Stagiair aan het werk met een stagevergoeding.

Stagevergoeding in 2023: Alles wat jij moet weten

Stage lopen. Of je nu studeert op het MBO, HBO of WO, je krijgt er altijd mee te maken. Voor veel studenten is het de zwaarste én leerzaamste periode van de opleiding. Want door middel van je stage krijg je de kans om een half jaar lang praktijkervaring op te doen door te werken. Maar werken dient beloond te worden, toch? Jij als student gaat natuurlijk niet gratis werken. Daarom vertellen we je in dit blog alles over wat je moet weten over jouw stagevergoeding in 2023!

Is een stagevergoeding verplicht?

Stage lopen visualisatie

Nee, een stagevergoeding is niet verplicht. MBO, HBO en WO studenten hebben allemaal geen recht op een stagevergoeding, hoewel in de praktijk HBO en WO studenten wel vaak een stagevergoeding krijgen. MBO stagairs krijgen minder vaak een vergoeding voor hun stage.

Gemiddelde stagevergoeding in 2023

Stagevergoeding is dus niet verplicht, maar in de praktijk krijgen de meeste studenten het wel. En terecht voor ons harde werk. De verschillen in de vergoeding voor de stage zijn hieronder te vinden en gebaseerd op de bevindingen van verschillende bronnen:

  • De gemiddelde stagevergoeding voor MBO studenten in 2023 bedraagt €130 per maand op basis van een fulltime werkweek.
  • De gemiddelde stagevergoeding voor HBO meewerkstagairs bedraagt in 2023 zo’n €250 tot €300 per maand voor een fulltime werkweek.
  • De gemiddelde stagevergoeding voor een HBO afstudeer stagiair is iets hoger. Deze bedraagt rond de €350 tot €400 per maand (fulltime). Dit doen bedrijven omdat zij vaak willen dat afstudeerstagairs blijven werken na hun stage.
  • De gemiddelde stagevergoeding voor WO studenten in 2023 is iets meer dan €400 per maand op basis van een fulltime werkweek.

Het is dus duidelijk dat MBO studenten een aanzienlijk lagere stagevergoeding krijgen dan andere studenten. Bovendien is dit de groep die procentueel het vaakst helemaal geen vergoeding krijgt. Ook hangt het bedrag af van de opleiding die je doet. Hoe groter het tekort aan personeel in jouw sector, hoe hoger je vergoeding. Denk bijvoorbeeld aan IT’ers en ICT’ers.

Betaal ik belasting over mijn stagevergoeding?

Belasting betalen over je stagevergoeding is verplicht. Maar door je loonheffingskorting aan te zetten bij je stagebedrijf, is deze belasting heel laag (slechts enkele euro’s). Vergeet niet om je loonheffingskorting dan wel uit te zetten bij je eventuele bijbaan, anders moet je het terug betalen!

Tips voor een hogere vergoeding bij jouw stage

Iets is beter dan niets. In Nederland hebben we zeker niks te klagen over vergoedingen voor je stage in vergelijking met andere landen. Maar we blijven Nederlanders en zijn dus nooit tevreden. Daarom hebben wij tips opgesteld om een hogere stagevergoeding te kunnen krijgen!

  1. Zorg voor meerdere sollicitaties. Door meerdere sollicitaties lopende te hebben, kun je bedrijven tegen elkaar laten opbieden voor de vergoeding van je stage. Het is overigens altijd slim om meerdere sollicitaties te doen voor je stage, op deze manier vindt je ook de best passende stage!
  2. Zet je loonheffingskorting aan. Zoals eerder gezegd, kan het heel veel geld schelen om loonheffingskorting aan te zetten bij je stagebedrijf.
  3. Durf te vragen! Bedrijven houden van een beetje lef. Door op je eerste gesprek al te vragen naar je stagevergoeding, zet je jezelf in the lead. Dit voelt heel onnatuurlijk, maar bedrijven kunnen dit initiatief zeker waarderen.
  4. Onderschat jezelf niet. Bedrijven zoals PwC, EY en KPMG betalen vaak vergoedingen van bijna duizend euro. Veel studenten durven niet te solliciteren bij dit soort bedrijven omdat ze zichzelf onderschatten. Maar deze bedrijven willen jouw maar al te graag hebben, vooral als afstudeer stagiair. Dus gooi er vooral een sollicitatie uit!

Nu jij dit blog hebt gelezen, weet je precies wat de gemiddelde stagevergoeding is voor jouw opleidingsniveau! Je betaalt helaas wel belasting, hoewel dit om kleine bedragen gaat met het volgen van onze tips! We hopen dat jij een hele leerzame, leuke en gezellige stage tegemoet gaat, met hopelijk een mooie stagevergoeding!