Tips voor het leren van een nieuwe taal

Het leren van een nieuwe taal is altijd een uitdaging. Of je nu de vervoegingen van technisch Engels leert of de beginselen van Duits, de eerste stappen zijn nieuw en vergen tijd en oefening. Gelukkig zijn er wel een aantal tips die je helpen een nieuwe taal te leren. Laat een taalbarriėre nooit jouw geluk als het gaat om zakelijke of persoonlijke doelstellingen te behalen zijn.

Maak het niet te moeilijk

De eerste en meest belangrijke tip is: hou het aan het begin lekker simpel. Zelfs bij technisch Engels zijn er basistermen om mee te beginnen. Leer je een hele nieuwe taal, begin dan met het leren van veelgebruikte woorden en zinnen. Deze zijn vaak handig om te weten, omdat je ze vaak gebruikt in een gesprek. Denk bijvoorbeeld aan woorden zoals ‘hallo’, ‘dank je’, ‘goedemorgen’ en ‘tot ziens’. Het lezen van kinderboeken helpt bij dit proces, omdat deze boeken ook in simpele woorden is geschreven. Begin dus niet meteen met boeken voor volwassenen, maar lees Nijntje eens in een nieuwe taal om deze onder de knie te krijgen. Ook kindertelevisie werkt hierbij heel goed.

Door goed lesmateriaal leer je snel en goed technisch Engels spreken

Hoewel je aan het begin misschien heel gemotiveerd bent, is het goed om leertijd in te plannen voor jezelf. Je zal merken dat je langzaam andere prioriteiten gaat stellen in je dag, en het leren van een nieuwe taal dan soms op de achtergrond beland. Door een planning te maken hou je een stok achter de deur om toch weer de boeken in te duiken. Investeer daarbij ook in een goed leermateriaal. Het kopen van een goede taalgids, woordenboek of online cursus is een goede investering. Het zal je helpen de basisbeginselen van de taal te begrijpen, je woordenschat te vergroten en je grammatica te verbeteren. Je kunt natuurlijk ook gratis filmpjes en vinden op het internet, maar uit ervaring blijkt dat een betaalde cursus je beter ondersteund, en soms zelfs huiswerkopdrachten meegeeft. Daarnaast geven deze cursussen vaak ook de mogelijkheid te chatten met een online docent voor vragen.

Meer talen leren doe je door veel te oefenen

Oefenen is de sleutel tot het leren van een nieuwe taal. Probeer mensen te vinden die de taal spreken om met hen te praten. Je kunt bijvoorbeeld een online forum zoeken of een taalcursus volgen. Ken je iemand in je omgeving die de taal al spreekt? Dat is een goede manier om de taal te leren. Een nieuwe taal leren doe je het best door er veel mee bezig te zijn. Wanneer je de taal regelmatig tegenkomt in de omgeving waar je woont of op je werk, is de kans groot dat je deze veel sneller oppikt dan wanneer je het alleen uit een lesboek leert. Dit komt omdat je brein er dan acties mee bezig is. Wanneer je in een gesprek beland is de kans groot dat je niet alle woorden weet, maar je brein probeert wel tot een passend antwoord te komen. Hierdoor ben je actief bezig met het onthouden van nieuwe woorden en het vormen van zinnen.