Vrouw hangt post-it op bord

Scriptie assessment voorbereiden? Gebruik deze tips!

Een scriptie assessment is altijd spannend. Weken of zelf maanden heb je aan een project gewerkt en nu moet je hem verdedigen. Vaak is het assessment zelfs 50% van je totaalcijfer. Het assessment is dus erg belangrijk. Om jou te helpen je assessment goed door te komen geven we je in deze blog een aantal tips.

Tip 1: Assessment oefenen

Eén van de eenvoudigste dingen die je kunt doen om je assessment voor te bereiden is oefenen. Ga bijvoorbeeld eens op YouTube of op Google Scholar op zoek naar informatie over het oefenen van een assessment. Hier vind je allerlei handige tips en tricks die jou kunnen helpen om meer te leren over assessments, waardoor je beter voorbereidt bent.

Tip 2: Lees je scriptie kritisch door

Wanneer je bezig bent met je scriptie kijk je minder kritisch naar je eigen geschreven stukken dan nadat je de scriptie hebt ingeleverd. Na het inleveren van je scriptie zie je misschien wel veel verbeterpunten. Wacht na het inleveren van je scriptie bijvoorbeeld één of twee weken, lees daarna je scriptie door en probeer de volgende vragen te beantwoorden:

  • Waarom heb je de modellen gebruikt?
  • Hoe heb je de validiteit en betrouwbaarheid van je scriptie gewaarborgd?
  • En misschien wel de belangrijkste: wat zou je nu anders doen in je scriptie? Durf hier tijdens het assessment ook eerlijk over te zijn. Zo laat je ook aan je docenten zien goed na te hebben gedacht over je scriptie en het onderwerp van je scriptie te begrijpen.

Ga ook de belangrijkste beslissingen die je hebt genomen in je scriptie eens na. Hoe en waarom heb je die beslissingen genomen?

Tip 3: Laat je scriptie door iemand anders doorlezen

Heb je in een duo of groepje gewerkt aan je scriptie? Dan is het handig om los van elkaar de scriptie door te lezen, zodat jullie met andere bevindingen komen.

Heb je de scriptie alleen geschreven? Dan is het handig om iemand die ook thuis is in het onderwerp van je scriptie, of iemand die ervaring heeft met het schrijven van scripties naar de opmaak en inhoud te laten kijken. Een frisse, kritische blik is altijd goed en zet jou weer aan het denken over de vragen die je assessors kunnen stellen.

Bonus tips

Omdat wij willen dat je assessment een succes wordt, geven we je nog een aantal bonustips:

  • Wees (ruim) op tijd aanwezig 😉
  • Vraag bij studenten die het assessment al hebben gehad na hoe het ging en wat je kunt verwachten
  • Ga niet te veel in op de details, maar vertel in grote lijnen het proces dat je hebt doorlopen om te komen tot het resultaat
  • Print je scriptie (een aantal keer) uit en neem hem mee

Deze tips gaan je ongetwijfeld helpen om te knallen tijdens je assessment. Heb je één van onze tips gebruikt tijdens het assessment? Dan horen wij graag hoe het is gegaan bij jou. Mocht je verder nog tips hebben die nog niet benoemd zijn in deze blog, laat dan gerust een reactie achter!

Mocht je op zoek zijn naar meer tips en informatie omtrent studeren en het studentenleven, ben je bij Studententip op de juiste plek. Lees ook onze andere blogs. Zo hebben wij bijvoorbeeld ook blogs geschreven over hoe je het best kun leren voor je tentamens en hoe je kunt leren plannen.