natuurinclusief bouwen scriptie

Waarom natuurinclusief bouwen een leuk onderwerp is voor jouw scriptie

Als je student bent op het hbo of wo, zul je op een gegeven moment een scriptie moeten maken. Dit is een belangrijk onderdeel van de opleiding: het is namelijk het allerlaatste werkstuk dat je moet maken, om te kunnen bewijzen of je over de geleerde kwaliteiten beschikt. Moet jij binnenkort ook een scriptie schrijven, maar weet je nog niet goed waarover dit moet gaan? Misschien is het onderwerp ‘natuurinclusief bouwen’ wel interessant voor jou! Hier lees je er alles over. 

Wat is natuurinclusief bouwen?

Simpel gezegd, natuurinclusief bouwenis een duurzame vorm van bouwen. Het doel is om huizen en panden te bouwen die bijdragen aan de biodiversiteit en natuurwaarden. Dit gaat van planten op je gevel tot aan broedkasten voor verschillende vogels en vleermuizen. 

Wat zijn de voordelen van natuurinclusief bouwen?

We weten allemaal zo langzamerhand steeds wat meer over de klimaatverandering die we meemaken. We krijgen steeds meer te maken met extreme stortregens en zwaardere stormen, maar ook hele droge en hete periodes in het jaar. In Nederland zullen de gevolgen zoals overstromingen erger zijn dan in andere landen, dit omdat ons land grotendeels onder de zeespiegel ligt. Ook kan er een tekort aan voedsel en drinken ontstaan door de klimaatveranderingen. 

Groen moet je doen!

In die steeds heter wordende zomers zijn steden en dorpen een sauna aan het worden, doordat de stenen gebouwen en huizen de warmte een stuk meer vasthouden. Door groenstroken en groene daken aan te leggen heb je een functionele oplossing voor het verkoelen van de stad, maar ook voor het opvangen van water in bijvoorbeeld piekbuien. Er zijn ook technische oplossingen die je kan gebruiken, maar deze zijn aan de prijs en vergen ook onderhoud. Daarnaast zien planten en ander natuurlijk groen er een stuk mooier uit dan riolering. 

Allesomvattende projecten

Misschien is het nog steeds lastig om een beeld te schetsen bij hoe natuurinclusief bouwen eruit ziet. Natuurinclusief bouwen is groter dan mensen misschien denken. Zo biedt Unitura.nl verschillende diensten en producten aan: denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van broedkasten voor de gierzwaluw, vleermuis en huismus. Ook laten zij veel van hun projecten zien en vertellen ze over hun concept. Ideaal dus om een beter beeld te krijgen over het materiaal en de werkwijze van bedrijven die zich bezighouden met natuurinclusief bouwen! 

Scriptie over natuurinclusief bouwen

Natuurinclusief bouwen is een zeer interessant onderwerp voor jouw scriptie wanneer jij je bezighoudt met duurzaamheid, techniek en de bouw. Doordat het recent pas een groter onderdeel is geworden, is het ook een origineel onderwerp. 

Meer handige tips voor dit laatste onderdeel van je studie? Check hier hoe je je scriptie assessment het beste kan voorbereiden.