twee mannen in gesprek aan tafel

Stage sollicitatiegesprek tips

Ben je op zoek naar een stage? Daar horen natuurlijk sollicitatiegesprekken bij. Misschien vind je het heel spannend of weet je niet goed wat je op al die lastige vragen moet antwoorden. Veel studenten hebben hier last van, terwijl het eigenlijk niet nodig is. Wij geven wij 3 tips waardoor jij de stage sollicitatiegesprekken beter in gaat en voert.

Tip 1: Tref een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Verdiep in je het bedrijf waar je je stage sollicitatiegesprek hebt. Kijk op de website en social media accounts van het bedrijf bijvoorbeeld naar de volgende dingen:

  • Het team en de cultuur van het bedrijf, kijk naar waar ze voor staan en waarom
  • Wat voor producten en diensten het bedrijf aanbiedt
  • Wat het bedrijf exact doet, wat zijn bijvoorbeeld de opdrachtgevers of klanten?
  • De laatste berichtgeving rondom het bedrijf. Check hiervoor bijvoorbeeld de social media accounts van het bedrijf.

Belangrijk is ook dat je weet wat je mee moet nemen en hoe je je moet dragen. Moet je je CV meenemen, een motivatiebrief, neem je je laptop mee en pen of papier? Het is heel simpel, maar je moet er geen fouten in maken. Verder de kleding; dragen ze bijvoorbeeld een pak binnen het bedrijf? Dan zullen ze er natuurlijk raar van opkijken als je in een truitje komt aanzetten.

Tip 2: Wees jezelf

De tweede en meteen een van de belangrijkste tips voor je stage sollicitatiegesprek is: wees jezelf. Het klinkt heel logisch, maar toch gaan nog veel studenten hier de fout in. Je wil jezelf natuurlijk van je beste kant laten zien, maar daarin doordraven werkt juist averechts. Ga je dus niet anders gedragen om maar bij de cultuur van het bedrijf te passen. Uiteindelijk wordt je er ook niet gelukkig van als je een lange periode binnen een team werkt waar je je niet helemaal thuis voelt.

Om jezelf te zijn tijdens het stage sollicitatiegesprek is het belangrijk dat je je gevoel blijft volgen. Geef het gewoon aan als je je ergens niet helemaal goed over voelt of als je ergens over twijfelt. Door jezelf te blijven en eerlijk te zijn tijdens het gesprek krijg je juist waardering van je gesprekspartner.

Tip 3: Stel vragen

Wil jij je onderscheiden van andere sollicitanten? Stel dan vragen. Veel studenten geven alleen antwoord op de vragen maar stellen zelf geen vragen. Door dit juist wel te doen laat je zien geïnteresseerd en pro actief te zijn. Bereid vragen voor waarmee jij je gesprekspartner(s) echt aan het denken zet. Makkelijke vragen die je altijd kunt stellen tijdens een stage sollicitatiegesprek zijn:

  • Wat doen jullie … en waarom doen jullie dit?
  • Waar zijn jullie naar op zoek in een stagiair?
  • Wanneer zijn jullie tevreden over mijn stage periode?

Wanneer jij deze vragen stelt laat je niet alleen zien pro actief en geïnteresseerd te zijn, maar weet je ook wat het bedrijf van je verwacht. En wanneer je weet wat het bedrijf van je verwacht, weet je ook wat je moet doen om de verwachtingen te overtreffen. Schrijf de verwachtingen op, zodat je altijd inzichtelijk heb hoe je ze kunt overtreffen.

Gebruik deze tips en ga vol vertrouwen het stage sollicitatiegesprek in. Wil je meer tips en informatie die jou helpen bij het succesvol afronden van je studie, bijvoorbeeld hoe vind je een stage? Zie dan onze andere blogs.