Wat te doen bij studievertraging?

Wanneer jij bent begonnen aan een studie zal je er snel achter komen dat dit bestaat uit hele leuke maar ook minder leuke momenten. Het is erg leuk wanneer je goede cijfers haalt voor dat ene project, wanneer je een leuke stage afrond of je na hard werken een propedeuse in ontvangst mag nemen. Echter gaat het niet altijd de goede kant op en is er een mogelijkheid dat je studievertraging kan oplopen, maar wat moet je dan? In dit blog vertellen wij jou wat je het beste kan doen tijdens jouw periode van studievertraging.

Wat is studievertraging precies?

Het woord zegt het eigenlijk al, studievertraging is dat de periode die jij op school zit wordt uitgesteld doordat je niet voldoet aan bepaalde criteria. Veel opleidingen stellen eisen aan bepaalde momenten binnen jouw opleiding, denk hierbij bijvoorbeeld aan een stage, wanneer jij de stagedrempel niet behaald zal je dus geen stage mogen lopen. De periode dat je tijdelijk geen lessen hebt en dus vrij hebt noemt men studievertraging.

Dingen die je kan doen tijdens studievertraging:

  • Werken
  • Leren
  • Reizen
  • Begin een bedrijf
  • Sporten
  • Inlezen over andere opleidingen

Werken

Wellicht een voor de hand liggende optie maar wel een om serieus over na te denken.
Het studentenleven is alles behalve goedkoop en een beetje extra geld is dus altijd welkom.
Daarom is het verstandig om in de periode dat jij geen school hebt extra uren te gaan werken.          Een leuke bijbaan in een supermarkt, magazijn, kledingwinkel of de horeca kan jou hier goed bij helpen.

Leren

Wanneer je studievertraging hebt zal dit hoogstwaarschijnlijk komen doordat je bepaalde tentamens of projecten niet hebt behaald. Nu is het moment om je eens goed te verdiepen in alle stof die deze tentamens en projecten met zich meebrengen. Wanneer je hier goed aandacht aan besteedt zal het in het vervolg van je opleiding alleen maar makkelijker worden.

Reizen

Wanneer je denkt dat studievertraging alleen maar negatieve kanten heeft dan heb je het goed mis.  Tijdens jouw opleiding zit je vele uren in de schoolbanken, wanneer je vervolgens afgestudeerd bent en een leuke baan hebt gevonden zal je ook hier iedere dag aan moeten werken. Er is dus weinig tijd om mooie reizen en leuke stedentripjes te maken, maak hier dan ook zeker gebruik van wanneer jij studievertraging hebt en ga meer van de wereld ontdekken.

Begin een bedrijf

Veel kennis van school of vanuit zelfstudie heb jij al in bezit wanneer je een studievertraging tegenmoet gaat. Misschien is het wel een goed idee om hier ook wat geld mee te gaan verdienen door een eigen bedrijf op te starten. Probeer te kijken waar jij goed in bent of waar jou interesses liggen en wie weet waar het tot kan uitgroeien.

Sporten

In de periode dat je op school zit word je helemaal plat gegooid met tentamens, projecten, lessen en presentaties. Dat kleine beetje tijd dat je dan nog over hebt word vaak gebruikt om te werken bij een bijbaan of om leuke dingen te doen met vrienden. Weinig tijd dus om consistent naar de sportschool te gaan. Maak hier gebruik van tijdens je studievertraging en probeer zoveel mogelijk te gaan sporten.

Inlezen over andere opleidingen

Wanneer het allemaal even tegen zit is het een goed idee om eens goed na te denken of de opleiding die jij hebt gekozen wel echt iets voor je is. Misschien zijn er nog wel andere opleidingen of scholen die misschien meer bij jou passen. Neem in deze periode dus een goed de tijd om hier over na te denken. Bezoek allerlei open dagen en ga eens in gesprek met vrienden en familie wat zij goed bij jou vinden passen.

Voorkomen is beter dan genezen

In dit blog hebben wij je nu een aantal handige tips gegeven wat jij kan doen in de periode dat je een studievertraging hebt, maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Zorg ervoor dat je alles goed op orde hebt en dat je voorbereid naar je tentamens gaat. Wil je meer tips lezen over hoe je dit op een goede manier doet, klik dan hier.