Wanneer we praten over de makkelijkste HBO opleidingen, is het belangrijk om te begrijpen dat wat makkelijk is voor de een, uitdagend kan zijn voor de ander. Factoren zoals persoonlijke interesse, studievaardigheden en voorkennis spelen een grote rol in hoe een student een opleiding ervaart. In deze blog verkennen we HBO opleidingen die over het algemeen als minder intensief of toegankelijker worden beschouwd, zowel qua studielast als inhoud. Daarnaast wordt er gekeken naar het slagingspercentage van de opleidingen. Deze is geraadpleegd van studie in cijfers op de website van studiekeuze123. Hier zijn de top 10 makkelijkste HBO opleidingen gebaseerd op deze aspecten.
Wat maakt een HBO opleiding ‘makkelijk’?
De makkelijkste HBO opleidingen worden genoemd op basis van verschillende factoren:
- Lagere studielast: Sommige opleidingen hebben een minder intensief curriculum, wat resulteert in minder studie-uren buiten de contacttijd.
- Praktijkgericht leren: Opleidingen die zich meer richten op praktische vaardigheden dan op theorie kunnen als eenvoudiger worden ervaren door studenten die praktisch zijn ingesteld.
- Hogere slagingspercentages: Opleidingen met hogere slagingspercentages kunnen de perceptie wekken minder veeleisend te zijn.
- Subjectieve ervaringen: Studenten vinden een opleiding vaak makkelijker als de inhoud hen interesseert of aanspreekt. Daarom is de lijst van de makkelijkste HBO opleidingen geen feitelijke lijst.
De top 10 makkelijkste HBO opleidingen op een rij
- Communicatie
- Bedrijfskunde
- Sportkunde
- Event management
- Informatica
- Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO)
- Social Work
- Human Resource Management (HRM)
- Verpleegkunde
- Commerciële Economie
Communicatie
De opleiding Communicatie is gericht op het overbrengen van informatie binnen en tussen organisaties en hun doelgroepen. Studenten leren strategische communicatieplannen ontwikkelen, media gebruiken en content creëren die aansluit met diverse publieken. Deze opleiding combineert theorie met praktijk, waardoor studenten niet alleen kennis opdoen maar ook vaardigheden ontwikkelen die belangrijk zijn in de communicatiebranche.
Studieprogramma
Het studieprogramma van de opleiding Communicatie omvat vakken zoals marketingcommunicatie, interne communicatie, mediaplanning, public relations en digitale communicatie. Studenten werken aan projecten, leren communicatiestrategieën ontwikkelen en passen hun kennis toe in praktijksituaties. Vaak is er ook de mogelijkheid tot het volgen van een stage, waardoor studenten werkervaring opdoen in het vakgebied.
Beroepsperspectief
Afgestudeerden van de opleiding Communicatie hebben veel opties aan carrièremogelijkheden. Ze kunnen werken in functies zoals communicatieadviseur, PR-specialist, content manager of social media manager. De vaardigheden die zijn opgedaan zijn breed inzetbaar, wat betekent dat afgestudeerden in veel verschillende sectoren aan de slag kunnen.
Slagingspercentage
Het slagingspercentage van de opleiding Communicatie is 46%.
Bedrijfskunde
De HBO opleiding Bedrijfskunde biedt studenten een breed inzicht in de organisatorische, financiële en operationele aspecten van bedrijven. Het curriculum is ontworpen om studenten te voorzien van een sterke basis in bedrijfsmanagement, strategie, marketing, financiën, human resource management, en operationeel management. De opleiding bereidt studenten voor op het analyseren van bedrijfsprocessen en het ontwikkelen van verbeterstrategieën om de efficiëntie en effectiviteit binnen organisaties te verhogen.
Studieprogramma
Het studieprogramma van Bedrijfskunde omvat vakken zoals bedrijfseconomie, organisatiekunde, marketingmanagement, strategisch management, bedrijfsprocessen en informatiesystemen, en human resource management. Naast theoretische kennis worden studenten gestimuleerd om praktische vaardigheden te ontwikkelen door middel van projecten, case studies en stages. Dit alles zorgt voor een stevige basis om later in diverse managementfuncties te kunnen opereren.
Beroepsperspectief
Afgestudeerden in Bedrijfskunde hebben toegang tot een breed aanbod aan carrièremogelijkheden in zowel de publieke als de private sector. Ze kunnen functies krijgen zoals bedrijfsanalist, projectmanager, HR-manager, marketingmanager, of consultant. De vaardigheden die zijn opgedaan tijdens de opleiding zijn toepasbaar in vrijwel elke industrie, waardoor afgestudeerden veel flexibiliteit hebben in hun loopbaankeuzes.
Slagingspercentage
De opleiding Bedrijfskunde heeft een slagingspercentage van 42%.
Sportkunde
De opleiding Sportkunde, ook bekend als Sportmanagement of Sport en Bewegen, richt zich op de wetenschap achter sport en beweging en de toepassing ervan binnen verschillende maatschappelijke contexten. Studenten leren hoe ze sport- en beweegprogramma’s kunnen ontwikkelen, implementeren en evalueren die bijdragen aan de gezondheid, welzijn en prestaties van individuen en groepen. De opleiding combineert kennis van sportwetenschappen met managementvaardigheden.
Studieprogramma
Het studieprogramma van Sportkunde omvat een breed aanbod aan vakken, zoals anatomie, fysiologie, psychologie, sportmanagement, bewegingsonderwijs, en gezondheidspromotie. Studenten krijgen de kans om zowel hun theoretische kennis als praktische vaardigheden te ontwikkelen door middel van projecten, stages en onderzoek. Vaak is er een sterke focus op praktijkervaring, en studenten werken samen met sportorganisaties, scholen, gezondheidscentra of gemeenschappen om relevante ervaring op te doen.
Beroepsperspectief
Afgestudeerden van de opleiding Sportkunde hebben diverse carrièremogelijkheden in sectoren zoals sportmanagement, gezondheidsbevordering, onderwijs en de recreatieve industrie. Ze kunnen functies krijgen als sportmanager, event manager, beleidsmedewerker sport, personal trainer, sportcoach, of gezondheidsadviseur. De opgedane kennis en vaardigheden stellen hen in staat om bij te dragen aan de sportieve en gezonde ontwikkeling van individuen en gemeenschappen.
Slagingspercentage
Het slagingspercentage van de opleiding Sportkunde is 45%.
Event management
De opleiding Event Management is een gespecialiseerde studie die studenten opleidt tot professionals in het ontwerpen, plannen, organiseren en uitvoeren van evenementen. Van bedrijfsevenementen en conferenties tot culturele festivals en sportwedstrijden, studenten leren alle onderdelen van event management kennen. De opleiding biedt een mix van creativiteit, organisatie en zakelijke vaardigheden en legt de nadruk op projectmanagement, marketing, financiën en operationeel management binnen de context van evenementen.
Studieprogramma
Het curriculum van de Event Management opleiding omvat vakken zoals projectmanagement, marketing en communicatie, financieel management, risicomanagement, duurzaamheid in evenementen en klantenservice. Studenten werken aan real-life case studies, organiseren zelf evenementen en lopen stage bij evenementenbureaus, culturele instellingen, of grote publieke of zakelijke evenementen. Deze praktijkgerichte aanpak zorgt ervoor dat studenten de nodige ervaring en netwerken opbouwen om succesvol te zijn in de evenementenindustrie.
Beroepsperspectief
Afgestudeerden van de opleiding Event Management zijn in staat om diverse rollen binnen de evenementenindustrie te vervullen. Ze kunnen werken als event managers, projectcoördinatoren, marketingcoördinatoren, event planners, of in andere functies bij evenementenbureaus, in de hospitality sector, bij culturele organisaties, of in de corporate wereld. De vraag naar gekwalificeerde event professionals is breed en divers, waardoor afgestudeerden in verschillende settings en rollen terecht kunnen komen, van zelfstandig ondernemer tot werknemer bij internationale bedrijven.
Slagingspercentage
De opleiding Event Management heeft een slagingspercentage van 44%.
Informatica
De opleiding Informatica is gericht op het ontwikkelen van software en informatiesystemen voor diverse toepassingen. Deze studie biedt een combinatie van theoretische kennis en praktische vaardigheden in programmeren, systeemontwikkeling, databeheer en netwerktechnologie. Studenten leren problemen analyseren en technologische oplossingen ontwerpen die voldoen aan de behoeften van gebruikers en organisaties. Het curriculum stimuleert ook het ontwikkelen van projectmanagement- en communicatievaardigheden, cruciaal voor succes in de IT-sector.
Studieprogramma
Het studieprogramma van de opleiding Informatica bevat vakken zoals programmeren, databases, software engineering, netwerken, webtechnologieën en systeembeheer. Daarnaast worden studenten getraind in analytisch denken en probleemoplossende vaardigheden door middel van projecten, praktijkopdrachten en stages. Vaak kunnen studenten kiezen voor specialisaties binnen het vakgebied, zoals cybersecurity, data science, of artificial intelligence, afhankelijk van hun interesse en de trends in de IT-industrie.
Beroepsperspectief
De carrièremogelijkheden voor afgestudeerden van de HBO opleiding Informatica zijn breed en veelzijdig. Ze kunnen werken als softwareontwikkelaar, systeemanalist, IT-consultant, netwerkbeheerder, databasebeheerder of in een rol binnen cybersecurity. De vraag naar IT-professionals is hoog in vrijwel alle sectoren, waaronder financiën, gezondheidszorg, onderwijs, overheid en technologie. Afgestudeerden kunnen zowel bij kleine bedrijven als grote multinationals terecht en hebben vaak goede vooruitzichten op doorgroeimogelijkheden en een competitief salaris.
Slagingspercentage
Het slagingspercentage van Informatica is 28%.
Lerarenopleiding Basisonderwijs (PABO)
De opleiding PABO, of Lerarenopleiding Basisonderwijs, is gericht op het opleiden van studenten tot bekwame, empathische en creatieve leerkrachten voor het basisonderwijs. De opleiding biedt een combinatie van pedagogische theorie, onderwijsmethodiek en praktijkervaring. Studenten leren kinderen van verschillende leeftijden en achtergronden te begeleiden, te onderwijzen en te inspireren. De PABO bereidt studenten voor op een essentiële rol in de maatschappij: het vormgeven van de educatieve basis en persoonlijke ontwikkeling van jonge kinderen.
Studieprogramma
Het curriculum van de PABO omvat vakken als pedagogiek, onderwijskunde, didactiek, kinderpsychologie, en vakinhoudelijke modules voor taal, rekenen, wereldoriëntatie, kunst en cultuur, en lichamelijke opvoeding. Daarnaast is er veel aandacht voor praktijkervaring, verkregen door stages op basisscholen. Studenten leren lessen voor te bereiden, te geven en te evalueren, en krijgen inzicht in de organisatorische aspecten van het onderwijs. Reflectie op persoonlijke ontwikkeling en professionele groei is een belangrijk onderdeel van de opleiding.
Beroepsperspectief
Na het afronden van de PABO zijn afgestudeerden gekwalificeerd om als leerkracht te werken in het basisonderwijs. Er is een sterke vraag naar basisschoolleraren, waardoor de arbeidsmarkt gunstig is. Leerkrachten kunnen aan de slag in diverse onderwijsomgevingen, variërend van openbare tot bijzondere scholen, en van regulier tot speciaal onderwijs. Naast lesgeven kunnen afgestudeerden zich verder ontwikkelen in rollen zoals intern begeleider, onderwijscoördinator of schoolleider, of kiezen voor een specialisatie zoals remedial teaching of hoogbegaafdheidsonderwijs.
Slagingspercentage
De PABO heeft een slagingspercentage van 49%.
Social Work
De HBO opleiding Social Work wordt vaak genoemd in lijsten voor de makkelijkste Hbo opleidingen. Het is een brede sociale opleiding die studenten opleidt om individuen, groepen en gemeenschappen te ondersteunen bij hun functioneren binnen de samenleving. De opleiding biedt kennis en vaardigheden op het gebied van maatschappelijke ondersteuning, zorg en welzijn, gericht op het bevorderen van participatie en inclusie. Studenten leren omgaan met een diversiteit aan maatschappelijke vraagstukken en krijgen inzicht in de rol van sociaal werkers bij het bieden van hulp en ondersteuning aan verschillende doelgroepen.
Studieprogramma
Het curriculum van Social Work omvat vakken als psychologie, sociologie, recht, ethiek, methodieken van hulpverlening en interventie, en community building. Studenten leren diverse doelgroepen te begeleiden en te ondersteunen, zoals jongeren, ouderen, mensen met een beperking of mensen met psychosociale problemen. Praktijkervaring is een essentieel onderdeel van de opleiding, vaak verkregen door stages bij welzijnsorganisaties, zorginstellingen, gemeenten of scholen. Reflectie op persoonlijke en professionele ontwikkeling staat centraal.
Beroepsperspectief
Afgestudeerden van de opleiding Social Work kunnen in diverse sectoren en functies terechtkomen. Ze kunnen werken als maatschappelijk werker, jeugdzorgwerker, hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg, wijkteammedewerker, schoolmaatschappelijk werker, of beleidsmedewerker bij een gemeente of welzijnsorganisatie. De vraag naar goed opgeleide social workers is groot, mede door de toenemende aandacht voor preventie, vroegsignalering en de transformatie binnen het sociaal domein.
Slagingspercentage
Het slagingspercentage van de opleiding Social Work is 44%.
Human Resource Management (HRM)
De opleiding Human Resource Management richt zich op het beheren en ontwikkelen van het personeel binnen organisaties. Studenten leren hoe ze een brug kunnen slaan tussen de doelstellingen van de organisatie en de ambities en welzijn van werknemers. De opleiding biedt inzicht in diverse HR-disciplines zoals werving en selectie, talentontwikkeling, arbeidsrecht, organisatiepsychologie, en verandermanagement. Het doel is om HR-professionals op te leiden die in staat zijn om strategische personeelsplanning te realiseren en bij te dragen aan een positieve en productieve werkomgeving.
Studieprogramma
Het studieprogramma van HRM omvat onderwerpen als personeelsbeleid, organisatieontwikkeling, strategisch HRM, arbeidsrecht, en communicatieve vaardigheden. Studenten leren over de nieuwste trends en technieken in personeelswerving, beoordelingsmethoden, en performance management. Daarnaast spelen ethische overwegingen en duurzaamheid een steeds belangrijkere rol binnen het vakgebied. Praktijkopdrachten, case studies en stages zijn belangrijke onderdelen van de opleiding, waardoor studenten praktische ervaring opdoen en hun netwerk binnen de HR-wereld kunnen opbouwen.
Beroepsperspectief
Na het afronden van de opleiding hebben HRM-afgestudeerden carrièremogelijkheden binnen verschillende sectoren en organisaties. Zij kunnen aan de slag als HR-adviseur, recruiter, HR-businesspartner, loopbaancoach, of verzuimmanager. Ook zijn er mogelijkheden binnen gespecialiseerde gebieden zoals talentmanagement of internationale HRM. Met de groeiende nadruk op strategisch personeelsbeleid en de continue ontwikkeling binnen het HR-vakgebied, spelen HRM-professionals een cruciale rol bij het vormgeven van succesvolle organisaties.
Slagingspercentage
Human Resource Management heeft een slagingspercentage van 47%.
Verpleegkunde
De opleiding Verpleegkunde bereidt studenten voor op een carrière als verpleegkundige, een beroep dat belangrijk is binnen de gezondheidszorg. De opleiding legt de focus op het verlenen van integrale zorg, het ondersteunen van patiënten in hun herstelproces, en het bevorderen van gezondheid en welzijn. Studenten leren complexe zorgsituaties te analyseren en op basis daarvan zorgplannen op te stellen en uit te voeren. Daarnaast ontwikkelen zij communicatieve vaardigheden en leren zij samenwerken met andere professionals binnen de zorg.
Studieprogramma
Het curriculum van de opleiding Verpleegkunde omvat vakken zoals anatomie, fysiologie, pathologie, farmacologie, psychologie, ethiek en gezondheidsbevordering. Naast deze theoretische basis, leren studenten praktische vaardigheden tijdens vaardigheidstrainingen en klinische stages in diverse zorginstellingen, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties en geestelijke gezondheidszorginstellingen. Er is aandacht voor zowel algemene als specialistische zorg, en studenten worden gestimuleerd om kritisch na te denken en evidence-based te handelen.
Beroepsperspectief
Afgestudeerden van Verpleegkunde hebben een breed beroepsperspectief en zijn gewild op de arbeidsmarkt. Zij kunnen aan de slag in diverse werkomgevingen, waaronder ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, ouderenzorg, thuiszorg, en de publieke gezondheidszorg. Daarnaast biedt de opleiding een basis voor verdere specialisatie, zoals intensieve zorg, operatiekamerzorg, of wijkverpleging. Verpleegkundigen kunnen ook doorgroeien naar functies zoals verpleegkundig specialist, zorgmanager of onderzoeker binnen het vakgebied.
Slagingspercentage
Het slagingspercentage van de opleiding Verpleegkunde is 60%.
Commerciële Economie
De opleiding Commerciële Economie is een bedrijfskundige studie die zich richt op alle onderdelen van marketing en sales. De opleiding leidt studenten op tot veelzijdige professionals die bedrijven kunnen helpen groeien door het ontwikkelen en implementeren van commerciële strategieën. Studenten leren hoe ze marktonderzoek moeten uitvoeren, marketingplannen schrijven, sales strategieën ontwikkelen, en klantrelaties beheren. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan digitale marketing, financieel management en internationale handel.
Studieprogramma
Het curriculum van Commerciële Economie omvat vakken zoals marketingmanagement, marktonderzoek, consumentengedrag, e-commerce, sales management, en bedrijfseconomie. Studenten werken aan projecten en case studies om theorie direct in de praktijk te brengen, vaak in samenwerking met bedrijven. Stages zijn een belangrijk onderdeel van de opleiding, waardoor studenten relevante werkervaring opdoen en hun professionele netwerk kunnen uitbreiden.
Beroepsperspectief
Afgestudeerden van de opleiding Commerciële Economie hebben toegang tot een breed aanbod aan carrièremogelijkheden in diverse sectoren. Ze kunnen functies bekleden als marketingmanager, salesmanager, accountmanager, marktonderzoeker, productmanager of brand manager. Ook zijn er mogelijkheden in digital marketing, zoals SEO-specialist of social media manager. De vraag naar goed opgeleide commerciële professionals is groot, en afgestudeerden kunnen zowel bij nationale als internationale bedrijven terecht, variërend van startups tot multinationals.
Slagingspercentage
Commerciële Economie heeft een slagingspercentage van 42%.
Conclusie
Dit waren de top 10 makkelijkste HBO opleidingen. Meningen hierover kunnen verschillen afhankelijk van individuele interesses, vaardigheden en werkethiek. Het is belangrijk dat studenten kiezen voor een opleiding die niet alleen bekend staat om zijn relatieve eenvoud maar die ook past bij hun toekomstplannen en passies. Een weloverwogen keuze zorgt voor meer voldoening en succes in zowel de studie als de daaropvolgende carrière.
Nu dat je de makkelijkste HBO opleidingen te weten bent gekomen, is het misschien ook interessant om de moeilijkste HBO opleidingen te weten. Mocht je nou makkelijke studies zoeken op universitair niveau, hebben we ook nog een lijst voor de makkelijkste universitaire studies.
Geef een reactie