ov-chipkaart kwijt student

Ov-chipkaart kwijt als student, wat nu?

Ov-chipkaart kwijt als student, dat klinkt voor menig student als een nachtmerrie. De grote voordelen van het studentenleven zijn het gratis reizen met de bus en trein en als dit opeens verdwijnt is dit een serieus probleem. Wat nu? Kan ik nog wel gratis reizen met het OV als ik aan het leren ben voor mijn tentamen? Ben ik nu veel geld kwijt? Op deze vragen wordt antwoord gegeven in deze blog.  Dus ben je je ov-chipkaart kwijt student? Lees dan hier de stappen die je moet doorlopen om hem weer terug te krijgen.

Stap 1: blokkeer je kaart

Om te zorgen dat er niemand anders vandoor kan gaan met je ov-chipkaart moet je hem blokkeren. Dit kan heel eenvoudig door in te loggen bij ov-chipkaart of door daar een account bij aan te maken. Hierbij moet je je kaart koppelen aan je account en kun je hem vervolgens blokkeren. Je ov-chipkaart koppelen kan nog lastig zijn, aangezien je je kaart kwijt bent waar de code opstaat. Als je dit niet meer weet kun je kijken in je NS-account of bellen met de klantenservice van OV-chipkaart om het zo op te lossen. Pas wel op, want wanneer je ov geblokkeerd is kun je hem niet meer deblokkeren en ben je hem dus kwijt. Zoek dus eerst goed naar je Ov-chipkaart voordat je hieraan begint.

Stap 2: vraag een vervangende ov kaart aan

Nu je kaart geblokkeerd is wordt het tijd om een nieuwe aan te vragen. Als je contact hebt opgenomen met de klantenservice om je kaart te blokkeren zal dit automatisch gedaan worden en wordt die zo snel mogelijk opgestuurd. Als je dit via een website gedaan hebt zal je bij dezelfde website als waar je je het opgezegd hebt een nieuwe aan kunnen vragen. Dit kost je 11 euro en je kunt betalen met IDEAL. Je ontvangt je kaart binnen drie werkdagen en ben je bijna klaar om hem weer te gebruiken.

Stap 3: Vraag een tijdelijk reisproduct aan

Och jee, je hebt school en moet met de trein er naar toe. Wees niet bang, je hoeft echt geen treinkaartje te kopen. Pak een oude anonieme ov-chipkaart en ga naar de site van studentenreisproduct. Hier kan je super makkelijk doormiddel van je DigiD een tijdelijk studentenreisproduct aanvragen. Je vult het nummer van je anonieme ov-chipkaart in en je kan voor een week op je anonieme ov-kaart reizen. Zodra je nieuwe kaart binnen is kan je hier weer op je persoonlijke ov reizen. Super handig!

Stap 4: je kaart activeren bij een ophaalautomaat

Nu je kaart is aangekomen is het tijd om hem weer te activeren. Dit heb je wel eens eerder moeten doen toen je voor het eerst je kaart moest activeren. Je kunt hiervoor naar een ophaalautomaat toe. Dit kan bij een station in de buurt, maar kan bijvoorbeeld ook bij de Albert Heijn. Zodra dit gelukt is wordt je saldo binnen 15 dagen weer teruggestort op je bankrekening en kun je weer lekker gratis reizen zonder zorgen.

Er is dus eigenlijk vrij weinig aan de hand wanneer je je ov-chipkaart kwijtraakt als student. Het enige wat je moet doen is snel handelen en de stappen in deze blog volgen. Het enige vervelende is de tijd die je eraan kwijt bent en wat geld.