Studeren is leuk

Studeren is leuk! Toch?

Studeren is de leukste tijd van je leven hoor je vaak terug van je ouders of van je oudere vrienden of familieleden. Je bent eindelijk vrij van je ouders en mag doen wat je leuk vindt. Meer dan drie keer in de week bier drinken en op je dooie gemakje door je studententijd heen lopen. Toch zal dit niet voor iedereen hetzelfde zijn. Buiten de leuke avondjes uit moet je opeens veel meer aan school werken en krijg je verantwoordelijk heden die je misschien wel helemaal niet aankan. En dan heb je het afgelopen anderhalf jaar ook nog is Covid-19 dat het feestje kwam verzieken.

Leuke kanten van studeren

Studeren heeft ontzettend veel leuke dingen die met zich meekomt. Je leert nieuwe mensen, komt in een nieuwe stad terecht en je bent eindelijk volwassen. Gezellig met de klas na een lange schooldag de stad in om een drankspelletje te doen in de club om de volgende ochtend weer in de klas te zitten. Buiten de gezelligheid neem je ook veel kennis mee. Als het goed is heb je een studie uitgekozen die je ook echt leuk vindt en later iets mee wilt doen. Uiteindelijk is het hebben van plezier het leukste van je studententijd dus geniet zolang het nog kan.

Studeren is leuk, maar niet tijdens Corona

De laatste ander halfjaar zal niet voor iedereen in de boeken gaan als favoriete studententijd. Het niet kunnen zien van je vrienden, niet de stad in kunnen duiken en dankzij de tijdelijke avondklok kon je even helemaal niets meer. Buiten dit was het studeren ook niet om aan te zien. Half wakker in je bed zonder camera naar je docent luisteren die er ook helemaal geen zin in heeft. Hierdoor leerde je minder, terwijl de tentamens er niet makkelijker door werden. Ook was de communicatie slechter doordat alles nieuw was voor studenten en docenten waardoor je minder makkelijk de stof binnen kreeg en het leren voor de tentamens moeizamer werd.

Hierdoor gingen niet alleen de resultaten omlaag, maar het plezier in studeren werd ook minder. Alle leuke kanten aan studeren die hierboven benoemd zijn komen niet meer aan bod en tijdens de hefstigste periode van de lockdown had je steeds minder sociale contacten door de weeks. Meer dan de helft geeft aan dat door deze crisis ze last hebben van psychische klachten zoals angst en somberheid. Gelukkig zijn de heftigste lockdowns al geweest en was er een tijdje weer alles open. Helaas is dit nu weer even dicht, maar de hoop is dat dit zo snel mogelijk weer open kan en studeren weer leuk kan worden, want studeren is leuk als het weer kan zoals vroeger.

Kijk op de pagina studentenleven om nog meer te weten te komen over studeren en meer.