Minor kiezen met verschillende richtingen

Minor kiezen: Dé tips voor het kiezen van je minor

Je minor kiezen. Soms is het alsof je opnieuw een studiekeuze moet gaan maken. Honderden minors op tientallen hogescholen om uit te kiezen. En ga daar maar eens de juiste uit zoeken. Gelukkig leggen we je in dit blog uit welke afwegingen jij kunt maken om de minor te kiezen die het beste bij jou past!

Wat is een minor?

Je minor kiezen doe je zo

Misschien ging het net even te snel. Terug naar de basics. Je minor is een verplicht onderdeel van je HBO studie. Het gaat hier om één semester van 30 studiepunten. Een semester dat je volledig vrij mag kiezen. Je minor is dus als het ware één groot keuzevak van een half jaar. Erg leuk dus! Want je kunt elke richting op die je maar wilt. Maar dat is ook meteen het probleem, want hoe kies je nu de juiste minor? In dit blog leggen we je uit hoe je dit doet. Ook is het aan te raden om open dagen en minormarkten te bezoeken.

Je minor kiezen doe je met deze afwegingen!

Het kan best een lastige klus zijn om je minor te kiezen. Net als met het kiezen van je opleiding, maak je bij het kiezen van je minor ook verschillende afwegingen. Om jouw minor keuze wat makkelijker te maken, hebben we een lijst met afwegingen voor je opgesteld!

  • Verdiepen in je huidige vakgebied VS kennis opdoen buiten je vakgebied

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: in hoeverre past mijn huidige opleiding bij mijn interesses? Beantwoord deze vraag eerlijk voor jezelf. Doe jij momenteel een opleiding waarvan je niet overtuigd bent dat dit écht je roeping is, ga dan eens ervaring opdoen met een minor buiten je vakgebied! Studeer je bedrijfskunde? Kijk dan bijvoorbeeld naar minors als ruimtelijke ordening of criminologie. Past je huidige opleiding precies bij je interesses? Dan kies je een minor om jezelf te verdiepen. Als marketingstudent kies je dan bijvoorbeeld voor de minor online marketing.

  • Een praktische minor VS een leuke minor kiezen

Je minor kan een goede toevoeging zijn aan je CV. Of je nu kiest voor een specialisatie binnen je vakgebied of een compleet nieuwe vakgebied. Je moet jezelf echter wel afvragen: heb ik wat aan mijn minor in mijn latere werkveld? Als je graag een minor kiest waar werkgevers blij van worden, ga dan goed voor jezelf na welke minor past bij jouw latere werkveld en ambities. Voor sommige minors ontvang je zelf erkende certificeringen die je de rest van je leven meeneemt. Maar je schoolleven hoeft natuurlijk niet alleen maar praktisch te zijn. Misschien vindt jij psychologie wel ontzettend interessant, terwijl je nu accountancy studeert. Wees dan niet bang om een minor te kiezen die niet past bij jouw latere werkveld. En wie weet doe je alsnog inzichten op die je meeneemt in het latere werkveld!

  • Hoge tijdsintensiteit VS lage tijdsintensiteit

Eerlijk is eerlijk, wij studenten zijn er niet vies van om met zo weinig mogelijk inspanning resultaat te boeken. Bij het kiezen van je minor is het van belang om rekening te houden met de tijdsintensiteit van je minor. Minors zijn namelijk in veel gevallen elkaars uiterste. Of de minor is qua tijdsintensiteit de zwaarste periode van je bachelor, of de makkelijkste. Probeer in contact te komen met minor studenten, zodat je hen kunt vragen naar de tijdsintensiteit van je minor.

Naar de universiteit? Kies een premaster als minor!

Minor kiezen op de universiteit

Weet jij vóór aanvang van je minor al dat je na je bachelor een master wilt halen? Of nog beter, welke master je wilt halen? Dan kun je je minor gaan volgen aan de betreffende universiteit. Hier volg je dan de premaster van jouw master. Hierdoor kun je na het behalen van je bachelor meteen instromen bij je master en sla je je premaster over. Dit scheelt je dus een half jaar en is bovendien een mooie uitdaging! Dus als je een master gaat doen: Kies als minor de betreffende premaster.

Het kiezen van je minor is zeker niet makkelijk met alle keuzemogelijkheden. Hopelijk heeft dit blog ervoor gezorgd dat jij makkelijker een minor vind die bij jou past, en kun je na je minor beginnen met afstuderen! En het aller belangrijkste is om een minor te kiezen waar je je goed bij voelt.