Als je op kamers bent of aan het studeren heb je vast wel eens gehoord van de studentenverenigingen. Hoe werkt dit, hoe kom je hierin en wat houdt het in? Er zijn veel vragen rondom de studentenverenigingen. In deze blog leggen we je uit wat studentenverenigingen in houden, wat er gebeurt en hoe je erin komt.
Wat is een studentenvereniging?
Een studentenvereniging is een soort groep of vereniging van verschillende studenten die in dezelfde stad studeren. Vaak is het geval dat niet iedereen dezelfde opleiding doet. Als dit wel het geval is noem je het geen studentenvereniging maar een studievereniging. Deze vereniging komt vaak samen om leuke activiteiten te ondernemen of lekker naar een leuke kroeg te gaan. Een studievereniging is ook meer gericht op je opleiding. Omdat je met studenten zit van dezelfde opleiding kan je goed je schoolwerk bespreken.
Alle studentenverenigingen hebben een bestuur en komen samen in het zogenoemde “sociëteit. Het bestuur bestaat ook uit studenten. Iedereen die studeert kan bijna lid worden van studentenverenigingen. Wel moet je een HBO of universitaire opleiding doen.
Ook heb je verschillende soorten studentenverenigingen. Zoals een sportvereniging, gezelligheidsvereniging en meer studentenverenigingen die zich focussen op politiek of religie. De verenigingen die het meeste voorkomen zijn natuurlijk de gezelligheidsverenigingen. Deze verenigingen focussen zich vooral op socialiteit. Lekker met zijn alle een drankje doen of leuke dingen ondernemen.
Het zitten bij een studentenvereniging heeft veel voordelen als je net op kamers bent. En je nog bijna niemand in de stad kent. Het leggen van nieuwe contacten is op deze manier erg makkelijk. Er zijn standaard elke week clubavonden waar iedereen samenkomt.
Verder ga je vaak met zijn alle uit, ga je samen sporten, festivals of een dagje uit. Een ding dat zeker is: als je lid bent van een studentenvereniging ga geheid veel gezelligheid tegemoet. Het heeft niet echt veel te maken met je uiteindelijke studie. Je gaat vooral veel leuke dingen doen en houd je niet echt veel bezig met je studie.
Kost het geld om lid te zijn?
Ja, het kost geld om lid te worden van een studentenvereniging. Je moet lidmaatschap kosten betalen aan de vereniging. Het kost natuurlijk wat tijd en geld om alles te organiseren. Wel kan je goed zelf bepalen of je veel geld of weinig geld uitgeeft. Het is aan jou de keuze of je met alle evenementen en activiteiten mee wilt doen. Heb je even geen geld, kan je ervoor kiezen om niet mee te gaan. Zo kan je zelf nog wel redelijk bepalen hoeveel geld je uitgeeft. Wel moet je het standaard lidmaatschap kosten altijd betalen.
Heeft elke stad een studententvereniging?
Elke grote stad heeft meerdere verenigingen. Er is dus super veel keuze en je kan goed kiezen welke vereniging echt bij jou past. Hou je van veel gezelligheid en lekker drinken en dingen ondernemen? Dan is het een goede keuze om bij een corporale studentenvereniging te gaan. Het studentencorps vestigt zich in verschillende steden. Helaas is er niet in iedere stad een vereniging of studentencorps. Gelukkig wel in de wat grotere studentensteden.
Wil je meer jezelf ontwikkelen tijdens je opleiding? Dan is het ‘SIB’ een goede vereniging voor jou. Deze vereniging richt zich op de politiek en maatschappelijke problemen. Vind hier een overzicht van alle studentenverenigingen. Je kan aardig wat informatie over de studentenverenigingen op internet vinden.
Hoe schrijf je je in?
Je kan je soms inschrijven op de site van een studentenvereniging. Verder kom je er negen van de tien keer wel achter tijdens de introductie van je opleiding welke verenigingen er zijn. Vaak kan je tijdens de introductie je ook gelijk inschrijven. Vraag het als je twijfelt of er überhaupt wel een studentenvereniging is het even na bij je docenten. Die kunnen je waarschijnlijk meer vertellen.
De ontgroening
Als je aan studentenverenigingen denkt, denk je ook geheid aan de ontgroening. Dit is een manier om je loyaliteit aan de studentenverenigingen te laten zien. Niet elke vereniging heeft een ontgroening. Dan is het meestal het geval dat je een introductie week hebt. Doormiddel van de ontgroening breng je de groep meer bij elkaar. Je krijgt een hechtere band met studenten die op hetzelfde moment nieuw zijn bij de studentenvereniging.
Nu vraag je je af of de ontgroeningen echt zo erg zijn als er gezegd wordt. Dit is meestal helemaal niet het geval. De ontgroening moet gecheckt worden door de instelling waar de studentenvereniging bij hoort. Als deze te heftig is of de regels overtreedt. Is de kans groot dat de samenwerking stopt. En dat wil de vereniging natuurlijk niet.
Kijk op de pagina studentensteden voor meer informatie over de studentensteden. Benieuwd naar de leukste verenigingen? Check dan alle studentenverenigingen Delft.
Geef een reactie