Tentamenstress

Vier tips om tentamenstress tegen te gaan

Tentamenstress is waar veel studenten last van hebben. Zeker in het eerste studentenjaar als je opeens veel tentamens moet maken en je misschien wel denkt dat je het niveau niet aankan. Dit is erg onnodig, want je maakt je alleen onnodig druk over iets wat bijna altijd wel goed komt. Om je hiermee te helpen zal Studententip vier tips geven om tentamenstress tegen te gaan.

Wees goed voorbereid om tentamenstress tegen te gaan

Allereerst is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Ga dus naar de lessen en colleges toe en houd de stof goed bij. Als je veel weet over de stof voel je gelijk minder stress, aangezien je genoeg kennis hebt om het tentamen te halen. Iedereen bereid zich anders voor op een tentamen. Sommige studenten vinden het fijn om te leren met een planning en andere maken samenvattingen. Het belangrijkste is dat je voordat je een tentamen ingaat weet waar de stof overgaat en dan moet het helemaal goed komen.

Ga niet de nacht van tevoren leren om tentamenstress te voorkomen

Als je op tijd bent begonnen met leren voor je tentamen is het onnodig om in de nacht of de ochtend van tevoren nog alles door te nemen. Dit zorgt vaak voor onnodige stress waardoor je vaker minder presteert. Wanneer je nog niet geleerd hebt is dit helaas noodzakelijk, maar als je op tijd bent begonnen is dit echt onnodig. Als je de stof weet is het zonde om in de stress te raken en het nog een keer door te nemen. Hierdoor kan het gebeuren dat je iets tegenkomt wat je nog niet helemaal weet en je daar helemaal druk over maakt. Erg onnodig dus.

Ga niet heel de dag studeren

Iets wat niet goed werkt is om de gehele dag te studeren en aan niets anders te denken aan je tentamen. Plan genoeg tijd in om te gaan sporten of even wat leuks te doen met vrienden of vriendinnen. Op deze manier denk je even aan wat anders en ga je met een goed vertrouwen je examen in. Heel de dag leren is ook helemaal niet goed voor je en onthoud je de stof ook een stuk minder goed. Maak dus op tijd een planning zodat je genoeg tijd hebt om wat leuke dingen te doen en je productiviteit verhoogt wordt.

Ga rustig en met vertrouwen het tentamen in

Om tentamenstress te voorkomen moet je met rust en vertrouwen je tentamen in. Ga dus op tijd naar bed de avond van tevoren en probeer rustig het tentamen in te gaan. Wat kan helpen van tevoren is om een muziekje te luisteren op spotify of gezellig met wat medestudenten te praten. Op deze manier denk je even aan wat anders en zit je niet heel de tijd met een tentamen in je hoofd.

Dit waren de vier tips van Studententip om tentamenstress tegen te gaan. Begin vooral op tijd en heb vertrouwen in dat je het kan en dan moet het helemaal goed komen.