STAP

STAP-Budget meepakken als student? Dat kan!

Het STAP-budget is er om leergierige Nederlanders de kans te geven om zich te laten bijscholen. In deze blog leggen we uit wat deze regeling inhoudt, wat je eraan hebt en welke voorwaarden als student eraan zijn verbonden.

Betekenis

STAP betekent Stimulans ArbeidsmarktPositie, anders gezegd een steuntje in de rug om meer te bereiken op de arbeidsmarkt. Het is echter niet zo dat dit geldpotje oneindig beschikbaar is, daarentegen kun je een aanvraag indienen voor verschillende periodes, voor 2022 zijn dat: 1 juli, 1 september en 1 november. Je moet dus voor deze datums een verzoek indienen.

Wanneer kom je in aanmerking? 

Op het eerste gezicht lijkt het een cadeautje vanuit de overheid voor iedere Nederlander, toch zitten er eisen aan gekoppeld voor studenten: Je bent tussen de achttien jaar en de gerechtigde leeftijd voor AOW, je incasseert geen financiering, zoals voor je studie of de lerarenbeurs, je begint meteen na goedkeuring aan de opleiding, de gekozen bijscholing is relevant voor de arbeidsmarkt, met andere woorden: begeef je je nog in het studentenleven met een lening van DUO, zul je nog moeten wachten totdat je een diploma ontvangt. Daarna is de weg vrij om dit pad te bewandelen om je kennis te vergroten. 

Je meld je aan bij het UWV om deze regeling te starten voor een jaargang. Wees er bovendien snel bij voordat een nieuw tijdvak ingaat, er is namelijk een beperkt budget. De overheidsorganisatie hanteert een reageertermijn van een werkdag, kortom: je krijgt snel bericht. 

Waarom moet je deze mogelijkheid verzilveren?  

Meer te weten komen over het arbeidsgebied waarin je werkt of over droomt, is nooit verkeerd, je bouwt aan een opstap naar betere baan met een hoger salaris. Daarbij zijn er nog meer voordelen. Werkgevers vinden een breed belezen werknemer prettig, omdat de vraagstukken steeds complexer worden. 

Je bezit ook meer om aan te tonen tijdens een sollicitatiegesprek, extra lessen bijwonen betekent op de hoogte zijn van de laatste trends in een snel veranderende wereld en daardoor ontstaat de optie om jezelf te specialiseren in een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld de ICT.  

Tot slot hopen we dat je door dit artikel een antwoord weet op de vraag: wat is STAP? Want het versterkt je baankansen.

Voor meer over leren voor studenten, klik hier