Leren plannen voor studenten

5 stappen om te leren plannen voor studenten

Leren plannen voor studenten is een vraag die vaak voorbijkomt tijdens je studententijd. Je wilt in het weekend lekker gaan bierpongen, maar je wilt ook je punten behalen. Hierin moet je een goede combinatie vinden. Met een goede planning moet dit mogelijk zijn. Daarom geeft Studententip de vijf stappen om te leren plannen voor studenten.

Begin op tijd

Voor een goede planning is het belangrijk om op tijd te beginnen. Veel studenten beginnen een paar dagen van tevoren met leren voor de tentamens, maar dat is voor een planning niet ideaal. Meestal weet je al een aantal weken van tevoren wat de stof voor een tentamen is. Begin dus zo snel mogelijk met het maken van een planning.

Schrijf op wat je moet leren

Ten tweede is het handig om een goed beeld te krijgen van hoeveel stof je moet leren of hoeveel taken je moet afronden in een bepaalde tijd is het belangrijk om alles overzichtelijk op een rijtje te zetten. Bijvoorbeeld je moet voor het ene vak twee hoofdstukken leren en voor het andere 4 hoofdstukken. Hoe je dus kunt leren plannen voor studenten begint dus niet zo lastig.

Bepaal de tijd die je nodig hebt

Hierna is het tijd om te bepalen hoeveel tijd je denkt kwijt te zijn aan het leren van een hoofdstuk. Dit is heel erg persoonlijk, aangezien de één meer tijd nodig heeft dan de ander. Jij kan misschien in een uur een heel hoofdstuk leren terwijl een ander hier een aantal uur voor kwijt is. Bepaal dus zelf hoeveel tijd je denkt kwijt te zijn aan een bepaalde taak. Probeer dit een beetje in te schatten, want je weet nooit precies hoeveel tijd je eraan kwijt bent. Kom je hier zelf niet uit vraag het dan aan mede student of een docent hoeveel tijd die denkt dat je ervoor nodig hebt. Door dit voor jezelf duidelijk te maken ga je productiever leren.

Bepaal de tijd die je aan andere zaken kwijt bent

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de tijd die je daadwerkelijk hebt om je taak af te ronden. Misschien doe je wel aan sport en heb je er een bijbaantje bij. Je wilt ook tijd over houden om te genieten van het studentenleven om bijvoorbeeld lekker te bussen. Bekijk dus in je week hoeveel tijd je over hebt om te besteden aan school. Zo krijg je een duidelijk overzicht wanneer je tijd hebt om te leren.

Deel de activiteiten in

Ten slotte is het de taak om eigenlijk alle eerdere stappen samen te voegen in een planning. Je weet nu hoeveel weken je hebt voor je taak, hoe groot je taak is, hoeveel tijd je er aan tijd bent en hoeveel tijd je ervoor hebt. Het zijn een soort van puzzelstukjes die je in elkaar kunt gaan schuiven. Een voorbeeld hierbij is dat je elke dag door de weeks twee uur tijd hebt om te leren. Je hebt in totaal vier tentamens waarvoor je 20 hoofdstukken moet leren. Elk hoofdstuk kost je ongeveer een uur om te leren. Dan kun je dus twee weken van tevoren beginnen en kun je elke dag twee hoofdstukken leren en haal je de tentamenweek met twee vingers in je neus.

Een goede planning maken is dus helemaal niet zo lastig. Het enige wat je moet doen is er even goed voor zitten en de tijd ervoor nemen. Leren plannen voor studenten is voor jou dus nu een eitje. Nu je toch aan het voorbereiden bent voor je tentamenweek bekijk dan is deze blog over hoe je kunt leren voor je tentamen.