Rij jij ook (regelmatig) op een deelscooter? Dat is niet zo gek, want deelscooters zijn steeds meer in opkomst en Nederland hoort bij een van de landen die het meest gebruikt maakt van dit vervoersmiddel. In Nederland heb je onderhand drie aanbieders: Go Sharing, Felyx en Check. En in bijna elke (studenten)stad is er wel een aanbieder te vinden.
Mocht je gebruik willen maken van de deelscooter is het wel belangrijk dat je een geldig rijbewijs hebt. Je mag zowel met een auto- motor- als bromfietsrijbewijs op een deelscooter rijden. Mocht je deze nog niet hebben moet je dus aan de bak. Het halen van je bromfietsrijbewijs is dan vaak het snelst en het goedkoopst. In dit artikel leggen wij je uit hoe je dit kunt halen.
De voordelen van deelscooters
Maar laten we eerst nog even kijken naar de voordelen van deelscooters. Want er zijn meerdere reden waarom het als student relaxed is om met de deelscooter naar school te gaan.
Snel en handig: In steden met verstopt verkeer en beperkte parkeerplaatsen, bieden scooters een snelle en gemakkelijke manier om van A naar B te komen. Ze zijn perfect voor korte afstanden – ideaal voor het studentenleven.
Milieuvriendelijk: Veel van de deelscooters zijn elektrisch. Je hoeft je dus niet druk te maken om de uitlaatgassen, want die zijn er niet. Duurzame keuze dus.
Betaalbaar: Als student let je natuurlijk op je budget. Met deelscooters betaal je alleen voor de tijd dat je rijdt. Geen gedoe met verzekeringen, benzinekosten of onderhoud. Pay-as-you-go dus. Simpel toch?
Beginnen met je bromfietsrijbewijs – het bromfiets theorie-examen
Ok, je hebt dus besloten dat je je bromfietsrijbewijs wilt halen. Maar hoe zit dit dan precies? Je avontuur begint met het bromfiets theorie-examen. Dit is meer dan alleen een papiertje; het zorgt ervoor dat je de regels kent en veilig kunt deelnemen aan het verkeer. En hoewel veel jongeren simpel denken over dit examen, is het nog niet zo simpel als je denkt. Minder dan de helft van de kandidaten slaagt namelijk maar door het theorie-examen. Het is dus super belangrijk dat je je goed voorbereid. Hier een paar tips.
Studiemateriaal: Je kunt op veel verschillende manieren leren. Sommigen kopen een theorieboek, anderen een (dag)cursus of een online videocursus. Er zijn online veel verschillende platformen waar je uit kunt kiezen. Een theorieboek kan voldoende zijn als je snel veel stof tot je kunt nemen. Een (dag)cursus biedt veel interactie met anderen en de docent, terwijl een videocursus de theorie goed visueel kan maken. Doe wat werkt voor jou, of combineer meerdere soorten studiemateriaal.
Leer en begrijp: Het gaat niet alleen om het onthouden van feiten. Je moet de regels echt begrijpen om ze goed toe te kunnen passen. Ga dus echt na of je de content goed begrijpt, maak eventueel samenvattingen als dat helpt. En maak oefenexamens (zie volgende tip).
Oefenexamens: Deze geven je een realistisch beeld van het echte examen en zijn perfect om je kennis te testen. Fouten maken is hier juist goed, want zo leer je het meest en wat je wat je nog beter moet studeren. Ook raak je zo gewend aan de vraagstelling en tijdsdruk op het CBR examen. Probeer dus meerdere examens te maken, tot je ziet dat je ze (makkelijk) haalt.
Stap 2: Praktijklessen en examen
Na het theorie-examen komt stap 2: de praktijklessen. Hier leer je de fijne kneepjes van het scooter rijden. Vroeger hoefde je dit niet te doen, maar sinds 2010 is dit wel verplicht. De meeste leerlingen hebben een les of 5 nodig om klaar te zijn voor het examen. Dat is dus een stuk sneller (en goedkoper) dan voor de auto of motor.
Tijdens de lessen leer je de bromfiets besturen en leer je deel te nemen aan het verkeer. Het examen duurt in totaal 45 minuten. Tijdens het examen rij je door de stad met een oortje in, terwijl de examinator achter je aanrijdt en instructies geeft. Je wordt dan beoordeeld op o.a. de beheersing van de bromfiets en of je de verkeersregels goed toepast. Aan het eind van het examen hoor je meteen of je geslaagd bent.
Klaar voor?
Ben je van plan om de deelscooter te gebruiken in de stad, maar heb je nog geen rijbewijs? Dan hopen we dat we je wat goede tips hebben kunnen geven voor het halen van je bromfietsrijbewijs. Doe jezelf een lol en neem zowel de theorie als praktijk serieus. Als je dat doet heb je in no-time je rijbewijs en kun je door de stad cruisen op weg naar school of de gym en haal je het maximale uit je studentenleven. Veel succes!
Geef een reactie