In Nederland zijn er veel studentensteden waar je uit kan kiezen, en waar je uiteindelijk ook daadwerkelijk je studie zal gaan volgen. Elke stad is anders en heeft zijn eigen voorzieningen en voordelen. Als je op kamers gaat is het zeker belangrijk om de juiste stad uit te kiezen. Wij van studententip hebben voor jou de antwoorden op al je vragen rondom de studentensteden in Nederland.
Welke studentsteden zijn er?
In Nederland zijn er in totaal 17 verschillende studentsteden. Een stad is officieel een van de studentensteden als een stad meer dan 10.000 studenten heeft. De volgende steden zijn officiële studentensteden:
- Amsterdam
- Delft (lees hier over de top 10 bezienswaardigheden Delft)
- Rotterdam
- Groningen
- Breda
- Maastricht
- Tilburg
- Eindhoven
- Enschede
- Leeuwarden
- Leiden
- Nijmegen
- Utrecht
- Den Haag
- Den Bosch
- Wageningen
- Zwolle
Hoe weet ik welke van de studentensteden bij mij past?
Het is belangrijk dat je de goede studentenstad uit kiest. Stel jezelf vragen wat jij het belangrijkst vindt in een studentenstad.
- Woon je liever in een kleinere stad dan een grote stad?
- Welke voorzieningen heeft deze studentenstad
- Is de opleiding die ik wil gaan volgen wel aanwezig in deze stad?
- Wil je snel een kamer kunnen vinden?
- Vind je het uitgaansleven belangrijk in je studententijd?
Dit zijn belangrijke vragen bij het uitkiezen van een stad waar jij je opleiding wilt gaan volgen en misschien wel op kamers wilt gaan. Ben je aan het twijfelen tussen verschillende studentensteden? Ga een dag met wat vrienden naar de studentenstad die je interessant vindt of ga hier een avond uit. Zo kan je alvast een goede feeling krijgen van de stad zelf. In de blog ‘Grootste studentensteden in Nederland‘ kun je hier meer informatie over vinden.
Zijn er genoeg kamers beschikbaar in deze studentensteden?
Omdat de woningmarkt op zijn kop staat is het belangrijk om een van de studentensteden te kiezen waar er kamers beschikbaar zijn. Het zal een grote teleurstelling zijn als je van plan bent om ergens te studeren en eindstand helemaal geen kamer kan regelen. Echter om deze teleurstellingen te voorkomen is het handig om je vroegtijdig in te schrijven bij een woningstichting in de stad waar je wilt gaan studeren. Dit kan je ver voor je begint met je opleiding al doen. Zo maak je de kans op een kamer nog groter.
Welke studentensteden zijn het voordeligst?
Het is slim om zo voordelig mogelijk een kamer te zoeken als je op kamers gaat. Naast je studie hou je vaak niet erg veel tijd over om wat bij te verdienen. Zo zijn studentensteden als Amsterdam, Utrecht en Amsterdam erg duur. Hieronder vind je de gemiddelde prijs van een studentenkamer in Nederland per stad, zodat je niet voor verassingen komt te staan bij het huren van een kamer in een van de studentensteden:
- Amsterdam 520
- Delft 410
- Den Haag 475
- Eindhoven 380
- Enschede 335
- Groningen 395
- Leiden 405
- Maastricht 420
- Nijmegen 395
- Rotterdam 485
- Tilburg 350
- Utrecht 405
- Wageningen 340
Studentensteden in het buitenland
Natuurlijk zijn er in het buitenland ook hele goeden studentensteden, we hebben een lijst gemaakt van de beste studenten steden in Europa.
- Londen, Verenigd Koninkrijk
- Parijs, Frankrijk
- Berlijn, Duitsland
- Dublin, Ierland
- Milaan, Italië
- München, Duitsland
- Zürich, Zwitserland
- Wenen, Oostenrijk
- Edinburgh, Verenigd Koninkrijk
- Lausanne, Zwitserland
- Stockholm, Zweden
- Amsterdam, Nederland
- Madrid, Spanje
- Bologna, Italië
- Lissabon, Portugal
- Florence, Italië
- Praag, Tsjechië
- Galway, Ierland
- Barcelona, Spanje
- Brussel, België
Studentenverenigingen
Het is een aardig avontuur om een studie te volgen in een andere stad. Voor de een is het leggen van contacten een stuk moeilijker dan voor de ander. Een goede manier om snel contact te leggen met andere studenten zijn natuurlijk de studentenverenigingen. Dit zijn verenigingen van verschillende studenten. Deze verenigingen ondernemen samen verschillende activiteiten. Bijna elke student kan lid worden van een studentenvereniging.
Hoe kies je een studentenvereniging?
Om een studentenvereniging te kiezen die goed bij jou past moet je kijken waar je interesses liggen. Wil je genieten van een leuke tijd en vooral veel leuke dingen doen met je medestudenten? Dan kan je het beste gaan voor een gezelligheidsvereniging. Bovendien heeft bijna elke hogere school in de studentensteden heeft één of meerdere studentenverenigingen. Vraag bij de kennismaking na bij je docenten welke studentenverenigingen er precies zijn. Hun kunnen je vaak verder helpen.
Welke studentenverenigingen zijn er?
Alle studentensteden hebben verschillende studentenverenigingen. Er zijn verschillende soorten studentenverenigingen. Zo heb je sportverenigingen, gezelligheidsverenigingen, religieuze verenigingen en verenigingen die zich focussen op maatschappelijke problemen. Gezelligheidsverenigingen komen het meeste voor. Zoals de naam al zegt focussen deze verenigingen zich vooral op de sfeer en neem je samen deel aan leuke activiteiten. Kortom wil je verzekerd zijn van een leuke studietijd, dan is het zeker geen slecht plan om je aan te sluiten bij één van deze verenigingen. Kijk hier voor een overzicht van alle studentenverenigingen in Nederland.