studentenleven

Het studentenleven

Eindelijk is het zover, je studentenleven gaat beginnen. Een unieke en misschien wel de leukste tijd van je leven breekt aan. Maar hoe ga je het maximale uit je studententijd halen? Op alle vragen omtrent het studentenleven geeft Studententip antwoord, zodat jij optimaal voorbereid je studentenleven in kunt gaan.

Wat is het studentenleven?

Het studentenleven is een leven leven vol feestjes, gekke avonturen, late avondjes en veel te vroege colleges. Maar uiteraard is het studentenleven niet alleen maar feest. Als student ga je opzoek naar wat je daadwerkelijk leuk vindt en zet je de volgende stappen naar een verzekerde toekomst. Tijdens je studententijd maak je misschien wel de grootste ontwikkeling van je leven door. De meeste studenten komen als onvolwassene van de middelbare school af, maar wanneer je het studentenleven voor het werkleven verruilt wordt er verwacht dat je zelfstandig en verantwoordelijk bent. Je maakt de transitie naar de volwassenheid. Het studentenleven is een erg belangrijke periode.

Waar moet je aan denken als je gaat studeren?

Voordat je gaat studeren zijn er nog een aantal praktische zaken die je moet regelen. Studententip benoemt een aantal zaken die je moet regelen, nadat je de keuze voor je studie al hebt gemaakt.

1. Inschrijving

Uiteraard moet je beginnen met het inschrijven bij een studie. Dit kun je vaak gemakkelijk doen via Studielink. Bij de meeste studies is de aanmelddeadline 1 mei. Na aanmelding moet je bij sommige studies een studiekeuzecheck doorlopen. Vaak bestaat deze uit een opdracht of intakegesprek. Na de studiekeuzecheck krijg je een niet bindend advies om wel of niet te starten met de studie.

2. Studiefinanciering

De studiefinanciering bestaat uit de aanvullende beurs, eventueel een lening, collegegeldkrediet en een studentenreisproduct. Je kunt de studiefinanciering aanvragen via Mijn DUO. Wij raden je aan dit zo vroeg mogelijk te doen, zodat je genoeg tijd hebt om eventueel dingen die niet goed gaan alsnog te regelen. Ook wanneer je ouders je studie (deels) betalen dien je dit te regelen via Mijn Duo. Voor meer info over het aanvragen dan de studiefinanciering, klik hier.

De regelgeving rondom de studiefinanciering verandert regelmatig dus neem nog wel even de tijd om jezelf op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkeling. Neem ook eventueel contact op met de accountant van je ouders. Vaak hebben zij qua financieringsregeling wel tips, waardoor jij voordeliger kunt studeren.

Hoeveel kost het studentenleven?

Het studentenleven is erg leuk, maar kost uiteraard ook veel geld. Nubid heeft op een rijtje gezet hoeveel jij maandelijks ongeveer kwijt zult zijn tijdens je studentenleven. Er wordt vanuit gegaan dat je op kamers woont en alleen je eigen boodschappen betaalt.

  • Huur (energie, water etc..): €400,-
  • Boodschappen: €150,-
  • Uitgaan, sport: €120,-
  • Kleding: €50,-
  • Zorgverzekering: €115,-
  • Telefoon: €20,-

Uiteraard verschillen de kosten erg van student tot student. Zo kun je als student nog veel bijkomende studiekosten hebben. Denk aan stages, reizen en uitjes. Verder is de ene studentenstad weer een stuk duurder dan de andere. Laten we van €100,- bijkomende maandelijkse kosten uitgaan. Het totaal komt dan uit op zo’n €950,- per maand.

Is het studentenleven leuk?

Volgens velen is het studentenleven één van de leukste tijden van je leven. Je hebt vaak relatief veel vrije tijd en ook minder verantwoordelijkheden ten opzichte van het werkleven. Je leert nieuwe mensen kennen, ontdekt nieuwe steden en doet veel avonturen op.

Echter is het studentenleven niet altijd leuk. Zo leiden steeds meer studenten onder studiedruk. Uit een onderzoek van de Rijksoverheid blijkt dat ook bijna de helft van de studenten prestatiedruk van zichzelf of anderen ervaren. Gelukkig worden er veel acties ondernomen om de mentale gesteldheid onder studenten te verbeteren. Zo is bijvoorbeeld het Nationaal Programma Onderwijs opgezet om (financiële) problemen in het onderwijs te verhelpen.

studiedruk tijdens studentenleven

Wat haal je uit het studentenleven?

Tijdens je studentenleven leer je heel snel en veel. Natuurlijk moet je veel theorie verwerken, maar ook al mens leer je erg veel. Studententip zet de belangrijkste dingen die je uit je studententijd haalt op een rijtje.

Verantwoordelijkheid

Eén van de belangrijkste dingen die je uit je studentenleven haalt is verantwoordelijkheid. Op de middelbare school werden de meeste dingen nog voor je geregeld, maar op het voorgezet onderwijs moet je toch echt zelf de touwtjes in handen nemen om iets te bereiken. Tijdens je studie ben je zelf volledig verantwoordelijk voor het volgen van de lessen en het uiteindelijk behalen van je studie. Vaak heb je er alleen jezelf mee wanneer je niet naar de colleges gaat.

Mocht je op kamers gaan vraagt dat ook veel verantwoordelijkheid. Je moet zelf leren wassen, koken, schoonmaken en je dagen plannen voor de komende dagen.

Inzicht in je interesses

Verder heb je na je studie als het goed is een idee van wat je leuk vindt. Je weet waar je interesses liggen en waar je jezelf wel ziet werken. Ook zijn er veel studenten die na hun studie nog geen idee hebben waar hun interesses liggen. Om achter je interesses te komen raden we je aan op onderzoek uit te gaan. Volg unieke vakken, ga naar de gastcolleges en verdiep je goed in de diverse minors die je kunt volgen. Vraag ook eens aan studenten van andere studies wat zij doen en wat ze zo leuk vinden aan hun studie. Wanneer je enigszins een idee hebt van wat je leuk vindt kun je waar mogelijk een bijbaantje gaan zoeken in dat vakgebied. Zo kom je erachter of je het ook daadwerkelijk leuk vindt. Mocht je echt niet weten wat je leuk vindt, kun je ook een professionele interessetest doen.

Sociale contacten en sociaal vermogen

Tijdens je studentenleven ontmoet je misschien wel vrienden voor het leven. Voor veel studenten is het opdoen van nieuwe sociale contacten ook dé reden om op kamers te gaan. De beginfase van je studie vraagt veel van je sociale vermogen. Je leert hoe je in een nieuwe, onbekende omgeving sociaal moet zijn en vrienden kunt maken. Van deze tijd heb je de rest van je leven profijt. Zo zal het door je studententijd hoogstwaarschijnlijk makkelijker voor je zijn om later in je leven nieuwe mensen te leren kennen en sociaal sterk te zijn. Je hebt immers al ervaren hoe je dit moet doen.

Ervaring

Tijdens je studentenleven ben je veel bezig met het ondervinden wat je fijn vindt. Denk aan de manier van studeren, communiceren en samenwerken. Ook leer je hoe je met tegenslagen, zoals tegenvallende resultaten om moet gaan. Je gaat structuur vinden in de manier van werken die je als fijn ervaart. Uiteraard krijg je ook een theoretische basis waarmee je, je in het werkveld kunt gaan redden.