Koffer inpakken

Tips voor een goedkope vakantie

Een goedkope vakantie, wie wil dat nu niet? Na het lezen van de handige tips hoe jij als student geld kunt besparen door studentenkortingen, heb je aardig wat geld bespaard. Genoeg geld om op een goedkope vakantie te gaan. Het is je vast al opgevallen, maar vakanties worden steeds duurder. Toch is het nog mogelijk om een goedkope vakantie te vinden. Hieronder geven we de tips & tricks, waardoor jij goedkoop op vakantie kunt. 

Skip de toeristische plekken

Je bent snel geneigd om naar een toeristische trekpleister of hoofdstad van een land te gaan. Toeristische trekpleisters en hoofdsteden hebben ook toeristische prijzen. Dit houdt in dat je in veel gevallen geen goedkope vakantie kunt vinden. Kies er dus niet voor om te gaan shoppen in Barcelona, maar kies voor Valencia. Of wil je pizza eten in Rome? In heel Italië kun je genieten van heerlijke pizza’s, kies dus bijvoorbeeld voor Bologna. Kijk dus vooral naar andere steden in het land, deze zijn vaak een stuk goedkoper en minder toeristisch. 

Boek niet op vrijdag en zaterdag

Heb je eindelijk een bestemming gevonden? We weten dat je het liefst gelijk de reis wilt boeken. Toch adviseren we je om te wachten met boeken. De dag waarop de vakanties het duurst zijn is op vrijdag en zaterdag. Je kunt beter boeken op een zondag of dinsdag, dan zijn de vakanties het goedkoopst. Wist je dat dit soms wel 15% kan verschillen ten opzichte van andere dagen in de week? Het gerucht is ook dat je je vliegtickets het beste 140 dagen voor vertrek kunt boeken. Als je vroeg boekt, hebben de vliegmaatschappijen zekerheid en zijn stoelen een stuk goedkoper.

Vertrek vanaf een andere luchthaven

Vliegtickets maken vaak het verschil of jij een goedkope vakantie kunt boeken. Zijn de prijzen van je vliegtickets duurder dan verwacht? Vergelijk verschillende luchthavens met elkaar. Vaak vlieg je vanaf Düsseldorf of Brussel goedkoper dan luchthavens in Nederland. Een handige tip is om Skyscanner te gebruiken. Hier kun je vluchten met elkaar vergelijken en makkelijk de goedkoopste vinden. Hangt je vakantiebestemming af van de vliegticketprijzen? Bij Skyscanner heb je ook de mogelijkheid om bij de bestemming ‘overal’ in te voeren. Hierdoor heb je in één overzicht de goedkoopste vliegtickets op een rij. 

Skip het hoogseizoen

We begrijpen het: als student zit je vaak vast aan vakanties in het hoogseizoen. Probeer toch buiten het hoogseizoen te boeken, want in het hoogseizoen is de kans klein dat jij een goedkope vakantie kunt vinden. Rond de tentamenweek komt het vaak voor dat je een onderwijsvrije week hebt. Als je je tentamens goed hebt voorbereid, kun je deze onderwijsvrije week gebruiken om op vakantie te gaan. In het hoogseizoen schieten de prijzen gigantisch hard omhoog. In veel gevallen verdubbelen de prijzen zelfs. Door buiten het hoogseizoen te boeken profiteer je niet alleen van lagere prijzen, maar ook minder toeristen. Dit voorkomt lange wachtrijen bij bezienswaardigheden en volle restaurants. 

Kies voor kleinere reisorganisaties 

Skip grote vakantie operators. Vaak hebben grote vakantie operators niet de goedkoopste vakanties. Kies voor kleinere reisorganisaties en word je eigen reisleid(st)er. Scroll zelf door Booking.com of Airbnb opzoek naar een goedkope accommodatie. Wist je dat je ook geld kunt besparen op je accommodatie? Home exchange maakt het mogelijk om geld te besparen op je accommodatie. Hierbij kun je van woning ruilen met mensen in meer dan 150 landen. 

Boek zonder ontbijt

Een vakantie is vaak al duur genoeg. Boek daarom zonder ontbijt voor een goedkope vakantie. Als er een supermarkt in de buurt is, kun je een goedkoper ontbijtje halen dan in je accommodatie. Het ligt er natuurlijk aan wat je kiest, maar vaak is het ook nog eens een stuk gezonder. Een win-win situatie! Het maakt misschien niet een heel groot verschil in het bedrag, maar het draagt wel bij aan een goedkope vakantie. 

Verander je IP-adres

Er wordt vaak gezegd dat cookies invloed hebben op de prijzen van vliegtickets en hotels. Maar wij kunnen jou vertellen dat dit een fabel is en het wissen van je cookies heeft geen directe invloed op vliegticket- en hotelprijzen. De prijzen stijgen ook niet als je enkele dagen achter elkaar meerdere keren vanaf dezelfde computer en met hetzelfde IP-adres een boekingssite bezoekt. Wat wel direct effect kan hebben op de prijzen is het veranderen van je IP-adres. In sommige gevallen is het zelfs gebleken dat er 76% kan worden bespaard door je IP-adres te veranderen naar een ander land. Een VPN kan eraan bijdragen dat jij geld bespaard en een goedkope vakantie kunt boeken!

Nu jij alle tips en tricks weet voor een goedkope vakantie, ben je klaar om te boeken. Maar vergeet niet: wacht tot het zondag of dinsdag is, want dan zijn de vluchten het goedkoopst!