Tips om jouw studentenkamer netjes te houden

Studenten staan erom bekend dat ze niet altijd even netjes zijn. Naast dat de vaat in de keuken zich al een maand opstapelt, is het betreden van een studentenkamer op eigen risico. Ergens onder een berg kleding is de welbekende kledingstoel verstopt. Een hoek in de kamer met vieze was of lege chips zakken onder het bed, wij kijken er niet meer van op. Helaas heb je nu echt een leeftijd bereikt dat je moeder dit ook niet meer voor je op gaat ruimen (als ze het studentenhuis al durft te betreden). Lees in dit blog tips over hoe jij je kamer netjes houdt!

De belangrijkste tips:

  1. Maak elke dag je bed op 
  2. Zorg dat de vloer vrij is van rommel
  3. Zorg voor voldoende opslagruimte
  4. Vermijd etenswaren
  5. Geef alles een vaste plek
  6. Kies een opruimmoment
  7. Ruim je kleding gelijk op

Maak elke dag je bed op

In jouw veel te dure studentenkamer van 8 vierkante meter, neemt jouw bed de meeste ruimte in beslag. Het is dan ook niet gek dat als jouw bed niet opgemaakt is, dat jouw kamer rommelig oogt. Zorg ervoor dat je jezelf een vaste routine aanleert om elke dag als je opstaat gelijk je bed op te maken. Dit kost je hooguit een minuutje, maar maakt veel verschil. 

Zorg dat de vloer vrij is

We begrijpen dat jij in jouw kleine kamertje al amper loopruimte hebt. Zorg er daarom voor dat de vloer vrij is van troep. Het is natuurlijk heel makkelijk om even snel die ene trui op de grond te gooien of je rugzak even leeg te kiepen, maar dit gaat jou niet verder helpen met een schone en opgeruimde kamer. Een opgeruimde vloer zorgt ervoor dat jouw kamer er weer veel frisser uitziet en dat je niet je huisgenoten de schuld hoeft te geven als je iets kwijt bent in je eigen rommel. 

Zorg voor opslagruimte

We willen niet inwrijven dat je studentenkamer klein is, maar grote kans dat dit toch echt de werkelijkheid is. Hierdoor is het dus lastig om alles een goede plek te kunnen geven. Kijk bijvoorbeeld naar de mogelijkheden om extra lades onder je bed te maken, dit is vaak nutteloze ruimte die perfect gebruikt kan worden voor opslagruimte. Ook een kastje ophangen aan de muur kan al voor extra ruimte zorgen waardoor jij jouw spullen goed kan opbergen.

Vermijd etenswaren

Met deze tip bedoelen we natuurlijk niet dat je niet meer mag eten, maar vermijd etenswaren op je slaapkamer. Vaak eindigt een zak chips onder je bed en verspreiden de kruimels zich. Of een bak met ijs dat (als hij niet op is) gesmolten op je bureau staat te wachten tot je het ooit weggooit. Dit zijn allemaal voorbeelden waarvan jouw kamer een zooitje wordt. Dus als je wilt eten, gooi het dan gelijk weg. Of om zooi te voorkomen, vermijd etenswaren op je kamer. Je wilt natuurlijk ook geen schimmel aantreffen na een tijdje. 

Wil je gezonde studentenmaaltijden ontdekken? klik dan hier

Geef alles een vaste plek

Wanneer je alles een vaste plek geeft (en je hier ook aan houdt natuurlijk) is dat de meest makkelijke manier om jouw studentenkamer tip top in orde te houden. Het zorgt voor structuur en je weet precies waar al jouw spullen liggen. 

Kies een vast opruimmoment

Kies een vast moment om je kamer op te ruimen. Dit zorgt ervoor dat jouw studentenkamer niet wekenlang een zooitje is. Elke week een kwartiertje opruimen is minder erg om te doen dan als je na weken 2 uur lang met je kamer bezig bent. En niet te vergeten: je al die weken in een zooitje leeft. Dus door een vast opruimmoment heb jij altijd een (redelijk) opgeruimde kamer. 

Tip: doe dit op zondagavond even een kwartiertje. Dan kan jij helemaal fris en fruitig aan een nieuwe week beginnen. 

Laat kleding niet rondslingeren 

Het liefst wil je iedere dag een andere outfit aan en je houdt een hele speurtocht door je kledingkast. Of je gaat je klaarmaken voor een avondje uit en je trekt honderd verschillende outfits aan. Het is een veel voorkomend probleem bij ons studenten. Wanneer je dan eindelijk die ene leuke outfit hebt uitgekozen is het makkelijk om te denken ‘’ik ruim dit later wel even op’’. Doe dit niet en laat je kleding niet overal rondslingeren, dit zorgt al voor een hele opgeruimde uitstraling. 

Bovenstaande tips helpen jou om je kamer opgeruimd te houden. Maar dan moet jij wel echt bovenstaande tips uitvoeren. Als je iedere dag of week een klein beetje doet dan maakt dit een groot verschil!