Iets waar je al heel je studie naar uitkijkt: stage lopen in het buitenland. Voor een paar maanden in het buitenland wonen, super leuk! Maar vooral ook heel spannend. Naast dat je een woonplek en een stageplek moet vinden, zijn er ook andere zaken die je moet regelen. Om het voor jou zo makkelijk mogelijk te maken, hebben wij een lijstje gemaakt met zaken die jij moet regelen voordat je naar het buitenland gaat.
Stage lopen buiten Europa: vraag een visum aan
Heb je de keuze gemaakt dat je niet in Europa stage wilt lopen, maar buiten Europa? Meestal heb je hier een Visum voor nodig. Vraag 12 tot 6 maanden voor vertrek bij de ambassade of het consulaat van het land of je een visum nodig hebt en aan welke voorwaarden je moet voldoen. Heb je een visum nodig? Vraag gelijk een visum aan in Nederland bij de ambassade van het desbetreffende land. Doe dit wel op tijd! Wat je nodig hebt om je visum aan te vragen en de duur hiervan, verschilt per land.
OV-vergoeding buitenland aanvragen
Voor stage lopen in en buiten Europa geldt dat je niks hebt aan je Nederlandse studentenreisproduct. Ga je wel gebruik maken van het openbaar vervoer in het buitenland? Dan moet je een ov-vergoeding aanvragen voor het openbaar vervoer in het buitenland bij Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De ov-vergoeding gaat op zijn vroegst in vanaf de maand na de aanvraag. Vraag daarom het liefst 2 maanden voor vertrek een ov-vergoeding aan. Om een ov-vergoeding aan de vragen moet je aan 2 voorwaarden voldoen:
- Je blijft als voltijds student ingeschreven bij een Nederlandse opleiding.
- Je buitenlandse opleiding is een verplicht onderdeel van je Nederlandse opleiding
Heb je je ov-vergoeding aangevraagd Dan moet je je studentenreisproduct stopzetten voor je naar het buitenland vertrekt. Dit kan je doen bij een ophaalautomaat in Nederland.
Regel je zorgverzekering voor het buitenland
Je Nederlandse zorgverzekering blijft geldig tijdens je stageperiode in het buitenland. Ook blijf je verzekerd voor langdurige zorg in het buitenland. Heb je medische zorg nodig in het buitenland? Regel dan de volgende zaken:
- Vergoeding zorgkosten buitenland: zorgverzekeraars vergoeden de nodige behandelingen in het buitenland via het basispakket. Hierdoor kan de vergoeding lager zijn dan de vergoeding die je krijgt in Nederland. Als je een hogere dekking wilt, kijk dan op de website van je zorgverzekeraar.
- European Health Insurance Card: Wil je voorkomen dat je de kosten voor medische zorg vooraf moet betalen? Neem dan een European Health Insurance Card (EHIC) mee. Met een EHIC is de kans klein dat je vooraf moet betalen. Je kan deze aanvragen bij
Let op, meld bij je zorgverzekeraar dat je tijdelijk naar het buitenland gaat voor je studie. Bij sommige verzekeraars ben je verplicht dit te melden. Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat je niks vergoed krijgt.
Erasmusbeurs aanvragen
Je kan voor jouw stageperiode in het buitenland een Erasmusbeurs aanvragen. Dit houdt in dat je financiële ondersteuning krijgt voor de periode dat je in het buitenland bent. Je kunt een Erasmusbeurs aanvragen als je stage gaat lopen binnen Europa. Naast de EU-landen doen ook Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Turkije mee. Wil je naar Zwitserland? De Erasmusbeurs kan je aanvragen bij je eigen school of universiteit. Wees er wel op tijd bij, want bij veel animo kan het zijn dat de sluitingsdatum al is geweest. De onderwijsinstelling bepaalt zelf wanneer de sluitingsdatum is.
Stage in het buitenland wat nog meer te regelen?
Naast de eerdergenoemde punten wil je ook rekening houden met de volgende zaken wanneer je wil studeren in het buitenland:
- Taalvoorbereiding: Als je naar een land gaat waar een andere taal wordt gesproken, is het handig om van tevoren wat van de taal te leren. Dit kan via taalcursussen of online platforms. Taalvaardigheid zal je helpen bij zowel je stage als in het dagelijks leven.
- Cultuur en etiquette: Onderzoek de lokale cultuur en etiquette van het land waar je naartoe gaat. Dit helpt om culturele misverstanden te voorkomen en maakt je integratie in de nieuwe omgeving gemakkelijker.
- Internationale Studentenidentiteitskaart (ISIC): Overweeg het aanvragen van een Internationale Studentenidentiteitskaart. Deze kaart kan wereldwijde kortingen en voordelen bieden op gebieden zoals reizen, accommodatie en bezienswaardigheden.
- Noodgevallen en veiligheid: Zorg dat je de contactgegevens hebt van de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land waar je naartoe gaat. Het is ook verstandig om een lijst van lokale noodnummers bij je te hebben.
- Gezondheidscheck en vaccinaties: Ga na of je specifieke vaccinaties nodig hebt voor het land waar je naartoe gaat en plan een gezondheidscheck voordat je vertrekt.
- Internationale studentenverzekering: Naast je zorgverzekering is het soms aan te raden om een aparte internationale studentenverzekering af te sluiten die dekking biedt voor zaken die niet onder de reguliere zorgverzekering vallen.
- Netwerken en contacten: Probeer vooraf contact te leggen met andere studenten of stagiaires in hetzelfde gebied. Dit kan via sociale media, forums, of via de universiteit of het stagebedrijf.
- Accommodatie regelen: Naast het vinden van een woonplek, zorg ervoor dat je alle benodigde overeenkomsten en contracten begrijpt en ondertekent. Kijk ook naar de mogelijkheid van kortetermijnaccommodatie voor bij aankomst.
- Financieel plan: Maak een budgetplan om je uitgaven in het buitenland te beheren. Houd rekening met wisselkoersen en eventuele extra kosten.
- Lokale SIM-kaart of internationaal telefoonplan: Overweeg het aanschaffen van een lokale SIM-kaart of een internationaal telefoonplan om hoge roamingkosten te vermijden.
Wil je studeren in het buitenland? Of wil je dubbelchecken dat je alle dingen hebt geregeld voor je buitenlandse stage? Check op de website van Rijksoverheid of jij alles hebt geregeld of wat je nog moet regelen voor je buitenlandse stage of studie.
Geef een reactie