Ik weet niet wat ik wil studeren

Ik weet niet wat ik wil studeren! Wat nu?

Ik weet niet wat ik wil studeren. Wat moet ik dan doen? Je studiekeuze is geen gemakkelijke keuze en bepaalt de rest van je toekomst. Ongeveer dertig procent van de eerstejaars studenten houden er al mee op in het eerste studiejaar. Belangrijk dus om een goede keuze hierin te maken zodat je niet elk jaar moet stoppen met je opleiding, omdat je het achteraf niets vindt. Het is een ontzettend lastige keuze om in één keer de juiste keuze te maken. Daarom zal er in deze blog een aantal tips worden gegeven om de best mogelijke studiekeuze te maken en het studentenleven leuk te maken.

Ik weet niet wat ik wil studeren. wat nu?

Ten eerste is het belangrijk om een selectie te maken van de studies die jij interessant vindt. Dit is lastig, aangezien er ongelofelijk veel studies bestaan. Het is daarom ook handig om een lijstje te maken van wat je interessant vindt. Dit is soms lastig en daarom is het ook handig om studie richtingen weg te strepen die je absoluut niet wilt doen. Op deze manier maak je de aantal mogelijkheden een stuk kleiner en heb je een beter beeld bij welke studies voor jou leuk kunnen zijn.

Kijk waar je goed in bent

Vervolgens is het verstandig om te kijken waar je nou in uitblinkt of van nature goed in bent. Als je iets goed begrijpt of er goed in bent wordt het vanzelf leuker om uit te voeren. Ben je bijvoorbeeld goed in economie kun je een economische kant op. Streep hier vooral onderwerpen weg waar je niet goed in bent. Als je bijvoorbeeld altijd moeite met geschiedenis hebt gehad kun je alle studies die hier iets mee te maken weg strepen. Zo creëer je weer een kleiner aantal studies waar je uit kunt kiezen. Doe ook vooral studietest om je vaardigheden en interesses nog beter in beeld te brengen.

Praat er over met vrienden en familie

Ook is het handig om te praten met vrienden die ook voor een studiekeuze staan. Misschien hebben ze dezelfde problemen als jij en kun je het samen oplossen. Je kunt ook op studies komen waarvan je nog nooit gehoord hebt die je misschien wel interessant lijken. Als je met een aantal vrienden naar een open dag toe gaat vind je misschien wel iets wat jullie samen leuk lijkt. Met je familie praten is ook zeker aan te raden. Die hebben namelijk al is voor dezelfde keuze gestaan en hebben hier dus ervaring mee. Zij hebben waarschijnlijk ook ooit gedacht ik weet niet wat ik wil studeren, maar hebben het uiteindelijk gered.

Laat je niet tegenhouden door de afstand

Vaak zoeken mensen vooral studies dicht in de buurt. Op deze manier kun je nog veilig thuis blijven wonen en gaan er vrienden van de middelbare school ook naar deze school. Dit kan ervoor zorgen dat je gaat voor een minder leuke studie door de afstand en door de keuze van vrienden. Als je een leuke studie hebt gevonden die wat verder ligt moet je hier gewoon voor gaan. Er zijn genoeg mogelijkheden om deze afstand te overbruggen. Je kunt bijvoorbeeld op kamers gaan. Zoek dus vooral breder dan wat dicht in de buurt ligt en kijk bijvoorbeeld is naar opleidingen die ver uit de buurt liggen.

Hopelijk heb je wat aan deze tips gehad en komt de vraag ik weet niet wat ik wil studeren niet meer voor. Voor meer van dit soort blogs kun je vooral verder kijken voor de beste studenten tips.