Zo vergroot jij je kansen op toelating tot een numerus fixus opleiding 

Last updated:

Altijd al affiniteit gehad met hoe sporenonderzoek wordt gedaan ten behoeve van het strafrechtelijke onderzoek? Of wil jij met je kennis over het geboorteproces vrouwen begeleiden gedurende de hele zwangerschap? Forensisch onderzoek en verloskunde zijn voorbeelden van numerus fixus opleidingen waar elk jaar de toelating van het aantal studenten beperkt is. Deze numerus fixus opleidingen vereisen een strenge selectieprocedure die studenten moeten doorlopen om een plaats binnen de opleiding te kunnen bemachtigen. Is het jouw droom om toegelaten te worden tot een numerus fixus opleiding, maar heb je geen idee hoe jij je kunt onderscheiden tussen al die honderden aanmeldingen? Geen zorgen, Studententip helpt jou verder met de volgende #4 tips. 

#1 Start op tijd met de voorbereidingen 

De deadline voor de numerus fixus inschrijving gemist? Zonde en daarnaast ook heel erg onnodig! Zorg ervoor dat je op tijd start met de voorbereidingen. Dit betekent dat je je op de website van de opleiding verdiept in alle informatie over de selectieprocedure en de vereisten voor deelname. Vaak wilt een numerus fixus opleiding diverse documenten aangeleverd krijgen zoals een motivatiebrief en je CV. Is dat het enige? Zeker niet. Gedurende de selectieprocedure zal jij als toekomstig student ook getoetst worden. Kijk daarom goed naar welke vorm van toetsing de opleiding hanteert en zeker niet onbelangrijk, zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de belangrijkste deadlines!  

Gratis extra tip van Studententip: We snappen dat al die nieuwe informatie wat intens kan zijn… Maak daarom gewoon even een overzichtelijke planning voor jezelf waarin je de belangrijkste deadlines voor jezelf op een rijtje zet.  

#2 bereid je goed voor op de selectieprocedure 

Zoals we al eerder hebben aangegeven, bestaat de selectieprocedure van een numerus fixus opleiding ook uit een bepaalde vorm van toetsing. Deze toetsing kan bestaan uit verschillende onderdelen zoals bijvoorbeeld: Een interview, een taaltoets of een vakinhoudelijke toets. Dit betekent echter geen reden tot paniek! Bereid je gewoon goed voor op elk onderdeel van de selectieprocedure. Zoek informatie op over de testen en oefen deze waar mogelijk. Als je bijvoorbeeld getoetst wordt in de vorm van een interview, schrijf dan voor jezelf wat vragen op die gesteld zouden kunnen worden. Op deze manier kom jij goed voorbereid de kamer in en weet je de selectiecommissie op een positieve manier te verassen! 

#3 laat zien dat je meer bent dan alleen je cijfers 

Natuurlijk is het fijn als je kunt aantonen dat je altijd maar uitstekende cijfers hebt gehaald, maar dit is lang niet alles waar ze bij een numerus fixus opleiding naar kijken. Doordat de vereisten van toelating strenger zijn dan voor andere opleidingen, is het belangrijk om te laten zien dat je meer bent dan alleen je cijfers. Zorg ervoor dat je deelneemt aan activiteiten die relevant zijn voor de opleiding waar je je voor wilt inschrijven. Denk hierbij aan stages, vrijwilligerswerk of andere activiteiten die je interesse in de opleiding aantonen.

#4 wees jezelf tijdens de selectieprocedure 

Blijf te allen tijde gewoon lekker jezelf. Laat zien wie jij nou echt bent en waarom je geschikt bent voor de opleiding. Wees daarom eerlijk over je sterke punten, maar ook zeker over je zwakke punten. Zij snappen natuurlijk zelf ook wel dat het leven niet alleen maar over rozen gaat, en verwachten dus ook geen perfectie. De selectiecommissie kijkt dus niet alleen maar naar je prestaties, maar ook naar jouw persoonlijkheid en motivatie bij het maken van hun keuzes!  

De meeste numerus fixus opleidingen worden aangeboden in meerdere steden. Nog geen idee waar je wilt studeren? Misschien helpt onze pagina over studentensteden jou wel bij het maken van deze keuze