De meeste volwassen mensen in Nederland vinden hun studentenleven de leukste periode uit hun leven. Dat is niet zo heel gek, want naast studeren heb je voldoende tijd om uit te gaan, te relaxen en nieuwe contacten op te doen voordat het werkende leven begint. Misschien ontmoet je wel de liefde van je leven of geniet je juist heel erg van het rondscharrelen.
Hoe je ook omgaat met relaties; het is van groot belang om aan je seksuele gezondheid te denken. Een seksueel draagbare aandoening, oftewel een SOA, vormt een reëel risico in je leven als student. Gelukkig zijn er enkele praktische stappen die je kunt nemen om jezelf te beschermen tegen soa’s, bijvoorbeeld door het gebruiken van condooms. In dit artikel lees je er meer over.
Gebruik altijd de juiste bescherming tijdens de seks
Een van de meest eenvoudige manieren om jezelf te beschermen tegen een SOA is door beschermde seks te hebben. Het gebruik van condooms bij seksuele activiteiten is misschien wel de meest effectieve wijze om een SOA te voorkomen. Zorg er daarom voor dat je altijd condooms bij je hebt wanneer je uitgaat of met iemand afspreekt waar je misschien seks mee gaat hebben. Het is ook belangrijk om te weten hoe je ze gebruikt. Zo moet je condooms niet alleen voor geslachtsgemeenschap gebruiken, maar ook voor orale en anale seks. De pil of een spiraal is niet bedoeld om SOA’s tegen te gaan; deze middelen zorgen ervoor dat je niet zwanger wordt.
Laat jezelf regelmatig testen op SOA’s voor de zekerheid
Het enige nadeel aan condooms is dat ze kunnen scheuren en je vervolgens alsnog besmet raakt wanneer iemand een SOA heeft. De kans op het scheuren van een condoom is erg klein, maar niet nihil. Daarom kan het geen kwaad om je regelmatig te testen op SOA’s wanneer je seksueel actief bent. Zelfs wanneer je geen symptomen hebt, is dit een aanrader. Veel SOA’s zijn namelijk asymptomatisch wat betekent dat je ze door kunt geven zonder dat je het weet. Plan daarom eens in de zoveel tijd een test in om een SOA uit te kunnen sluiten of te kunnen verhelpen.
Beperk het aantal seksuele partners om SOA te voorkomen
Wat daarnaast het risico op het oplopen van een SOA vermindert, is het beperken van het aantal mensen waarmee je seks hebt. Daarmee verminder je immers de blootstelling aan infecties. Niet iedere student is losgeslagen wanneer het draait om het hebben van seks, maar het is toch altijd handig om te weten dat je op deze manier een SOA kunt voorkomen. Daarbij is het verstandig om degene met wie je seks hebt in ieder geval een beetje te kennen. Hoe meer je weet over de seksuele gezondheid van jezelf en degene met wie je seks hebt, des te beter je risico’s kunt beheren.
Vermijd alcohol en drugs voordat je het bed met een ander deelt
Eerlijk is eerlijk: de kans is aanwezig dat je met iemand het bed in duikt wanneer je een drankje op hebt. Hoewel het zeker niet kwaad kan om een of twee drankjes op te hebben, is het niet verstandig om na overmatig drank- of drugsgebruik seks te hebben. Dit soort middelen kunnen je oordeel vertroebelen waardoor je misschien vergeet om een condoom te gebruiken. Probeer nuchter te blijven wanneer je beslissingen moet maken die te maken hebben met het hebben van seks. En psst… seks is over het algemeen ook echt minder fijn wanneer je zwaar onder invloed bent. Of wie weet vergeet je alles wel. Dat is het ook niet waard, toch?
Wees altijd alert op klachten wanneer je seksueel actief bent
Tot slot is het goed om te weten dat je altijd alert moet zijn op eventuele symptomen wanneer je seksueel actief bent tijdens je studentenleven. Heb je last van kwaaltjes die kunnen wijzen op een SOA, zoals pijn bij het plassen of last van jeuk daar beneden? Wacht dan niet af, maar zoek direct hulp. Een dokter of andere professional kan je hierbij verder helpen. Met een vroegtijdige diagnose en een behandeling vallen de klachten hopelijk mee en ben je snel van een SOA af. Maar: zolang je condooms op de juiste manier gebruikt, heb je hopelijk geen last van dergelijke klachten na het hebben van seks.
Geef een reactie