Iedere student kent het wel, je moet weer stage lopen en daar hoort altijd een verslag bij. Tijdens een stage sta je er helemaal zelf voor en kan het lastig zijn om te starten met een stageverslag. Daarom helpt Studententip erbij om je stageverslag te schrijven.
Wat is een stageverslag?
Een stageverslag is een document dat je schrijft na afloop van je stageperiode. Het geeft een beschrijving van je stage-ervaring, inclusief de organisatie waar je stage hebt gelopen, de werkzaamheden die je hebt uitgevoerd en je persoonlijke reflecties. Houd dit vooral professioneel en ga niet vertellen hoe vaak je koffie hebt gehaald voor je collega’s of hoeveel je gedronken hebt op een vrijmibo.
Wat is het doel van een stageverslag?
Het doel van een stageverslag is tweeledig. Ten eerste dient het als bewijs dat je daadwerkelijk stage hebt gelopen en dat je werk hebt gedaan wat past bij je opleidingsniveau. Ten tweede biedt het de mogelijkheid om te reflecteren op wat je hebt geleerd en hoe je gegroeid bent tijdens je stageperiode aan de hand van je persoonlijke leerdoelen.
Wat zijn de eisen voor een stageverslag?
De eisen voor een stageverslag kunnen variëren, afhankelijk van je opleidingsniveau en de eisen van je onderwijsinstelling. Het is belangrijk om de richtlijnen van je school of universiteit zorgvuldig te volgen. In de meeste gevallen komen de volgende richtlijnen aan de pas:
1. Richtlijnen van je onderwijsinstelling:
- Begin met het grondig lezen van de richtlijnen en vereisten voor het stageverslag die zijn verstrekt door je onderwijsinstelling. Deze kunnen variëren van school tot school en zelfs van opleiding tot opleiding. Lees dit goed door, want uiteindelijk is dit lijdend. Kom je hier niet uit? Praat er dan over met medestudenten of vraag het aan een docent. Als jij vragen hebt is de kans groot dat er meer studenten zijn met dezelfde vragen.
2. Lengte en structuur:
- Zorg ervoor dat je weet hoe lang je stageverslag moet zijn. Dit kan worden aangegeven in het aantal woorden, pagina’s of secties. Let hier goed op. Je wil uiteindelijk je stageverslag niet halen door het hebben van teveel tekst.
- Volg de voorgeschreven structuur, zoals de indeling van hoofdstukken en secties, zoals beschreven in de richtlijnen.
3. Referentiestijl:
- Controleer welke referentiestijl of citatiestijl (bijv. APA, MLA, Chicago) je moet gebruiken voor het vermelden van bronnen en literatuur. Zorg ervoor dat je consistent bent in het toepassen van deze stijl in je verslag. Voor APA kun je Scribbr gebruiken om je hierbij te helpen. Dit kan veel tijd schelen!
4. Taalgebruik en stijl:
- Let op het juiste taalgebruik en stijlvolle schrijfwijze. Vermijd informeel taalgebruik, vakjargon of slordige grammaticale fouten.
- Houd rekening met de doelgroep van je verslag, dat kan variëren van docenten tot medestudenten. Uiteindelijk moet iedereen je stageverslag kunnen begrijpen.
5. Plagiaat en bronvermelding:
- Wees zeer alert op plagiaat. Vermeld altijd correct alle bronnen die je hebt geraadpleegd of geciteerd in je verslag.
- Zorg ervoor dat je in de tekst en in de literatuurlijst alle gebruikte bronnen duidelijk en nauwkeurig vermeldt.
6. Tijdschema en deadline:
- Plan je tijd zorgvuldig om te voldoen aan de deadline voor het indienen van je stageverslag. Een goede planning voorkomt haastig werk en verhoogt de kwaliteit van je verslag. Tijdens elke stage zal je ergens tegenaanlopen. Je wordt ziek, je stagebegeleider vertrekt of een interview laat te lang op zich wachten.
7. Inhoudelijke eisen:
- Zorg ervoor dat je voldoet aan alle inhoudelijke vereisten, zoals het beschrijven van je stagebedrijf, taken, reflecties en conclusies. Laat je verslag door een medestudent lezen voordat je hem inlevert. Wellicht ziet hij dingen die je mist!
8. Bijlagen en documenten:
- Als er bijlagen of documenten zijn die bij je verslag moeten worden gevoegd, controleer dan of deze correct zijn opgenomen en genummerd volgens de richtlijnen.
9. Opmaak en lay-out:
- Houd rekening met de opmaak- en lay-outrichtlijnen, zoals lettertype, lettergrootte, paginanummering en marges.
- Gebruik koppen en subkoppen om de structuur van je verslag duidelijk weer te geven.
Hoe is een stageverslag opgebouwd?
Een typisch stageverslag bestaat uit de volgende onderdelen:
1. Titelpagina:
- Plaats de titel van je stageverslag in het midden van de pagina, met een duidelijke lettergrootte en -stijl.
- Vermeld je naam, studentnummer, de naam van je stagebedrijf en de naam van je begeleider onder de titel.
- Zorg ervoor dat alle informatie correct is gespeld en up-to-date is.
2. Inhoudsopgave:
- Stel de inhoudsopgave op nadat je je volledige verslag hebt geschreven.
- Nummer de hoofdstukken en secties in je verslag en voorzie ze van de juiste paginanummers.
- Zorg ervoor dat de inhoudsopgave de lezer een duidelijk beeld geeft van de structuur van je verslag.
3. Inleiding:
- Begin de inleiding met een pakkende openingszin om de aandacht van de lezer te trekken.
- Geef een kort overzicht van wat de lezer kan verwachten in het verslag.
- Beschrijf kort je stagebedrijf en de reden waarom je voor dit bedrijf hebt gekozen voor je stage.
- Sluit de inleiding af met een duidelijke doelstelling, waarin je aangeeft wat je wilt bereiken met je stageverslag.
4. Beschrijving van het stagebedrijf:
- Geef een grondige beschrijving van het stagebedrijf, inclusief de branche, oprichtingsgeschiedenis, missie en visie.
- Benadruk de unieke aspecten van het bedrijf en waarom je hebt gekozen om daar stage te lopen.
- Voeg relevante statistieken of cijfers toe die het bedrijf karakteriseren, zoals de omvang, het aantal werknemers, enzovoort.
5. Beschrijving van je stagewerkzaamheden:
- Presenteer je stagewerkzaamheden in een duidelijke chronologische volgorde, vanaf het begin van je stage tot het einde.
- Beschrijf elk aspect van je werkzaamheden, inclusief verantwoordelijkheden, projecten waaraan je hebt gewerkt, gebruikte tools of software, en de impact van je bijdrage op het bedrijf.
- Gebruik concrete voorbeelden om je werkzaamheden te illustreren.
6. Reflectie op je stage:
- Reflecteer op wat je hebt geleerd tijdens je stage, zowel op professioneel als persoonlijk vlak.
- Bespreek uitdagingen die je hebt ervaren en hoe je deze hebt aangepakt.
- Beschrijf specifieke momenten of ervaringen die je het meest hebben beïnvloed.
- Leg de nadruk op de vaardigheden en competenties die je hebt ontwikkeld tijdens je stage.
7. Conclusie:
- Trek de belangrijkste conclusies uit je stage-ervaring en deel de lessen die je hebt geleerd.
- Koppel je conclusies terug naar de doelstellingen die je in de inleiding hebt gesteld.
- Benadruk hoe deze stage je toekomstige carrière kan beïnvloeden en waarom het waardevol was.
8. Bijlagen:
- Voeg eventuele bijlagen toe die relevant zijn voor je verslag, zoals stagebeoordelingen, rapporten, foto’s of andere documenten.
- Zorg ervoor dat de bijlagen geordend en genummerd zijn volgens de verwijzingen in de tekst.
Praktische tips voor het schrijven van een stageverslag
- Houd een logboek bij: Dit kan je helpen bij het schrijven van een gedetailleerd verslag. Het is moeilijk onthouden wat je allemaal hebt gedaan na 20 weken stage lopen. Je kunt bijvoorbeeld per week wat aantekeningen bijhouden of in een paar zinnen schrijven wat je gedaan hebt, geleerd hebt en tegenaan gelopen bent.
- Wees objectief: Bij het beschrijven van je stagebedrijf en werkzaamheden, wees zo objectief mogelijk. Vermijd overdrijvingen of negatieve opmerkingen. Scholen vinden het belangrijk dat je objectief iets kunt schrijven.
- Gebruik heldere taal: Schrijf duidelijk en beknopt. Vermijd vakjargon en gebruik begrijpelijke taal. Hier kan het toevoegen van een begrippenlijst bij helpen. Zo hoef je niet elke keer elk moeilijk woord uit te leggen.
- Wees eerlijk in je reflectie: Reflecteer op zowel positieve als negatieve aspecten van je stage. Eerlijkheid is cruciaal voor persoonlijke groei. Docenten waarderen een goede reflectie altijd. Je kunt hierbij de STARR methode gebruiken. Elke docent vindt dit op één of andere manier ongelofelijk gaaf om te laten gebruiken.
- Volg de richtlijnen: Zorg ervoor dat je de specifieke richtlijnen van je onderwijsinstelling volgt met betrekking tot de lengte, structuur en stijl van je verslag.
Inspiratie voor het schrijven van een stageverslag
Het schrijven van een stageverslag kan een uitdaging zijn, maar het biedt ook de kans om je prestaties en groei te laten zien. Hier zijn enkele inspirerende ideeën om je te helpen bij het schrijven:
- Leg de nadruk op je persoonlijke ontwikkeling: Beschrijf hoe je als persoon bent gegroeid tijdens je stage, zowel professioneel als persoonlijk. Blik hier op terug en gebruik de beoordeling van je stagebegeleider.
- Benadruk specifieke prestaties: Als je speciale prestaties hebt bereikt tijdens je stage, zoals het succesvol afronden van een project of het bijdragen aan positieve veranderingen in het bedrijf, deel deze dan met trots.
- Reflecteer op uitdagingen: Bespreek de uitdagingen waarmee je bent geconfronteerd en hoe je deze hebt overwonnen. Dit toont je veerkracht en probleemoplossend vermogen.
- Geef dankbaarheid: Vergeet niet om je stagebegeleider en het stagebedrijf te bedanken voor de kans en ondersteuning die je hebt gekregen.
- Visualiseer je toekomst: Denk na over hoe je stage-ervaring je toekomstige carrière kan beïnvloeden en wat je hebt geleerd dat van waarde zal zijn.
Voorbeeld van een stageverslag
Wat je natuurlijk het beste zal helpen is als we nu een voorbeeld van een stageverslag zouden laten zien. Dit kunnen we helaas niet doen, maar we kunnen je wel helpen. Via Stuvia kun je stageverslagen of samenvattingen voor een paar euro kopen.
Het schrijven van een stageverslag is niet alijd leuk en kan behoorlijk wat stess opleveren. Praat erover met medestudenten en docenten als je het lastig hebt. Docenten zijn er om je te helpen en wanneer je dit aangeeft zijn de (meeste) echt niet te beroerd om je te helpen. Volg daarom de richtlijnen en gebruik de praktische tips en inspiratie in dit blog om een indrukwekkend stageverslag te schrijven. Veel succes!
Geef een reactie