijven overkomen. Neem bijvoorbeeld een drankspelletje mee als cadeautje om een goede indruk te maken.

Tips voor je hospiteeravond

Met deze goede voorbereiding zit je al op de helft. De andere helft moet nog wel verdiend worden. Dit zal verdiend moeten worden op de hospiteeravond zelf. Het belangrijkste hierbij is dat je jezelf blijft. Dit klinkt een beetje cliché, maar het is wel van belang om het echt te doen. Je leeft misschien wel vier jaar met die mensen en je wilt je dan wel op je gemak voelen en geen act voor te hoeven doen. Een andere belangrijke is durf te vragen. Stel vragen over het huis of over de studenten. Zorg in ieder geval dat je interesse in hen toont. Zo zullen ze ook interesse terug tonen naar jou toe en kom je de hospiteeravond zonder kleurscheuren door.

Met deze voorbereiding en met deze tips kom je goed door de hospiteer avond heen en kan je je klaarmaken om je kleine studentenkamer in te richten