Sparen als student voelt misschien als een lastig tentamen, vooral met een beperkt inkomen en veel uitgaven aan studie, huur en sociale activiteiten. Toch is het mogelijk om een spaarpotje op te bouwen, zelfs met een klein budget. Het draait allemaal om money management. In dit werkcollege geven we je nuttige tips om grip te krijgen op je financiën en slim om te gaan met je geld.
Stel een concreet spaardoel
We beginnen de introductieweek met een concreet spaardoel. Wil je sparen voor een nieuwe telefoon, een reis of gewoon een buffer opbouwen? Door een duidelijk doel te stellen, houd je sparen leuk en haalbaar. Begin klein, bijvoorbeeld met € 200 voor een weekendje weg. Zodra je dat bedrag hebt bereikt, stel je een nieuw spaardoel.
Krijg inzicht in je inkomsten en uitgaven
Naast feesten moet je natuurlijk ook genoeg tijd vrijmaken voor je volgende scriptie. Deze keer gaat het over de beste manier om geld over te houden. Dat doe je door je financiële situatie onder de loep te nemen, vooral je uitgaven. Maak een overzicht van je inkomsten, zoals salaris, studiefinanciering of een bijdrage van je ouders, en zet daar je vaste lasten tegenover. Zo zie je hoeveel geld je overhoudt voor leuke dingen en sparen.
Wil je een beter beeld krijgen van je begroting? Kijk dan naar de voorbeeldbegrotingen van Nibud voor studenten. Deze geven inzicht in gemiddelde inkomsten en uitgaven, wat ideaal is voor het vergelijken en plannen van je financiële situatie.
Dit helpt je ook bewuster keuzes te maken, zoals minder vaak koffie kopen of abonnementen opzeggen die je niet echt nodig hebt.
Een vast bedrag op je spaarrekening
Een slimme manier om te sparen is door een vast bedrag automatisch op je spaarrekening te zetten zodra je salaris of studiefinanciering binnenkomt. Een klein percentage van je inkomen is een prima begin om financiële studiepunten te verzamelen. Zo bouw je zonder moeite een buffer op, zelfs als het maar € 20 per maand is. Een goed gevulde spaarrekening is altijd reden voor een feestje!
Tip! Op zoek naar de hoogste spaarrente? Vergelijk spaarrekeningen en kies het product dat het beste past bij jouw financiële doelen!
Bespaar slim op dagelijkse uitgaven
Veel studenten geven ongemerkt veel geld uit aan boodschappen, etentjes en abonnementen. Door slim om te gaan met je boodschappen bespaar je vaak al een aardig bedrag. Kies bijvoorbeeld voor verse producten in plaats van kant-en-klare maaltijden of duur verpakte snacks. Kijk bovendien ook eens op Marktplaats voor tweedehands studieboeken en andere spullen die je nodig hebt voor je studie of studentenkamer.
Profiteer van studentenkortingen
Als student krijg je op veel plekken flinke kortingen, zoals in bioscopen, restaurants, het openbaar vervoer en bepaalde winkels. Maak optimaal gebruik van je studentenkorting! Ook studentenclubs en studieverenigingen bieden meestal kortingen op evenementen en studiebenodigdheden.
Verander je uitgavengewoonten
Vraag jezelf af of je iets echt nodig hebt voordat je het koopt. Geld besparen doe je met kleine aanpassingen die op de lange termijn een groot verschil maken. Denk aan minder vaak drinken halen op het station of minder geld uitgeven aan luxe spullen. Probeer daarnaast geld opzij te zetten uit extra inkomsten, zoals een vakantiebaan of verjaardagsgeld, zodat je een buffer opbouwt voor onverwachte kosten.
Sparen tijdens je studententijd hoeft geen onhaalbaar examen te zijn. Door slim om te gaan met je uitgaven, bewuste keuzes te maken en gebruik te maken van kortingen, ben jij de master van de campus! Begin vandaag nog met een realistisch spaardoel en profiteer van de voordelen van goed money management!
Lees meer blogs op Studententip.nl
Geef een reactie