Man die wacht op de trein

Studentenreisproduct aanvragen, zo werkt het!

Als je het aan mij vraagt dan is je studententijd de leukste tijd van je leven. Voor jou is deze tijd nu ook aangebroken. Heb je een tussenjaar gehad of ga je gelijk na je examens door? Hoe dan ook zijn er een aantal zaken die je moet regelen, zo ook het studentenreisproduct aanvragen. Veel mensen weten niet helemaal hoe het precies werkt. Daarom zetten wij het voor jou op een rijtje.

Wat is een studentenreisproduct?

Laten we eerst uitleggen wat het studentenreisproduct precies is. Met het studentenreisproduct kun je met het openbaar vervoer gratis of met korting reizen tussen kamer, opleiding en thuis. Maar als we eerlijk zijn, gebruiken we het ook op onze vrije dagen om naar de andere kant van het land te reizen. Het is toch “gratis”. 

Week- of weekendabonnement?

Als een van de eerste zaken (na het inschrijven voor een opleiding) ga je een studentenreisproduct aanvragen. Je kan bij het studentenreisproduct aanvragen aangeven of je een week- of weekendabonnement wilt. Met een weekabonnement reis je van maandag tot en met vrijdag gratis (vakanties en feestdagen met korting) en met een weekendabonnement reis je in het weekend gratis. Mocht je tussentijds willen wisselen van week- naar weekendabonnement of andersom, dan kan dit gratis via Mijn DUO.

Stap 1: studentenreisproduct aanvragen

Je hebt recht op een studentenreisproduct als je een opleiding volgt aan mbo, hbo of universiteit en recht hebt op studiefinanciering. De voorwaarden voor een studentenreisproduct zijn:

  • Je krijgt een studentenreisproduct als je een voltijdopleiding doet aan mbo, hbo of universiteit.
  • Je moet jonger zijn dan 30 jaar als je studiefinanciering ingaat.
  • Ben je jonger dan 18 jaar en doe je mbo? Dan kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering, maar wel voor het studentenreisproduct.
  • Heb je eerder gebruik gemaakt van het studentenreisproduct? Je moet het studentenreisproduct opnieuw aanvragen om weer te kunnen reizen.

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kan je het studentenreisproduct aanvragen.

Stap 2: Vraag een persoonlijke OV-chipkaart aan

Heb je stap 1: studentenreisproduct aanvragen voltooid? Dan is het tijd om een persoonlijke OV-chipkaart aan te vragen. Het studentenreisproduct moet aan een persoonlijke OV-chipkaart gekoppeld worden. Op deze OV-chipkaart staat je pasfoto en je gegevens. Deze gegevens moeten overeenkomen met de gegevens die bij DUO bekend zijn. Bij stap 3 moet geverifieerd worden dat de aangevraagde OV-chipkaart van jou is.

De verantwoordelijkheid voor het aanschaffen van een OV-chipkaart ligt bij jezelf. Je bent ook zelf verantwoordelijk voor de kosten hiervan, deze kun je niet declareren.

Als je al een persoonlijke OV-chipkaart hebt, dan kan je deze stap overslaan.

Stap 3: studentenreisproduct aanvragen gelukt en goedgekeurd? Tijd om te koppelen

Heb je een bericht van DUO ontvangen dat je aanvraag is goedgekeurd? Dan is het tijd om te koppelen. Nee, we bedoelen niet je beste vriendin aan je broer koppelen… Maar het studentenreisproduct aan je OV-chipkaart koppelen. Als je op de volgende vragen met ‘ja’ kan beantwoorden, is het tijd om je studentenreisproduct te koppelen aan je OV-chipkaart.

  1. Ik heb mijn studentenreisproduct aanvraag ingediend en heb bericht ontvangen van DUO dat mijn aanvraag is goedgekeurd.
  2. Ik bezit een persoonlijke OV-chipkaart met mijn persoonsgegevens.
  3. Ik heb een mail van studentenreisproduct.nl ontvangen met het verzoek om mijn kaart te koppelen.

Heb je alle vragen met ‘ja’ beantwoord? Dan is het tijd om het studentenreisproduct aan je OV-chipkaart te koppelen.

Let op: zorg ervoor dat je geen andere reisproducten gekoppeld hebt aan je OV-chipkaart. Is dit wel het geval? Gebruik dan een andere persoonlijke OV-chipkaart om je studentenreisproduct aan te koppelen. Als je twee producten aan één kaart koppelt, kan het zijn dat de reisproducten niet werken en er extra kosten worden gemaakt.

Stap 3.1 Start met koppelen

Het studentenreisproduct koppelen met OV-chipkaart kan alleen via de ‘Mijn omgeving’ van studentenreisproduct.nl. Deze omgeving is beveiligd met DigiD, zodat niemand zomaar kan koppelen onder jouw persoonlijke gegevens. Na het inloggen moet je op de knop ‘koppelen’ drukken en jouw OV-chipkaart toevoegen.

Stap 4: Na het studentenreisproduct aanvragen en koppelen komt ophalen

Je bent er bijna! De laatste stap is om het studentenreisproduct op te halen bij een ophaalautomaat. Kijk in Mijn DUO vanaf wanneer je het studentenreisproduct kunt ophalen bij een ophaalautomaat.

Let op: als je het studentenreisproduct kan ophalen, betekent dit niet dat het gelijk ingaat. De ingangsdatum kan later zijn.

Studentenreisproduct aanvragen voordat je opleiding begint? Dat is aan te raden, maar de ingangsdatum is altijd 1 september.

Kosten studentenreisproduct aanvragen

Daar kunnen we kort en bondig over zijn. Een studentenreisproduct aanvragen is gratis en kost jou niks. Het enige dat geld kost, is het aanvragen van een persoonlijke OV-chipkaart. Een persoonlijke OV-chipkaart kost €7,50 als je deze online aanvraagt. Vraag je een kaart aan door middel van een papieren aanvraagformulier? Dan kost dit nog €3,00 extra.

Wij weten het wel: online aanvragen, want dan bespaar je €3,00. Kan je mooi nog een biertje van kopen!

Veel succes met je studentenreisproduct aanvragen!

Ben je je OV-chipkaart kwijt als student? Geen paniek, wij hebben voor jou uitgezocht wat jij in zo’n geval moet doen.