Je zonnige vakantie in Thailand staat voor de deur, maar voordat je kan inpakken moet je stilstaan bij vaccinaties! Welke vaccinaties voor Thailand heb je eigenlijk nodig? Als student wil je natuurlijk zo min mogelijk budget kwijt zijn aan vaccinaties, maar tegelijkertijd wil je ook niet ziek worden tijdens je droomreis of stage in het buitenland. Het goede nieuws? We zetten alle informatie op een rij.
Welke vaccinaties zijn verplicht voor Thailand?
Als je als student naar Thailand wilt reizen, is het goed nieuws: op dit moment zijn er geen verplichte vaccinaties om Thailand binnen te komen. De coronamaatregelen die eerder golden, zijn inmiddels vervallen. Je hebt dus geen bewijs van coronavaccinatie of negatieve test meer nodig om het land in te mogen.
Aanbevolen vaccinaties voor Thailand
De volgende vaccinaties voor Thailand worden aangeraden:
DTP (Difterie, Tetanus, Polio)
Deze prik heb je waarschijnlijk al gehad tijdens je kindertijd, maar check even of je nog beschermd bent. Een DTP-vaccinatie is 10 jaar geldig, dus misschien is het helaas tijd voor een booster.
Hepatitis A
Deze vaccinatie wordt sterk aangeraden voor Thailand. Hepatitis A wordt overgedragen via besmet voedsel en water. Aangezien je waarschijnlijk niet kunt wachten om al dat lekkere Thaise streetfood te proberen, is deze prik echt een must. De eerste inenting beschermt je voor ongeveer een jaar, een tweede prik (6-12 maanden later) geeft langdurige bescherming.
Hepatitis B
Als je langer in Thailand verblijft (bijvoorbeeld voor een stage, vrijwilligerswerk of uitwisseling), is het verstandig om ook deze vaccinatie voor Thailand te overwegen. Hepatitis B wordt overgedragen via bloed en onbeschermde seks. De vaccinatie bestaat uit drie prikken over een periode van 6 maanden. Vanaf 2011 is de vaccinatie ook standaard opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma dus check even of je hem misschien al gehad hebt.
Buiktyfus
Deze vaccinatie wordt aangeraden voor backpackers of als je buiten de toeristische gebieden gaat reizen. Buiktyfus is een ernstige darminfectie die je kunt oplopen door besmet water of voedsel.
Extra Thailand vaccinaties voor specifieke situaties
Er zijn ook aantal vaccinaties voor Thailand die aan te raden zijn in bepaalde situaties. Ga je vrijwilligerswerk met dieren doen of ga je backpacken in de jungle? Kijk dan of en welke van deze vaccinaties ook handig zijn om te nemen.
Rabiës (hondsdolheid)
Als je van plan bent om in afgelegen gebieden te verblijven waar medische hulp moeilijk bereikbaar is, of als je met dieren gaat werken, kan een rabiësvaccinatie verstandig zijn. Rabiës is dodelijk als het niet snel wordt behandeld.
Japanse encefalitis
Deze vaccinatie voor Thailand is vooral aan te raden als je langer dan een maand in landelijke gebieden verblijft tijdens het regenseizoen. Japanse encefalitis is een virusinfectie die wordt overgedragen door muggen. Je hebt twee vaccinaties tegen Japanse encefalitis nodig. Deze geven 2 jaar bescherming. Na 1-2 jaar heb je een boostervaccinatie nodig. Deze geeft 10 jaar bescherming.
Malaria
Thailand heeft een laag risico op malaria, behalve in de grensgebieden met Myanmar, Cambodja en Laos. Voor de meeste toeristische bestemmingen zoals Bangkok, Chiang Mai, Phuket en Koh Samui is malariaprofylaxe niet nodig. Het is wel verstandig om mugwerende spullen te nemen, zoals:
- Gebruik van DEET insectenspray
- Dragen van bedekkende kleding in de avond
- Slapen onder een muskietennet
Waar kun je als student terecht voor vaccinaties?
Hoe lang van tevoren moet je een vaccinatie voor Thailand halen en waar? Je hebt als student geen groot budget en in veel gevallen kun je niet bij je huisarts terecht voor een reisvaccinatie. Hier kun je tegen een kleine prijs wel terecht:
GGD Reizigersadvies
De GGD biedt reizigersadvies en vaccinaties aan. Maak ruim van tevoren (liefst 6-8 weken voor vertrek) een afspraak voor een persoonlijk adviesgesprek.
Vaccinatiecentra
Er zijn verschillende vaccinatiecentra in Nederland waar je terecht kunt, zoals Reisprik, Thuisvaccinatie of Vaccinatiepunt.
Studentgeneeskundige dienst
Check of je universiteit of hogeschool een eigen gezondheidsdienst heeft waar je terecht kunt voor reizigersadvies tegen een lager tarief.
Bespaar op je vaccinaties
Als student wil je natuurlijk niet te veel uitgeven. Hier zijn wat tips om te besparen op je vaccinatie:
- Check of je zorgverzekering (een deel van) de vaccinaties vergoedt. Sommige aanvullende verzekeringen dekken reizigersadvies en vaccinaties.
- Plan ruim van tevoren! Sommige vaccinaties kunnen in een versneld schema worden toegediend als je weinig tijd hebt, maar dat is vaak duurder.
- Als je al eens gevaccineerd bent voor een eerdere reis, check dan of je nog voldoende beschermd bent. Sommige vaccinaties bieden jarenlange bescherming.
Alvast klaar om te gaan inpakken? Kijk met deze paklijst voor Thailand wat je niet mag vergeten!
Geef een reactie