Man geeft presentatie

Waar moet je op letten bij een open dag?

Je hebt eindelijk jouw diploma in de pocket en het is nu de taak om een goede vervolgopleiding te kiezen. Alleen in Nederland zijn er al talloze hogescholen en universiteiten die ieder weer hun eigen opleidingen aanbieden. In dit blog gaan we bespreken waar jij op moet letten bij een open dag om de juiste keuze te maken.

Dingen waar je op moet letten:

  1. Ga naar de presentatie van de opleidingen die jou interessant lijkt
  2. Geef andere opleidingen ook een kans
  3. Stel zo specifiek mogelijke vragen aan leerlingen en docenten
  4. Lees de studiebijsluiter
  5. Vraag naar de beroepsmogelijkheden
  6. Reis met het OV
  7. Neem een kijkje in de stad

Ga naar de presentatie van de opleidingen die jou interessant lijkt

Wanneer jij een hogeschool of universiteit bezoekt zijn er veel presentaties die worden gegeven door de leerlingen en de docenten van verschillende opleidingen.
In deze presentatie wordt verteld wat je van de opleiding kan verwachten, wat voor lessen er worden gegeven en wat deze vakken precies inhouden. Deze presentatie geeft een perfecte eerste indruk van de opleiding die jou leuk lijkt.

Geef andere opleidingen ook een kans

Op de hogescholen en universiteiten is enorm veel aanbod qua studierichtingen, veel van deze opleidingen lijken veel op elkaar of bieden dezelfde vakken aan. Het is dus vrij aannemelijk dat er nog een soortgelijke opleiding is die nog beter bij jou past dan de opleiding waarvoor je naar de open dag bent gekomen. Onze tip is dan ook zeker om alle opleidingen een kans te geven en goed rond te kijken.

Stel zo specifiek mogelijke vragen aan leerlingen en docenten

Op de open dag heb jij de kans om als jouw vragen te stellen over de school en opleiding. Bereidt deze vragen goed voor en wees niet nerveus om deze vragen te stellen. Je kan aan de aanwezige docenten en leerlingen dingen vragen over mogelijkheden in het werkveld, de inhoud van vakken of wat een stage precies inhoudt, niets is te gek!

Lees de studiebijsluiter

Iedere opleiding heeft een zogenoemde studiebijsluiter, dit is een klein boekje waarin alles beschreven staat over de school en de opleiding. Deze studiebijsluiter kan je vinden op internet of op de open dag waar jij op bezoek bent.

Reis met het OV

De hogescholen en universiteiten zitten veelal in de grote steden van Nederland. Om naar deze scholen toe te gaan moet je gebruik maken van het openbaar vervoer. Wanneer je start aan jouw nieuw uitdaging is het handig om te weten hoe de reis naar school in elkaar steekt. Reis daarom met het OV naar de open dag om goed voorbereidt te zijn. Ben je jouw OV-kaart verloren? Klik dan hier.


Neem een kijkje in de stad

Naast de studie die je gaat volgen is het ook leuk om een klik te hebben met de stad waar je jouw studie gaat volgen. Je zal in deze stad vaak met studiegenoten of vrienden wat feestjes vieren en drankjes nuttigen. Neem daarom ook zeker even een kijkje in de stad!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Nu je alle tips hebt gekregen om een goede voorbereiding te treffen voor de open dag die jou leuk lijkt kan het eigenlijk niet meer verkeerd gaan. Naast alle praktische tips is het uiteraard van belang om veel plezier te beleven aan de open dag, namens StudentenTip wensen wij jouw veel succes!