Veel Nederlandse studenten hebben de droom om in het buitenland te studeren. Er zijn ook veel landen om uit te kiezen. Elk land heeft natuurlijk zijn eigen cultuur, voorzieningen en voordelen. Daarom is het lastig om een uiteindelijke keuze te maken. Hier bij studententip willen jullie helpen in het maken van deze keuze. Daarom zijn hier alle antwoorden op je vragen over het studeren in het buitenland.
Welke landen zijn populair voor studeren in het buitenland?
Er zijn natuurlijk veel landen om in te studeren. Zeker voor de Nederlandse student. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van een aantal populaire landen om in te studeren als Nederlander:
- Amerika
- Zweden
- Duitsland
- Spanje
- Noorwegen
- Australië
- Denemarken
- Japan
- Canada
- Frankrijk
- Italië
- Curaçao
- Zwitserland
- Zuid-Korea
- Oostenrijk
- Schotland
Wat zijn de populairste buitenlandse steden om in te studeren?
Wil je specifiekere opties voor het studeren in het buitenland? Dan is hier een lijst van buitenlandse steden die populair zijn onder studenten om in te studeren:
- Barcelona, Spanje
- Londen, Verenigd Koninkrijk
- Parijs, Frankrijk
- Dubai, Verenigde Arabische Emiraten
- New York, Verenigde Staten
- Rome, Italië
- Kopenhagen, Denemarken
- Berlijn, Duitsland
- Valencia, Spanje
- Madrid, Spanje
- Bologna, Italië
- Studeren in Frankrijk
- Studeren in Valencia
- Studeren in Duitsland
- Studeren in Berlijn
- Studeren in Italië
Hoe weet ik welk land het beste bij mij past?
Het is belangrijk om jezelf goed in te lezen over de landen waaruit jij je keuze wilt maken. Hierdoor zal je keuze steeds makkelijker worden. Ook zal de studie veel beter en leuker verlopen. Hieronder zijn een aantal vragen die je jezelf kan stellen om de keuze te maken:
- Wat is kenmerkend aan het leven in het land?
- Welke academische kansen zijn er aanwezig in het land?
- Bij welke instellingen zou je kunnen studeren in het land?
- Wat zijn de kosten van het studeren in het land?
- Welke toelatingseisen zijn er voor het studeren in het land?
In verschillende blogs geven wij al de antwoorden op deze vragen voor een aantal landen en steden. Als je overweegt om in één van deze landen of steden te studeren, klik dan op de link van dat land of die stad.
Wat heb je nodig voor het studeren in het buitenland?
Voor het studeren in het buitenland heb je natuurlijk meer nodig dan in Nederland. Hierdoor kan het soms overweldigend worden als je dit wilt regelen. Daarom hebben wij hier een aantal punten die nodig zijn om te regelen als je wilt studeren in het buitenland. Voor alles wat je moet regelen is het stappenplan van de rijksoverheid een goede indicator.
- Vraag een visum aan: in sommige landen heb je als Nederlandse student een visum nodig. In landen uit de Europese Unie is dit in ieder geval niet van toepassing. Toch is het handig om op te zoeken of dit wel nodig is. Als het nodig is, moet je die zo snel mogelijk aanvragen. Dit kan namelijk een lang proces zijn.
- Studiefinanciering voor in het buitenland: Nederlandse studenten die in het buitenland een opleiding gaan volgen hebben vaak recht op studiefinanciering. Alle informatie hierover en hoe je het kan aanvragen is te vinden via deze link.
- Vaccinaties: Om te emigreren naar andere landen zijn wellicht vaccinaties nodig. Zorg ervoor dat je dit zo snel mogelijk op zoekt en regelt.
- Woonruimte: Natuurlijk heb je een plek nodig om te wonen als je wilt studeren in het buitenland. Meer info hierover is te vinden op de website van WilWeg.
Deze punten zijn noodzakelijk om zo snel mogelijk te regelen als je in het buitenland gaat studeren. Denk hierbij aan 6 tot 12 maanden voordat je aan je studie gaat beginnen. Hierna zijn er ook nog dingen die je moet regelen. Deze worden verder uitgelicht in het stappenplan van de rijksoverheid.
Waarom studeren in het buitenland?
Studeren in het buitenland biedt meerdere voordelen, zowel op persoonlijk als professioneel vlak:
- Culturele blootstelling: Studeren in een ander land biedt de kans om een nieuwe cultuur, gewoonten en levenswijzen te ervaren. Dit ontwikkeld ook een bredere wereldvisie bij studenten.
- Taalvaardigheden: Het verblijven in een land waar een andere taal wordt gesproken, is een uitstekende manier om taalvaardigheden te verbeteren of een nieuwe taal te leren.
- Onderwijskwaliteit: Sommige studenten kiezen ervoor om in het buitenland te studeren vanwege de kwaliteit van onderwijs of specifieke programma’s die niet beschikbaar zijn in hun thuisland.
- Netwerkmogelijkheden: Studeren in het buitenland biedt de kans om een internationaal netwerk op te bouwen, wat erg behulpzaam kan zijn voor toekomstige carrièremogelijkheden.
- Persoonlijke ontwikkeling: Het leven in een ander land vereist aanpassingsvermogen en zelfstandigheid, wat bijdraagt aan persoonlijke groei en ontwikkeling.
- Carrièrevoordelen: Een internationale studie-ervaring kan een cv versterken, aangezien veel werkgevers waarde hechten aan internationale ervaring en de vaardigheden die hiermee samen gaan. Voorbeelden hiervan zijn flexibiliteit, probleemoplossend vermogen en verbeterde communicatie.
- Levenservaring: Naast onderwijs biedt studeren in het buitenland de kans om unieke levenservaringen op te doen, zoals reizen, het ontdekken van nieuwe hobbies en het ontmoeten van mensen uit verschillende achtergronden.
Om een kleine indicatie te geven hoe het is om te studeren in het buitenland is het volgende filmpje gevonden: